Hlavní navigace

Je vám český trh s akciemi malý? Zkuste ten americký

16. 8. 2018
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno 21. 8. 2018 11:58
Po čase už může někomu připadat nabídka na českém trhu s cennými papíry nedostatečná. Poohlédnout se pak můžete například na slavnou Wall Street a nakupovat akcie na burze z domova. Není to tak těžké, jak se může zdát.

V minulé sérii článků jsme vás informovali o základech investování na kapitálových trzích, jak jej na svém semináři prezentovala Fio banka:

Navštívili jsme následně i seminář o investování pro pokročilé, a přinášíme vám tak informace o obchodování na zahraničních burzách. O tom přednášel v Praze Petr Franc z Fio banky.

Těm, kteří již nějakou dobu investují, může být po čase český akciový trh malý. Na Burze cenných papírů Praha se obchoduje 23 akciových emisí a v RM-SYSTÉMU pak 60. Může tedy časem dojít k tomu, že si nevyberete firmu, do které byste rádi investovali v daném sektoru. Nebo naopak budete mít vyhlédnutou firmu, jejíž akcie byste chtěli vlastnit, ale její akcie na české burze nekoupíte. V takovém případě se musíte přeorientovat do zahraničí.

Burzy v zahraničí

V zahraničí se obchodují tisíce akciových titulů. Například na Frankfurtské burze Frankfurter Wertpapierbörse AG se obchoduje přes 1100 akciových titulů. V USA se na burzách NASDAQ a NYSE obchoduje dohromady téměř 8000 akciových titulů.

Počet firem, které mají na dané burze akcie, vás může zajímat ve chvíli, kdy chcete nakupovat akcie například z nějakého konkrétního odvětví. Může se totiž lehce stát, že daný sektor má na české burze zastoupeny jen jeden či dva tituly, nebo také žádný. Pak je výběr poměrně těžký. Naproti tomu zahraniční burzy často mohou nabídnout stovky titulů v jednom sektoru.

Pozor na devizové riziko

Nákup akcií vždy představuje riziko, jak jsme si vysvětlili v předchozích článcích. Nakupování na zahraničních trzích s sebou ale nese ještě jedno riziko navíc, a to tzv. devizové riziko. Pokud totiž nakupujete na zahraničním trhu, automaticky provádíte operace v měně daného trhu. V České republice tak logicky v korunách, v Německu v eurech a v USA v dolarech. Kromě kurzu akcie tak musíte myslet i na vývoj měnového kurzu. 

Variant, jak situaci řešit, je několik. Můžete například převést české koruny na cizí měnu již v bance. Tam ale tratíte vždy, protože banky vám lepší kurz nenabídnou. Ten nabízejí zpravidla investorům, kteří provádějí nákupy v mnohem větším měřítku. Můžete také využít tradiční směnárny, z nichž některé nabízí velmi výhodné kurzy. Podstupujete ale další riziko, kdy u sebe máte velké množství peněz a nikdy nevíte, kdo si toho všimne a počká za rohem směnárny, aby vás o peníze připravil.

Pokud obchodujete v RM-SYSTÉMU, Fio banka nabízí ještě třetí možnost, a to tzv. měnový úvěr. Ten umožňuje práci s devizovým rizikem. Ovšem pozor, ani měnový úvěr riziko neeliminuje zcela. K tomu totiž neslouží žádná metoda. Devizové riziko v menší či větší míře podstupujete vždy.

Měnový účet se nevyplatí vždy

Měnový úvěr funguje na principu, kdy vy máte na účtu nějaké peníze v nějaké měně, například 100 000 Kč. A rozhodnete se nakoupit akcie na zahraničním trhu, například v Německu. Nakoupíte akcie a z úvěru se automaticky odečte částka v eurech. Takto můžete akcie nakoupit až do výše 100 000 Kč, respektive ekvivalentu v eurech. Úvěr je tak poskytován v podobě 1:1 a přepočítává se aktuálním devizovým kurzem střed.

Za poskytnutí úvěru platíte úrok, který se počítá na denní bázi z čerpaného objemu měny na konci obchodního dne. Úrok se ale vždy liší podle aktuální měny úvěru a podle vývoje měny. Vždy si tak před nákupem ověřte, jaký úrok budete platit.

V některých situacích se ale měnový úvěr naopak nevyplatí. Pokud očekáváte, že dolar bude posilovat, nemá smysl nakupovat akcie skrze měnový úvěr a fixovat si tím kurz dolaru. Kurz se vyvíjí kladně vaším směrem a vy naopak bez použití úvěru vyděláte.

Americká burza NYSE

New York Stock Exchange je nejstarší burzou v US, oficiálně vznikla 8. března 1817. Funguje na členském principu, a pokud chcete na této burze uzavírat obchody, musíte být jejím členem. V praxi to znamená, že si jako fyzická osoba pronajmete jedno z 1366 křesel právě na burze. V rámci této burzy funguje několik trhů:

  • NYSE,
  • NYSE Arca,
  • NYSE AMERICAN.

Každý z trhů umožňuje obchodovat s trochu jinými akciemi. Na NYSE se obchodují akcie velkých a středních firem. Tady najdete ty největší a nejlikvidnější společnosti. Když se mluví o obchodování na Wall Street, myslí se tím právě NYSE, která má na zmíněné ulici své sídlo. 

V rámci NYSE Arca najdete ETF fondy a strukturované investiční nástroje. A NYSE AMERICAN (dříve NYSE AMEX a poté NYSE MKT) se specializuje na společnosti, které mají spíše blíže k Američanům. Najdete tam malé a střední americké firmy, které chtějí být obchodovány na burze, ale nevyplatí se jim jít na mezinárodní burzu.

ETF Fondy (Exchange Traded Funds) jsou fondy obchodovatelné na burze. Každé ETF je většinou souborem několika desítek až stovek cenných papírů reprezentujících většinou konkrétní index či jiný konkrétní benchmark. Cílem ETF je většinou co nejtěsněji kopírovat rozložení a tím i vývoj daného indexu či trhu.

Při praktickém obchodování ale nepoznáte, na jakou z těchto tří zmíněných burz jde váš pokyn. Nemusíte ani zohlednit to, na jakém z těchto tří trhů daný akciový titul kupujete. Systém, ve kterém budete nakupovat, vyřeší tyto příkazy za vás.

Kompletní seznamy akcií firem, které jsou v rámci NYSE obchodovány, naleznete na jejích webových stránkách.

Americká burza NASDAQ

Společnost NASDAQ je největší burzovní skupinou na světě. Obchodovat na ní můžete akcie, opce a jiné strukturované cenné papíry. Statisticky obstarává NASDAQ každý desátý uskutečněný obchod na světě.

Tato burza vznikla před 40 lety jako Národní asociace obchodníků s cennými papíry (NASD). Ta chtěla investorům umožnit nákup a prodej akcií rychle a pomocí počítačů. V tehdejší době bylo běžné, že obchody se vyřizovaly skrze spojovatelky, které propojovaly lidi přímo na parketu.

Burza se ze začátku profilovala jako technologická a vstupovaly na ni firmy, které měly k technologiím blízko, jako například IBM, Apple, Microsoft, výrobci prvních počítačů atd. V dnešní době ale na NASDAQ vstupují i jiné než technologické společnosti a rozdíl v titulech se na NASDAQu a NYSE stírá.

Stejně jako NYSE, i na NASDAQu se rozlišují 3 úrovně trhu:

  • The NASDAQ Global Select Market,
  • The NASDAQ Global Market (dříve NASDAQ National Market),
  • The NASDAQ Capital Market (dříve NASDAQ SmallCap Market).

Trhy jsou tu odstupňovány podle likvidity, tedy podle toho, jak velké objemy akcií se na nich obchodují. Ale opět při obchodování nepoznáte, na jakém tržišti z těchto tří obchodujete.

Seznam akcií obchodovatelných na burze NASDAQ naleznete na jejích webových stránkách.

Kolik obchodování stojí

Při nákupu i prodeji na amerických burzách zaplatíte několik poplatků. Když budete obchodovat v RM-SYSTÉMU, budete řešit počet cenných papírů.

Do 100 akcií kusů zaplatíte 7,95 dolaru za transakci. Nad 100 kusů akcií zaplatíte 9,95 dolaru za transakci. Platíte však pouze z realizovaného pokynu. Pokud jej tedy stáhnete dříve, než stihne proběhnout, nic se vám účtovat nebude. Pokud zadáte pokyn v aplikaci e-Broker nebo Smartbroker, neplatíte za pokyn žádné poplatky. Ty platíte až za uskutečněný obchod podle toho, jaký objem akcií jste nakoupili.

Z prodeje akcií a ETF fondů jsou v USA financovány dozorové orgány FINRA (Financial Industry Regulatory Authority – dříve NASD) a SEC (Securities and Exchange Commission). Při prodeji akcií na americké burze vám proto budou naúčtovány vyšší poplatky, které zahrnují i příspěvek na provoz těmto dvěma institucím. Poplatek však zpravidla nepřesáhne 1 dolar. Vypočítat si ho můžete podle následujícího vzorce.

FINRA
0,00009 USD / 1 ks akcie. Maximálně však 4,5 USD z každého prodeje

SEC0,00231 % z objemu každého prodeje

Ukazatele

Při rozhodování, jestli na dané burze investovat a do jakých titulů, se můžete orientovat například podle akciových indexů. Ty měří změny v portfoliu akcií, které reprezentují nějakou část akciového trhu, případně celý akciový trh. Akciové indexy vám ukáží, jakým směrem se trh ubírá. Mezi nejznámější patří:

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA),
  • Standard & Poor’s 500 (S&P 500),
  • NYSE Composite,
  • NASDAQ Composite,
  • NASDAQ-100.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) obsahuje 500 velkých amerických společností z NYSE a NASDAQ. Jde o tržní kapitalizací vážený index, obsahuje 75 % tržní kapitalizace amerického akciového trhu. Je vypočítáván od 4. března 1957 s počáteční hodnotou 45 bodů.

Index vznikl, protože výše uvedený DJIA nebyl dostatečně vypovídající. Některé situace totiž ovlivní pouze velké podniky, ale střední už nikoli. Proto byl sestaven index S&P 500, který je vyvážený napříč sektory, různými firmami apod., a má proto lepší vypovídající hodnotu než DJIA. Pohybuje se podobně jako DJIA, ale nevyvíjí se stejně. To proto, že se liší složení firem a u S&P500 je navíc zahrnuto více společností.

NYSE Composite obsahuje všechny akciové společnosti z NYSE, a to včetně zahraničních. Opět jde o tržní kapitalizací vážený index. Současný index je vypočítáván od ledna 2003 s počáteční hodnotou 5000 bodů (aktuálně téměř 12 997 bodů). Jedná se o total return index, tedy že výpočet indexu počítá i s dividendami a dalšími výnosy z akcií. Tento index se příliš neuvádí.

NASDAQ Composite je indexem všech akciových společností obchodovatelných na NASADQ, obsahuje tedy více než 3000 společností. I tady jde o tržní kapitalizací vážený index. Je vypočítáván od roku 1971 s počáteční hodnotou 100 bodů. Jde o index technologických společností.

I tento ale není příliš vyvážený. Firmy jako Google, Microsoft nebo Apple narostly za posledních 15 let o obrovskou tržní kapitalizaci. Když pak například akcie Apple padaly, ale zbytek akcií v indexu šel nahoru, NASDAD Composite vykazoval neutrální vývoj. Akcie Apple zkrátka index ovlivňovaly až příliš a zlí jazykové jednu dobu tvrdili, že jde vlastně o index Apple. Proto po čase vznikl index NASDAQ-100.

NASDAQ-100 obsahuje 100 největších nefinančních společností obchodovaných na burze NASDAQ, a to včetně těch zahraničních. Je vypočítáván od ledna 1985. I toto je tržní kapitalizací vážený index. V tomto indexu mají akcie firmy Apple menší váhu, takže je vyváženější.

Index Dow Jones je tím nejstarším, tak si jej probereme podrobněji.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average je nejznámější a nejstarší akciový index na světě. Skládá se ze 30 velkých amerických společností z NYSE a NASDAQ. Jinými slovy představuje koš 30 firem, které mají pro tamní trh největší hodnotu. Pokud se pak index 30 nejvýznamnějších firem propadne o 1 %, bude nálada na trhu velmi negativní. Index je vypočítáván od ledna 1896. Počáteční hodnota činila 40,94 bodu, aktuálně činí 25 462 bodů.

Vývoj Dow Jones Industrial Average.
Autor: Google.com/finance

Vývoj Dow Jones Industrial Average.

Zavedení DJIA indexu také znamenalo určitou revoluci. Do té doby lidé sledovali pouze vývoj kurzu jednotlivých akcií u jednotlivých firem. S tímto indexem se ale zaměřili jen na jediné číslo, které ukazovalo aktuální trend ekonomiky Spojených států amerických.

Jde o cenově vážený index. Nejvyšší váhu mají akcie s nejvyšším kurzem, tedy 3M, Goldman Sachs apod. V tabulce uvádíme přehled akciových emisí v DJIA indexu.

Název Datum zařazení Ticker Váha Sektor
3M 8. 9. 1976 MMM 6,1 % Průmyslový konglomerát
American Express 30. 8. 1982 AXP 2,6 % Finance
Apple (NASDAQ) 19. 3. 2015 AAPL 4,9 % IT
Boeing 3. 12. 1987 BA 9,4 % Letecký průmysl
Caterpillar 5. 6. 1991 CAT 4,3 % Stavební a důlní stroje
Chevron 19. 2. 2008 CVX 3,4 % Ropa a zemní plyn
Cisco Systems (NASDAQ) 8. 6. 2009 CSCO 1,2 % IT
DuPont 20. 11. 1935 DD 1,8 % Chemický průmysl
Exxon Mobil 10. 1. 1928 XOM 2,2 % Ropa a zemní plyn
General Electrics 11. 7. 1907 GE 0,3 % Průmyslový konglomerát
Goldman Sachs 20. 9. 2013 GS 7,0 % Bankovnictví
Home Depot 1. 11. 1999 HD 5,0 % Spotřební zboží
Intel (NASDAQ) 1. 11. 1999 INTC 1,4 % IT
IBM 29. 6. 1979 IBM 4,1 % IT
Johnson & Johnson 17. 3. 1997 JNJ 3,5 % Spotřební zboží, drogerie
JPMorgan Chase 5. 6. 1991 JPM 3,0 % Bankovnictví
McDonald's 30. 10. 1985 MCD 4,5 % Fast-food
Merck 26. 6. 1979 MRK 1,6 % Farmaceutika
Microsoft (NASDAQ) 1. 11. 1999 MSFT 2,6 % IT
NIKE B 20. 9. 2013 NKE 1,8 % Spotřební zboží (oblečení)
Pfizer 8. 4. 2004 PFE 1,0 % Farmaceutika
Procter & Gamble 26. 5. 1932 PG 2,1 % Spotřební zboží
The Coca-Cola 3. 12. 1987 KO 1,2 % Nápoje
Travelers 8. 6. 2009 TRV 3,8 % Pojišťovnictví
United Technologies 14. 3. 1939 UTX 3,4 % Průmyslový konglomerát
UnitedHealth Group 24. 9. 2012 UNH 6,5 % Zdravotní péče
Verizon 8. 4. 2004 VZ 1,3 % Telekomunikace
Visa A 20. 9. 2013 V 3,4 % Finance
Wal-Mart 17. 3. 1997 WMT 2,4 % Maloobchod
Walt Disney 5. 6. 1991 DIS 2,8 % Filmový a zábavní průmysl

Jak je vidět, index dnes už není složen jen z průmyslových společností. Své zastoupení v něm mají i společnosti ze zábavního průmyslu, finančních služeb, informačních technologií nebo spotřebního zboží.

Asijské burzy

Obchodování na asijských burzách, zvláště na těch čínských, je pro mnoho lidí komplikované. Investovat přímo na čínské burze představuje poměrně velký problém, protože tamní trh je pro mnoho lidí nečitelný a čínská vláda je navíc poměrně laxní k ochraně zahraničního kapitálu.

dan_z_prijmu

Nákup a prodej akcií asijských firem se tak často řeší skrze jiné burzy. Příkladem může být NYSE, kde se obchodují i čínské firmy, ale v rámci amerických pravidel ochrany kapitálu.

V dalším článku se podíváme na Evropské burzy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).