Hlavní navigace

Názor k článku Jeden stát, jedno území, jedna měna. Snaha sjednotit měnu vede do historie od Richard Fuld - Komoditní "peníze" jsou jen komodita, která má jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2019 13:50

    Richard Fuld (neregistrovaný)

    Komoditní "peníze" jsou jen komodita, která má jen pro někoho nějakou hodnotu.

    Účetní peníze, jako je euro, dolar, koruna jsou daleko lepší platidlo než pouhé komodity.
    Hodnota účetních peněz spočívá v tom, že každou emitovanou jednotku dané měny někdo vlastní a současně ji i někdo jiný bance dluží.

    Tím je zajištěna kupní síla účetních peněz, protože dlužníci jsou nuceni produkovat, aby mohli své produkty směnit za peníze s těmi, kteří je momentálně mají a chtějí jejich produkty, a tak získávat peníze na splácení svých dluhů. Dlužníci tak tvoří armádu produktivních lidí (a firem), kteří systematicky zajišťují nabídku toho, co si majitelé peněz mohou za peníze koupit.

    U komodity platí, že komoditu pouze někdo vlastní, ale neexistuje nikdo, kdo by musel(!) produkovat, aby ji musel získat. Kupní síla komodity, používané jako platidlo je tak podložena pouze poptávkou po dané komoditě. Chybí zde ale systematicky generovaná nabídka ze strany dlužníků. V krajním případě nic nebrání tomu, že se může produkce omezovat až do jejího zastavení a rozložení dané komodity mezi jednotlivými subjekty se zakonzervuje. V takovém případě bude ale kupní síla dané komodity zcela pofidérní, protože za ni nebude co koupit. V tomto ohledu je účetní měna systematicky mnohem lepší.

    Je pravda, že některé komodity jako zlato jsou stálé a jsou zde "navždy". Naproti tomu účetní peníze představují dynamický pružný peněžní systém, kde většina peněz vzniká pouze "na dobu určitou", kdy peníze vznikají v okamžiku jejich půjčení dlužníkovi bankou a zanikají splacením dluhu bance. Účetní peníze tedy nejsou navždy, jejich podstata ale mnohem lépe motivuje ekonomické subjekty k produkci.

    Lze tak uzavřít, že účetní peníze jsou o samozřejmě třídu lepší, než jakákoliv komodita. O tom svědčí vývoj od cca 70 let minulého století, kdy odzvonilo konceptu komoditních peněz (snad už definitivně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).