Hlavní navigace

Jenom úvěr bydlení nevyřeší

13. 11. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Kdo uvažuje o pořízení vlastního bydlení, má na výběr z pestrých palet financování hypotékou počínaje, stavebním spořením konče. Jenže jenom úvěr se slušným úrokem nestačí. Pořízením bydlení se roztočí spirála povinností a nákladů. Jsou však i jiné alternativy, než pořídit vlastní byt.

Každý potřebuje někde bydlet, ať už jde o vlastní nebo pronajaté bydlení. Někteří lidé preferují život na stejném místě a stěhování je pro ně nepředstavitelným utrpením. Jiní jsou ochotni žít tam, kde je to pro ně potřebné nebo výhodné, stěhují se za prací či za studiem. A někteří zase pod tíhou povinností a závazků přetrpí bydlení na stávajícím místě, ale jakmile nastane volno nebo víkend, utíkají na chatu nebo do přírody. Zaječí úmysly utéci od rodičů a vytvořit si vlastní bydlení zpravidla přicházejí okolo 20. roku života.

Draze zaplacená samostatnost

Odstěhovat se od rodičů a žít si vlastní život patří mezi přání a sny nejednoho mladého muže a ženy. Jenže jednou věcí je přání, druhou realizace. Pořídit si vlastní bydlení bohužel stále vyžaduje peníze. Možnost přidělení bytu obecním úřadem či jeho zdědění „po babičce“ dnes už je jen v říši fantazie.

Samostatnost mladého člověka přijde vždy draze. Přestože jeho nároky na bydlení nejsou zpočátku nijak dramatické, i pořízení malé garsonky či malometrážního bytu 1+1 se počítá na statisíce korun. Platí pravidlo, že čím větší město, tím dražší byt. Pokud nepatří mezi děti z majetnější rodiny, pořízení bytu se bez financování úvěrem nejspíš nevyhne.

Další možností je bydlení řešit pronájmem. Jde o oblíbenou formu řešení bydlení, ale na úkor daně za svobodu. Pronájem malometrážního bytu je jen nepatrně menší než u bytu s jedním či dvěma pokoji. Vyplatí se proto do pronájmu jít s dalšími kamarády a společně se na pronájem celého bytu složit. Výsledná částka rozpočítaná na dva tři mladé obyvatele bytu pak není dramatická. Pokud jim ovšem nevadí, že občas bude fronta před koupelnou nebo toaletami. Pronájem bytu o velkosti cca 65 m2 přijde v Praze na 11 000 Kč, v Brně okolo 9000 Kč a v Ostravě na cca 8000 Kč.

Levná varianta ubytoven

Kdo nemá tolik peněz na pronájem skutečného bytu, může zvolit ještě ze dvou variant. V případě studentů je dostupné ubytování na vysokoškolských kolejích. Za výsadu obývat dvoulůžkový pokoj zaplatíte okolo 2500 Kč měsíčně. Pokud na pokoji jsou třeba 4 lůžka, cena se snižuje (ale zároveň i komfort). Výhodou je, že na ubytování na kolejích lze získat od školy dotaci.

Pokud koleje nevyjdou, lze spát v ubytovnách. Tím nemám na mysli ubytovny pro lidi bez domova, ale komerční ubytovací zařízení. Ty využívají zpravidla větší továrny, výrobní společnosti, stavební firmy, ale i obchodní řetězce pro své zaměstnance z jiných měst. Ubytování je velmi podobné kolejím, ale cena je vyšší. Pohybuje se jako kompromis mezi cenou kolejí a klasickým bytem (tj. okolo 5000 Kč měsíčně). Nevýhodou ubytoven je právě pestrost složení ubytovaných. Zatímco na kolejích jde většinou jen o mladé studenty, na ubytovně potkáte stavebního dělníka denně holdujícího pivu za vyzpěvování hlasitých songů, matky s dětmi i skupiny osob, z nichž jde pomalu strach. Přesto je i tato alternativa někdy jediným způsobem, jak se osamostatnit.

Důležitá smlouva

Ať už bydlení probíhá jakoukoli variantou, velmi důležitá je smlouva o nájmu či pronájmu. V ní musí být jasně formulováno, co vám kdo pronajímá, jaké jsou vzájemná práva a povinnosti, jaká je výše nájemného a kolik musíte platit za služby (voda, topení apod.). Obvyklá doba sjednaných smluv na bydlení bývá jeden rok. Majitel si tak nechává zadní vrátka v případě, že budou s nájemcem problémy, a zároveň lze uvolněný byt snadno pronajmout dalšímu zájemci.

Menší nebo větší?

Zvláště mladé rodiny mohou být na vážkách, zda raději nejít do menšího bytu, než platit vysoké splátky z úvěru nebo vyšší nájemné. Obavy z vysokých splátek jsou na místě, ale je potřeba se dívat na problematiku bydlení i ze druhé strany. Malý byt má výhodu nižších nákladů, ale pokud časem přijdou děti, bude pro rodinu nejspíš… malý. Vyměnit ho za větší sice možné je, rovněž jej lze prodat a koupit větší, ale při existenci úvěru na stávající byt je celá tato operace přinejmenším komplikovaná, časově náročná a hlavně opět nákladná.

Takže pokud pár mladých lidí uvažuje o společném bydlení a založení rodiny, vyplatí se raději počítat s pořízením většího bytu, nebo alespoň si větší byt pronajmout.

Pokud však někdo patří mezi stěhovavé ptáky, je zbytečné byt kupovat. Lze ho sice opět prodat, ale je potřeba počítat s administrativou okolo celého procesu. Zatímco pronájem či nájem bytu lze po dohodě třeba obratem ukončit. Pro časté cestovatele za prací či studiem je proto pronájem efektivnější i za cenu vyšších měsíčních nákladů.

Nový byt nejen jako investice

Současná finanční krize nahrává na koupi vlastního bytu, protože jejich ceny začaly konečně mírně klesat. Vnímat byt jako investici lze i v současné době, ovšem za předpokladu, že se vzdáte představ o přemrštěném nájmu. Takový byt by byl nepronajmutelný, neboť nabídka převyšuje poptávku. Bytů k mání je dnes více než zájemců o ně.

Trend bytů střední velikosti, tj, 2–3+1 nebo 2–3+kk, je vidět i na některých statistických datech. Podle Českého statistického úřadu 23 % z nově postavených bytů byly třípokojové byty a jen o jedno procento méně tvořily byty dvoupokojové.

Podle údajů Raiffeisenbank tvořily hypotéky do 2 milionů korun do listopadu 2008 přes 70 % ze všech poskytovaných hypoték a do 3 milionů korun tvoří hypotéky necelých 90 %. Ani další banky se v údajích hypoték pro střední třídu obyvatel neliší. To znamená, že naprostá většina zájemců o bydlení má pomyslnou hranici někde okolo 3 milionů korun. Tato hranice je s ohledem na vývoj mezd velmi zdravá a tudíž se nelze zatím obávat, že by se i u nás mohla opakovat situace se špatnými hypotékami.

Hledáte nový dům nebo byt? Zkuste naši databázi bydlení.

Levná cesta vede přes soukromou inzerci

Zatímco při pronájmu se nemusíte starat o spoustu věcí a musí je za vás vyřešit majitel, ve vlastním bytě jeho pořízením začíná další spirála povinností, nebo alespoň doporučených kroků. Spát na matraci na zemi by bavilo asi jen málokoho, takže je nutné byt vybavit. Využít lze třeba stávající vybavení původního pokoje u rodičů. Tím se ušetří, jenže nábytek je to většinou starý.

Levnou možností, jak vybavit byt, je pročítat inzeráty a procházet bazary s nábytkem. Zabere to moře času, ale novopečený majitel bytu může takto mnohdy jen za odvoz získat kvalitní zařízení do bytu. Pokud se byt financuje úvěrem, je cesta přes inzeráty levnou metodou, jak se vyhnout dalšímu úvěru na vybavení bytu.

dan_z_prijmu

Nový byt se vyplatí pojistit, protože vám možná nikdo nic neukradne, ale vytopený byt také znamená škodu. Ostatně, pojistit lze i pronajatý byt, přesněji to, co v něm je vaše. Pak jde o běžné pojištění domácnosti, které se vztahuje na všechny spolubydlící (tzv. ve společné domácnosti).

Národ chatařů a chalupářů

Kdo si nemůže dovolit stávající bydlení změnit, i tady je alternativa. Zvláště v okolí větších měst opět ožívá obliba druhých, rekreačních domácností v podobě chat a chalup. Financovat chatu nebo chalupu hypotékou lze rovněž bez potíží, jen v případě, že není zapsaná v katastru nemovitostí, je nutné ručit jinou nemovitostí.

Kde bydlíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).