Hlavní navigace

Jedna karta vládne všem. Recenze Curve card

29. 10. 2018
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Tomáš Krause
Máte hodně platebních karet a chcete ušetřit místo v peněžence? A chcete jako bonus získat perfektní přehled o svých útratách na jednom místě nebo cashback a další vychytávky? Pak je dnešní recenze karty Curve přesně pro vás.

Londýnský startup Curve řeší právě výše popsaný problém. V praxi to vypadá tak, že máte jednu fyzickou kartu plus mobilní aplikaci, ve které nastavujete, která vaše skutečná karta je zrovna na kartu Curve napojená a ze které fyzicky proběhne platba. Jednoduché a geniální.

Jak Curve funguje technicky

Karta Curve je normální Mastercard karta s vlastním číslem. Přepnutím karet v aplikaci se pochopitelně toto číslo nezmění, fyzicky stále platíte právě Curve kartou. Na pozadí ale transakce proběhne tak, že přijde požadavek na platbu Curve kartou s číslem 12345678 a ta žádost o peníze „přesměruje“ na skutečnou kartu uvedenou v aplikaci, tj. třeba na Visa 87654321. To celé proběhne ve zlomku vteřiny, žádné zpoždění při platbě nezaregistrujete.

Nejsem odborník na billing karet, takže popis je asi velmi zjednodušený, ale pro představu doufám stačí.

Autor se v rámci experimentu vzdal honoráře. Pokud ale použijete v posledním kroku žádosti o svoji kartu Curve kód FKMEE, nejenže dostanete bonus 5 liber (asi 150 Kč) vy, ale 5 liber dostane i autor článku. 

Jak kartu získat

V článku popisuji zkušenosti s verzí Free, která je, jak název napovídá, ZDARMA. Curve existuje ještě ve verzi Black, která stojí 50 liber a podle popisu se liší jen v tom, že si můžete vybrat 6 obchodů pro cashback místo tří (o cashbacku píšu dále).

Jděte na web imaginecurve.com a tam si stáhněte aplikaci pro váš mobil (dostupná pro iOS i Android). Nenechte se zmást tím, že na webu není možné při žádosti zvolit Česko. V aplikaci normálně je a že není na webu, je podle mě nějaká chyba.

Spusťte aplikaci a nechte se vést, celý proces objednání karty je snadný a intuitivní.

Pokud chcete dostat bonus 5 GBP (asi 150 Kč), vyplňte v posledním kroku žádosti do pole „promo kód“ tento text: FKMEE, viz text v rámečku.

Po odeslání žádosti v aplikaci uvidíte, kolik je žádostí před vámi i za vámi. Frontu můžete předbíhat tím, že kartu doporučíte dalším lidem. Ale i když tuto možnost nevyužijete, měla by vám karta přijít za přibližně 3–4 týdny.

Aby vám z Londýna kartu odeslali, musíte do aplikace nahrát alespoň jednu vaší skutečnou kartu. Je to pravděpodobně taková malá pojistka, že kartu opravdu chcete a nebudou ji posílat někomu, kdo ji nakonec nebude využívat. Po přidání karty obdržíte do pár dní e-mail, že karta je na cestě k vám.

Karta vám přijde normální poštou do schránky.

Přidání a verifikace přidávaných karet

Kartu do aplikace přidáte jednoduše tak, že ji ofotíte a doplníte o údaje z druhé strany. Pokud máte kartu v trochu divočejších barvách a aplikace její číslo nepřečte, můžete ho samozřejmě zapsat i ručně.

Verifikace vaší karty probíhá tak, že si z ní Curve strhne nějaké drobné, v mém případě 90 a 69 haléřů (mBank), 1,05 Kč (ČS). V případě Air Bank to byla celá 1 libra, tj. skoro 30 Kč. Čím se výše stržené částky liší, netuším. V poznámce k platbě na výpise transakcí vaší skutečné karty je uveden kód, který musíte opsat do aplikace. Vypadá to nějak takto „CRV*C-VNBDEJ from Curv“. Stržené haléře či libry vám Curve obratem vrátí zpět na vaši kartu.

Co Curve umí

Samozřejmě placení v obchodech i na internetu. Zatím jsem při placení nenarazil na jediný problém, platba proběhne stejně rychle jako nativní kartou. Bleskově přichází notifikace o platbě na mobil – obvykle mi telefon zavrní v kapse v okamžiku, kdy odebírám kartu od terminálu.

Změna historie

U všechny transakcí mladší 14 dní a nižších než 1 000 GBP (necelých 30 000 Kč) můžete kdykoliv změnit kartu, ze které proběhly. Na kartě, kterou jste k transakci přiřadili nově, se částka okamžitě zablokuje. Na kartu, kde byla platba původně, se vám částka vrátí o půlnoci, resp. pravděpodobně při uzavření dne (při tomto testu jsme použil dvě kreditky mBank a proběhlo to dle popisu).

Funkci využijete třeba v případě, že do Curve dáte osobní i firemní kartu a při platbě firemního oběda zapomenete Curve přepnout na firemní kartu a zaplatíte soukromou.

Další využití by mohlo být přelévaní mezi dvěmi kreditkami s různým datem zúčtování – platíte jednou kartou a před jejím zúčtováním přesunete transakce na druhou, která má zúčtování později. První kreditka tak nebude k datu zúčtování rozčerpaná a neplatíte úrok aniž byste museli peníze vrátit. V podstatě si tak prodloužíte bezúročné období.

Funkci Go Back In Time můžete u každé transakce využít pouze jednou, takže posouvat ji po různých kartách donekonečna nejde.

Přehled o transakcích na jednom místě

Pokud platíte různými kartami a nemáte moc přehled, kolik a za co utrácíte, Curve vám pomůže. Přehled o platbách všemi kartami máte na jednom místě, a dokonce roztříděný podle toho, co jste platili. Celkem spolehlivě rozpoznává restaurace, supermarkety apod. Pokud jednou kartou platíte firemní i osobní výdaje, lze platbu dodatečně označit jako firemní platbu.

Ke každé transakci si také můžete nahrát vyfocenou účtenku a napsat textovou poznámku. Z aplikace si můžete rovněž nechat poslat „doklad“ o transakci na e-mail. Moc ale nevím, k čemu je to dobré, protože vám přijde e-mail, kde je napsáno, kde, kdy, kolik a jakou kartou jste zaplatili, tj. to samé, co už vidíte přímo v aplikaci.

Výběr z některých bankomatů zdarma

Můžete vybírat zdarma z některých bankomatů do limitu 200 GBP (necelých 6 000 Kč) měsíčně. Podmínkou je, aby byl výběr ve stejné měně, jako je vedena karta do Curve nahraná, tj. když vybíráte v Česku, musíte mít v Curve českou kartu.

Nad limit 200 liber zaplatíte podle obchodních podmínek Curve 1 % z vybrané částky a od 19. listopadu 2 % (minimálně ale 2 libry). 

Pozor ale na to, že některé české banky kasírují cizince (zahraniční karty) zvláštním poplatkem. Takže v bankomatu České spořitelny jsem za výběr zaplatit 125 Kč a údajně poplatek požaduje i Moneta. Naopak v bankomatu Air Bank a síti Pharro jsem vybral skutečně zdarma. Vodítkem možná může být to, že Air Bank i Pharro na mě mluvili normálně česky, ale ČS bankomat automaticky přešel do angličtiny.

Pozitivní je, že limit 200 liber je měkký – vybral jsem za měsíc 7 000 Kč, tj. asi 236 liber dle aktuálního kurzu, a nic jsem Curve neplatil.

Výběr funguje samozřejmě i s kreditkou, takže pokud potřebujete vybrat bezúročně a zdarma hotovost z kreditky, je to super cesta. Nevím o moc jiných způsobech, jak dostat zdarma cash z kreditky.

A pozor, některé bankomaty na vás začnou mluvit anglicky a ptát se, jestli chcete transakci v Kč, nebo v librách (chcete Kč). Konkrétně se mi to zatím stalo u bankomatu ČS.

Funguje s českými kartami

Zkusil jsem osobně mBank, Air Bank a Českou spořitelnu. Kolegovi funguje Unicredit. Kromě českých karet jsem zkusil přidat i britskou Wirex (recenze na Měšci).

Neumí karty Raiffeisenbank, protože banka inspirovaná klienty ví nejlépe, co je pro vás dobré, takže vám Curve nepovolí. Oficiální odpověď na můj dotaz, proč nejde karta RB přidat do Curve:

Tato konkrétní transakce nesplnila risk kritéria nastavená bankou a z tohoto důvodu byla zamítnuta.
Přesné důvody a kriteria používaná pro vyhodnocení karetních transakcí Raiffeisenbank nesděluje, ujišťujeme Vás, že tato pravidla jsou průběžně monitorována a aktualizována tak, aby minimalizovala rizika a současně nebránila placení kartami Raiffeisenbank.
V případě, že je transakce vaší kartou v aplikaci CURVE CARD zamítnutá, doporučujeme pro danou platbu použít přímo platební kartu RB.

Podporuje karty Visa i Mastercard

Curve je fyzicky Mastercard, ale nahrát do ní můžete i Visu. Konkrétně jsem do ní nahrál bez problémů Wirex, což je fyzicky Visa.

Karta je hezká

Tohle není samozřejmě až tak podstatné, ale pokud chcete při placení zaujmout, zaujmete. Karta je na pohled hezká, resp. zajímavá a neobvyklá. Na první pohled je to jen plast s čipem a logem Mastercard. Veškeré údaje jako jméno, číslo karty atd. je neobvykle na rubové straně karty.

Curve přidáte do Masterpassu

Kartu jde normálně nahrát do aplikace Masterpass a zaplatit s ní. Zvládne i předautorizaci, pokud platíte např. benzín u Globusu, tj. zablokuje se nějaká zvolená částka a pak se odečte skutečně utracená. Zmiňuji to proto, že nedávno recenzovaná krypto karta Wirex předautorizaci u Globusu nezvládla.

Výhodnější platby v zahraničí

Curve tvrdí, že některé banky mohou účtovat za platby kartou v zahraničí dodatečné poplatky až 5 %. Já osobně jsem se s tím nikdy u českých karet nesetkal, ale je možné, že někde mimo EU se to stát může. Každopádně Curve říká, že vás před těmito poplatky ochrání a vždy vám strhne jen to, co platíte.

Co Curve neumí

Neumí (naše?) předplacené karty

Předplacenku nebereme

Takže třeba populární Cool kartu si do ní nenahrajete. Zřejmě to souvisí s tím, že nechtějí/nesmí podporovat anonymní karty (ale to je jen moje domněnka). Předplacená karta může být sice plně identifikovaná, ale tato informace nejde poznat jen z čísla karty.

V mé dedukci mě utvrzuje to, že například již zmíněná Wirex karta je také svého druhu předplacenka – když ji nenabijete, nic na ní není. Ale nedá se získat anonymně.

Zjednodušeně řečeno by mohlo platit to, že na Curve nedostanete kartu, na které není napsané jméno – Cool karta jméno nemá. Wirex ano.

Curve by dále měla umět i populární Revolut a další mně neznámé předplacenky, viz jejich seznam.

Můžete přijít o cashback

S již několikrát zmíněnou kartou Wirex jsem narazil – má totiž v podmínkách, že cashback se vztahuje jen na platby v obchodech a nevztahuje se na platby na internetu. Transakce přes Curve je technicky asi něco jako platba na internetu, a proto Wirex cashback nepřipíše.

Wirex v pravidlech píše „(…) chargeback works only through POS transactions (…)“

Napadá mě, jestli by to nešlo využít i naopak, tj. pokud máte kartu s cashbackem jen pro platby na internetu, jestli byste dostali cashback i za platbu v obchodě. Teoreticky by to tak být mělo, ale nemám žádnou takovou kartu na vyzkoušení.

Umí jen karty Mastercard a Visa

Bohužel si Curve nerozumí s kartami Diners club, což jsem vyzkoušel na vlastní kůži. Nepodporuje ale ani American Express, Maestro atd. V nápovědě je vyloženě řečeno, že umí jen Mastercard a Visa.

Neumí 3D secure

Při platbě na internetu se ignoruje 3D secure – nahraná karta 3D secure má, ale Curve se při platbě na nic neptá a platba proběhne bez ověření v 3D secure. Je to tedy obdobné, jako když platíte kartou s 3D secure někde v Číně, také se ignoruje.

Zajímavé ale je, že při nahrávání Curve do Masterpassu aplikace píše, že ověřuje kartu v 3D secure, a pak kartu v pohodě přidá.

Bonusy a cashback

Po první platbě bonus 5 liber

Pokud využijete něčí promokód, viz rámeček výše, dostanete za první platbu bonus 5 liber. Tento bonus vám naskočí přímo na Curve kartu, takže když ho chcete utratit, přepněte se v aplikaci přímo na Curve kartu.

Na prvních 90 dní používání dostanete možnost vybrat si tři obchody, ve kterých dostanete cashback 1 %. Tři obchody si musíte vybrat ze seznamu v aplikaci. Pro našince je tam podle mě použitelný jen Lidl, Tesco a IKEA, ale třeba si tam pro sebe najdete i něco jiného.

Vyzkoušel jsem platbu v Lidlu a cashback funguje. Přímo na kartu Curve přiskočí body – 100 bodů = 1 GBP. Tyto body lze normálně utratit tak, že kartou zaplatíte. To znamená, že v aplikaci se přepnete na nativní Curve kartu. Zvláštní je, že bonus za první platbu naskočí v librách, ale cashback se sbírá v bodech.

Bezpečnost

Curve slibuje (logicky), že čísla vašich karet nikdy s nikým nesdílí, což je uvěřitelné, protože k obchodníkovi putuje číslo Curve karty. Šikovná je i funkce zamčení karty a tím i všech ostatních. Pokud jste hodně paranoidní, můžete ji odemykat jen těsně před placením.

Co může někdo považovat za problém, je to, že Curve samozřejmě celé číslo vaší karty má a teoreticky by ho mohl zneužít. Na druhou stranu číslo vaší karty má dnes pravděpodobně kde kdo a také jste s tím smíření.

Já osobně nemám problém dát do Curve kreditku, stejně jako jedině kreditkou platím na internetu – kdyby došlo k problému, jsou to peníze banky, ne moje. Navíc je na kreditce vždy omezený limit. 

Nemám problém dát do Curve ani běžnou provozní debetku. Problém bych měl dát tam debetní kartu k účtu, kde leží více peněz.

Jednoduše řečeno, chovejte se ke Curve jako k e-shopu, kde platíte kartou. Kartu, kterou byste nedali e-shopu, nedávejte ani Curve.

Poplatky

Curve je zcela zdarma, neplatíte nic za její zaslání ani za její provoz.

skoleni_15_4

Závěr

Curve je skvělá fintech hračka nejen pro nadšence a sběratele kreditek. Doporučuji ji na hraní každému, kdo má více karet a nechce je všechny nosit, kdo chce získat přehled o svém utrácení, kdo chce mít zajímavou kartu nebo koho baví nové a moderní hračky. 

Jestli tento nápad přežije, nebo ho časem vytlačí Google Pay, Apple Pay nebo chip pod kůží, je otázka. Uvidíme za pár let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu občas na tomaskrause.cz a tvořím bitcoinvkapse.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).