Hlavní navigace

Jednání ohledně Řecka jsou pozitivní, ale euro dál oslabuje

23. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včerejší obchodování během dne oscilovalo v koridoru 1,13–1,14 EUR/USD s tím, jak během dne přicházely zprávy z Bruselu.

Během rána euro oslabovalo, protože komentáře aktérů před jednáním ministrů financí byly minimálně zdrženlivé. Ovšem, jak se během dne ukázalo, že poslední řecký návrh splňuje to, co od něj věřitelé očekávali, tak euro začalo posilovat. Euroskupina (ministři financí) ovšem odpoledne skončila bez závěrů, protože během dne nebyla možnost řecký návrh expertně propočítat. Euro tak opět obrátilo trend a začalo oslabovat v očekávání večerní schůzky prezidentů a premiéru členských států eurozóny. Ani tato schůzka k žádným závěrům nevedla. Nicméně rétorika aktérů této schůzky byla taktéž optimistická, když ocenili řecký posun. Všichni se v podstatě shodovali v tom, že je to dobrý základ k jednání. To ovšem nezabránilo tomu, aby kurz eura neotevřel nižší hodnotě 1,127 EUR/USD.

Jednání ohledně Řecka budou tedy tento týden dále pokračovat. Dnešek bude ve znamení prvních expertních hodnocení včerejšího řeckého návrhu a komentářů k němu před nově naplánovaným setkáním euroskupiny ve středu. To by se mělo shodnout na dohodě s Athénami, která by pak měla být prezentována summitu EU ve čtvrtek 25. června.  Ekonomové SG se nadále domnívají, že nakonec k dohodě dojde, přičemž podmínky se budou blížit požadavkům věřitelů (především v oblasti reformy řeckého penzijního systému). Očekávají však, že jednání budou obtížná, a také potrvají nejspíše až do poslední chvíle.

Mírný postup vyjednávání ohledně Řecka prospěl regionálním měnám

Česká koruna se včera obchodovala bez vlivu makroekonomických čísel. Během dne posílila o 0,2 % a testovala hranici 27,20 CZK/EUR. Trh byl tedy pravděpodobně příznivě naladěn v důsledku minulých pozitivních údajů z ekonomiky, které potvrzovaly růstovou trajektorii hospodářství. Je to také dáno vlivem minulé komunikace centrálních bankéřů, kteří nijak výrazně slovně nezasahovali proti nedávnému posilování české měny a jen potvrzovali svůj závazek držet kurz koruny minimálně na úrovni 27 CZK/EUR. Trh je také v očekávání rozhodnutí a následné komunikace členů bankovní rady ČNB, která se ve čtvrtek sejde na svém pravidelném měnově-politickém zasedání.

Stejný vývoj bylo možno včera vidět i na kurzu maďarského forintu, který také během dne proti euru posiloval. A to navzdory očekávání dnešního rozhodnutí o úrokových sazbách tamější centrální banky. Trh přepokládá, že Magyar Nemzeti Bank dnes sníží svou refinanční sazbu o 15 bodů na 1,5 %. Rozhodnutí bude zveřejněno ve 14:00 hodin. Další regionální měna polský zlotý prodělala včera volatilnější vývoj a oscilovala kolem hodnoty 4,17 PLN/EUR.

skoleni_15_4

Dnešní regionální kalendář makroekonomických informací v podstatě obsahuje pouze zveřejnění rozhodnutí maďarské centrální banky. Jinak obchodování bude ovlivněno jednáním kolem Řecka, které dnes během jednání euro skupiny dává pozitivní signály, ale rozhodující pro dnešní obchodování budou informace ohledně hodnocení včerejšího řeckého návrhu.

Česká swapová křivka včera mírně zvýšila svůj sklon tím, že na delším konci vzrostla o 7 bb a na krátkém konci stagnovala.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).