Hlavní navigace

Jedete s autem do Francie, Německa nebo Rakouska? Pořiďte si ekologickou plaketu

13. 8. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Víte, jakou emisní známku má vaše auto? Pokud ne a cestujete s ním do zahraničí, může se vám ten výlet pořádně prodražit. Na pokutách klidně i 60 000 korun.

Lidé v evropských městech chtějí dýchat čistější vzduch, a zavádějí proto nízkoemisní zóny. Jde o části měst, kde je nějakým způsobem omezena doprava. Určité typy vozidel do těchto zón kvůli velké míře znečištění, kterou způsobují, mohou mít úplně zakázán vjezd. Města si za porušení tohoto nařízení účtují mastné pokuty. Další, ekologičtější automobily si musejí pro vjezd do dané zóny koupit ekologickou plaketu. Tyto ekologické nízkoemisní zóny zatím zavedly tři země, Německo, Francie a Rakousko.

Ekologická plaketa (známka) nebo taky emisní známka vyjadřuje úroveň znečišťování životního prostředí. Čím vyšší je ekologický stupeň, tím ekologičtější je i vaše vozidlo. Váže se na SPZ konkrétního auta a má neomezenou platnost. Stačí tedy, když si ji jednou koupíte, nalepíte. Můžete si ji objednat online.

Ekologické plakety jsou rozděleny do čtyř základních kategorií:

1. Bez známky stará vozidla, která jsou pro životní prostředí velkou zátěží. 
2. Červená známka (často vozidla vyrobená před rokem 1997, která splňují pouze normu EURO 2).
3. Žlutá známka.
4. Zelená známka.

Pro zařazení vašeho auta do emisní kategorie jsou rozhodující tyto faktory:

  • Palivo – benzín, nafta, LPG, CNG, elektromobil, hybrid, hybrid+LPG, hybrid+CNG.
  • Rok výroby.
  • Informace o emisích (směrnice EHK/ES, EURO) – tyto údaje jsou uvedeny ve vašem technickém průkazu.

Většina dnešních aut s benzínovými motory s třícestným katalyzátorem, který je standardem od 90. let, má na základě údajů z technického průkazu motorového vozidla parametry k získání zelené plakety. Hůře jsou na tom automobily s dieselovými motory, kvůli produkci jemného prachu.

Povinnost se vztahuje na všechna vozidla, takže i ta zahraniční. Ekologická známka nebo také ekologická plaketa se lepí na čelní sklo vozidla. Musejí ji mít řidiči nákladních i osobních aut. Pokud si známku nepořídíte, hrozí vám pokuta v závislosti na zemi, kam míříte. A to ve výši až 2180 eur, v přepočtu 60 000 Kč.

Ekologická známka v Německu (Umweltplakette)

  • Cena: cca 300–500 Kč.

Německo zavedlo první nízkoemisní ekologické zóny od 1. ledna 2008. Ekologickou známku potřebují řidiči osobních i nákladních aut, a to včetně tahačů a autobusů. Naopak ji nepotřebují motocykly a traktory. Umisťuje se na vnitřní stranu čelního skla, a to buďto vpravo dolů nebo nahoru. Potřebujete ji například při vjezdu do Berlína, Bonnu, Brém, Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem, Kolína nad Rýnem, Hannoveru, Hamburku Dortmundu, Stuttgartu, Düsseldorfu, Lipsku a mnoha dalších městech.

Nezapomeňte na technický průkaz

Při zakoupení plakety vždy budete potřebovat velký technický průkaz vozidla. Buď jeho originál (osobně na partnerských technických stanicích), nebo kvalitní sken (online nákup).

Platí zde čtyři základní kategorie emisních známek a jsou určovány podle emisní směrnice EHS/ES (předpisu EHK).

1. bez známky
2. červená známka
3. žlutá známka
4. zelená známka

Pro vjezd do jednotlivých měst mohou být vyžadovány různé typy známek. Většina ekologických zón povoluje vjezd jen vozidlům se zelenou plaketou. Některá povolují i vjezd vozidlům se žlutou plaketou.

Kde koupit a za kolik

Ručně vypsanou plaketu zakoupíte na počkání na kontaktních místech Dekry za 300 Kč. Je platná neomezeně, resp. do té doby, do kdy je registrační značka auta na ní čitelná. Protože se vypisuje fixem, vydrží cca 2–3 roky, poté fix vybledne a kupujete novou.

Proto je lepší připlatit si a za 350 Kč si zakoupit plaketu s registrační značkou vytištěnou na laserové tiskárně.

Plaketu si můžete online objednat na více místech, jedním z nich je přímo web německého TÜV SÜD a stojí 15 € (cca 390 Kč) včetně poštovného. (Zatím nevíme, zda jde o vypsanou, nebo tištěnou registrační značku, plaketa je na cestě.)

Ekologická známka v Rakousku (Pickerl)

V Rakousku byly ekologické zóny zavedeny roku 2014. Za nesplnění povinnosti označit své vozidlo ekologickou plaketou vám zde hrozí vysoké pokuty, a to až v řádu 2180 eur. Pozor, pro průjezd rakouskými nízkoemisními zónami není možné použít německou plaketu. Plaketu je nutné umístit na vnitřní stranu čelního skla auta, a to buď vpravo dolů nebo vpravo nahoru.

Rakousko rozděluje vozidla do několika kategorií. Ekologickou známkou musejí být označeny pouze některé z nich a na ostatní se zatím tato povinnost nevztahuje.

Kategorie L – motorová vozidla s méně než čtyřmi koly
Kategorie M – motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly používaná pro dopravu osob
Kategorie N – motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly používaná pro dopravu nákladů
(firemní vozidla)
Kategorie O – přípojná vozidla
Kategorie T – traktory zemědělské nebo lesnické

Ekologickou plaketu musí mít pouze vozidla spadající do kategorie N, kam však patří také lehké nákladní automobily. Povinnost označit motorové vozidlo se tak netýká osobních automobilů (M1), autobusů (M2, M3), motocyklů (L) ani traktorů (T).

Pozor! Myslíte si, že se vás to netýká? Kategorie N, tedy „náklaďák“, může být např. i běžná Škoda Octavia, která např. byla dovezena z Polska. Jde o poměrně častý případ nekalých praktik některých autobazarů. Pokud máte ve svém technickém průkazu u auta „N“, de iure jde o nákladní vůz a de facto pro vás platí mj. zákazové značky platné pro nákladní automobily. A také emisní plakety v Rakousku.

Výjimku pro vjezd do rakouských nízkoemisních zón mají historická vozidla označená registrační značkou s písmenem V, která musejí mít průkaz pro historická vozidla. Jde o obyvatele a majitele vozidel, kteří v dané části města bydlí, případně mají sníženou pohyblivost. Rakousko rozlišuje šest ekologických plaket, které jsou vydávány na základě emisní směrnice EHS/ES (předpisu EHK), takže k němu potřebujete jen technický průkaz vozidla.

Kde koupit a za kolik

Dekra umí zajistit i rakouskou ekologickou plaketu, ta však stojí okolo 1100 Kč a proces trvá zhruba 14 dnů. Zda a jaká plaketa se vás týká, můžete ověřit na webu akkp.at.

Alternativně můžete využít služeb německé společnosti Green-Zones GmbH, která si na plaketách postavila byznys a umí je online objednávat a zasílat. Je to dražší varianta, než když si to zařídíte sami, ale ušetříte čas.

Ekologická známka ve Francii (Crit'Air)

Ve Francii se ekologické zóny začaly zavádět v roce 2016. Nápis „Crit'Air“ najdete na dopravních značkách označujících začátky a konce ekologických zón a také v levém horním okraji každé ekologické známky. Ekologické plakety rozdělují vozidla do šesti kategorií, které se od sebe liší barvami. Každá známka je vydávána na základě velkého nebo malého technického průkazu vozidla. Francouzské ekologické známky měří hlučnost a míru vypouštění emisí, tedy znečišťování ovzduší. Platné jsou na celém území Francie. Ekologické zóny mají v současnosti v Paříži, Marseille, Toulouse, Štrasburku, Lyonu, Lille, Chambery a Grenoble.

Dělení plaket:

1. zelená známka – nejekologičtější vozidla
2. žlutá známka
3. oranžová známka
4. červená známka
5. fialová známka
6. šedá známka – nejméně ekologická vozidla

Podmínky pro označení zelenou známkou splňují pouze elektromobily. Nejméně ekologická vozidla jsou označena šedou známkou. Vozidla vyrobená před rokem 1997 a motocykly vyrobené před rokem 2000 nemají nárok na získání žádné známky.

Kde koupit a za kolik

Nejlevněji si francouzskou plaketu zakoupíte online přímo na webu Ministerstva ekologie. Objednávku zaplatíte kartou a plaketa vám přijde poštou. Cena je 4,21 €, což je cca 110 Kč včetně poštovného. (Zmiňovaná společnost Green-Zones GmbH si za ni účtuje 26,95 €, tj. cca 700 Kč.)

Ekologická známka ve Španělsku (Distintivo Ambiental)

Ve Španělsku byl oficiálně zaveden systém ekologických plaket 27. července 2018. Zdejší známky jsou rozdělené do čtyř různých kategorií a barev, a to podle množství emisí, podle roku registrace nebo třídy EURO vozidla.

Známku ve Španělsku potřebujete v případě zhoršeného stavu ovzduší. Do některých chráněných zón je bez plakety vjezd úplně zakázán. V současnosti je možné španělskou ekologickou známku objednat pouze pro vozidla registrovaná ve Španělsku.

skoleni_15_4

Ekologické zóny a zavedení ekologických plaket v ČR

V České republice se o emisních zónách, kam by měly povolený vjezd jen automobily s ekologickou plaketou, zatím stále jen mluví. Diskuze probíhá už od roku 2014. Mezi města, kterým by omezení dopravy prospělo a která o něm reálně uvažují, patří Praha, Brno, Ostrava, Liberec a České Budějovice. Připojit by se k nim mohly i Kladno, Opava či Tábor. Zatím není jasné, kolik by ekologická plaketa měla stát. Mluví se o ceně kolem 100 Kč.

Mělo by být možné ji koupit na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností, bez ohledu na to, kde je auto přihlášeno. Pokuty za vjezd do centra bez patřičné známky by se měly pohybovat ve výši 2500 Kč, ale na to si nejspíše ještě pár let počkáme, pokud vůbec.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).