Hlavní navigace

Jeďte do Německa zadarmo

25. 10. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Víte, že můžete jet prakticky zadarmo na předvánoční nákup do Německa? Víte, že nemusíte platit za to, abyste viděli pořádný kus Saska a Bavorska? České dráhy vám nabízejí mnoho příležitostí na zajímavý a levný víkendový výlet.

Před prázdninami jsme vás v článku Cestujte po Evropě se slevou seznámili se systémem mezinárodních slev Českých drah. Dnes, uprostřed podzimu, vám připomeneme a podrobně představíme jednu z nich – zajímavý projekt, který našinci umožňuje navštívit část Německa a bezplatně se po něm projet.

Po části Německa opravdu můžete jezdit zadarmo – díky tzv. Česko-německé jízdence přátelství. Tato jízdenka je platná v pohraniční oblasti – tedy v nejbližší části Saska a Bavorska. Tímto způsobem můžete navštívit německá města od Žitavy, přes Drážďany, Chemnitz, Bayreuth až po Řezno a Pasov.

Pravidla jsou jednoduchá a jasná: v den odjezdu si ještě na českém území koupíte jízdenku za vnitrostátní tarif Českých drah až do tzv. příhraničního bodu na hranici s Německem (bývá to buď poslední stanice na českém území nebo první stanice v Německu). A ačkoliv zaplatíte jen jízdu na hranice, můžete se pak prohánět po předem určených úsecích tratí na německé straně, aniž by vás to stálo jediný halíř či dokonce eurocentík.

Mírným omezením tohoto výborného systému je fakt, že podobnou jízdenku si nemůžete koupit v předprodeji, ale pouze v den odjezdu, dále skutečnost, že si ji můžete koupit jen v sobotu a neděli (takže ne ve všedních dnech a ani ve svátky, které nepřipadají na sobotu či neděli) a v neposlední řadě i to, že taková jízdenka platí jen do 3:00 hod. do rána následujícího dne – je tedy určena jen pro jednodenní výlety.

Ale i přes tato omezení je to vynikající příležitost, jak prozkoumat cizí kraje. Kliknutím na obrázek si můžete zvětšit podrobnou mapku všech tras, na kterých můžete zvýhodněnou jízdenku použít, a přesvědčit se, co všechno je k vidění – Lužice, Saské Švýcarsko a již zmiňovaná krásná historická města jako Drážďany, Řezno, Pasov.

Německo-české dráhy

Mapa tratí, na kterých platí Jízdenka přátelství

Jízdenku můžete použít různě – můžete si koupit zpáteční jízdenku (např. Děčín – Drážďany a zpět.) nebo si můžete koupit jednosměrnou jízdenku do jednoho z hraničních bodů, například do Žitavy, projet se přes Sasko, několikrát přestoupit a vrátit se zase jiným hraničním bodem, například přes Cheb, zpátky. Výhodné je to, že na německém území můžete jízdu kdykoli přerušit a kdykoliv pokračovat dál (tedy pouze v době platnosti jízdenky) a takto můžete přesedat z vlaku na vlak a třeba si jen užívat ubíhající krajiny. Nezapomeňte si však už na českém území koupit zpáteční jízdenku z hraničního bodu, kterým se budete vracet do Čech.

Jízdenku můžete také zkusit využít při vzdálenější jízdě do Německa – kousek pojedete zdarma a pak si koupíte další jízdenku po Německu za tamní vnitrostátní jízdné.

Tabulka č. 574
Seznam příhraničních stanic
České přechodové stanice Německé přechodové stanice Pohraniční bod*
Železná Ruda Bayerisch Eisenstein Bayerisch Eisenstein Gr.
Česká Kubice Furth im Wald Furth im Wald Gr.
Cheb Schirnding Cheb Gr.
Vojtanov Bad Brambach Vojtanov Gr.
Kraslice Klingenthal  –
Potůčky Johanngerogenstadt Potůčky Gr.
Vejprty Bärenstein Vejprty Gr.
Děčín hl.n. Bad Schandau Schöna Gr.
Rumburk Ebersbach Ebersbach Gr.
Hrádek nad Nisou Zittau Zittau Gr.


* do tohoto bodu se kupují jízdenky z české strany

Jízdenka je použitelná ve všech osobních a spěšných vlacích (nemůžete tedy jet například do Drážďan vlakem Eurocity – mimochodem, v současné době je tento vlak kvůli povodním bez příplatku) a dokonce ji lze uplatnit i pro bezplatnou přepravu autobusovou linkou číslo 398 Teplice v Čechách – Drážďany.

Tento systém je součástí nabídky českých a německých železnic několik let, ovšem na stránkách Českých drah se můžete dočíst, že tato mezinárodní nabídka platí jen do 31. března příštího roku. Takže pod ji chcete využít, máte nejvyšší čas.

Na stránkách Českých drah také naleznete konkrétní příklady použití této jízdenky, díky níž můžete ušetřit i několik stokorun (při jízdě vícečlenné rodiny to může být podstatné ulehčení pro rodinný rozpočet):

1) Dresden/Sasské Švýcarsko
Když vyjedete z Prahy v sobotu ve 4:00 (Praha hl. n.), saská metropole vás přivítá v 8:23 hodin. Dospělého cestujícího z Prahy vyjde zpáteční jízdenka na 208 Kč. Zpět se můžete vrátit například tak, že z Drážďan odjedete v 16:35 hodin a v Praze budete ve 20:37 hodin s tím, že v Děčíně hl. n. je přípoj i na rychlík směr Most – Chomutov. Pokud budete chtít navštívit národní park Saské Švýcarsko, doporučuje se použít zastávku Kurort Rathen (přístup na Bastei) nebo Königstein (pevnost).

skoleni_15_4

2) Passau/Regensburg
Pokud odjedete z Plzně hl. n. v 6:18 hodin spěšným vlakem do Železné Rudy, do Pasova přijedete v 10:47 hodin nebo do Řezna v 10:52 hodin. Zpáteční jízdenka z Plzně stojí 133 Kč. Zpět se můžete vydat například z Řezna v 16:04 hodin nebo z Pasova v 16:23 a v Plzni budete ve 20:30 hodin (v neděli přímo až do Prahy, kam přijedete na hlavní nádraží ve 22:13 hodin).

Konkrétní spoje a další informace naleznete na stránkách Českých drah nebo na stránkách Německých drah.

Využíváte Jízdenek přátelství?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).