Hlavní navigace

Názor k článku Je správná doba ke koupi bytu? od xf - Nárůsty prodejů jsou skutečné. Má to však několik...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2010 20:44

    xf (neregistrovaný)

    Nárůsty prodejů jsou skutečné. Má to však několik ALE.
    Jak už jsem napsal, je to především na úkor starých bytů. Dnes dají sehnat nové byty 3+kk cca 80m2 za 3,6 M, včetně parkovacího stání a DPH, na kraji Prahy, několik zastávek autobusu od metra. Jediný háček je v předání za 1,5 roku.
    Oproti tomu starý panelák, ve stejné poloze, má nabídkovou cenu 2,5–2,99 M. Typicky zateplen, nová střecha, a okna. Jenže, obvykle družstvo splácí, tedy k bytu „náleží“ na výše uvedené úvěr cca 200.000–300.000 Kč. A to nejsou opravené společné prostory a výtah. K tomu rekonstrukce jádra (V lepším případě, v horším je to hotovo, byt je „zhodnocen“ /nejlevnější co je k sehnání + rádobyrustikální kuchyně/, a o to cena vyšší. A člověku je líto to hned vyházet… ale dívat se na to nedá. Tedy vybourat, a znova a pořádně.) Takže jádro za 200.000+ Kč. Rozvody elektro do mědi, nové vypínače, zásuvky, 40.000. Nové dveře vnitřní, 40.000 Kč. Nové krytiny, 55.000 Kč. Vyštukovat, výmalba, drobné…
    Takže bratru, bez kuchyně, za 3,05 – 3,6 M. A to tam nemáme parkování (Garáž stojí dalších několik se tisíc, a obvykle není ke koupi poblíž baráku). Části domu jsou opotřebené, drahé dálové topení (rozvody topení a tělesa jsou původní, 30 let staré, kolik ještě vydrží?), horší akustické vlastnosti – jak z venku, tak od sousedů. A velká nevýhoda – v podstatě neodstranitelná bolest paneláků – hluk z dupání, tzv. kročejový hluk. Když byl panelák nový, bylo tam alespoň PVC s filcem, a za moc to nestálo. Dnes, když si tam dá soused (pseudo)plovoucí podlahu, nebo nalepí dlažbu, tak je to ještě mnohem horší.
    Jsem z oboru, takže vím co stojí, a jaké to má vlastnosti.

    Zkoušel jsem takhle čísly argumentovat. Kouleli očima, ale už se viděli bohatí. Měli dluhy, a dluh byl zrovna tolik. Anebo chtěli koupit dva menší, a tak potřebovali tolik. Měli dceru a syna, každýmu chtěli dát milión, a ještě měli spočítáno, kolik jim musí zbýt. K tomu do kšeftu zatáhli realitku, takže dalších 100.-150.000 Kč tam „chybělo“. Max co byli ochotni slevit bylo 150.000 Kč. Což dělá z předraženého neprodejného zboží opět předražené neprodejné zboží.

    Ale zpátky k těm prodejům novostaveb. Další háček je, že se prodávají jen ty za slušnou cenu. Zlevněné, nebo nově zařazené. Spousta předražených ležáků zůstává v nabídce dnes už roky. A ještě jedna věc: prodeje rostou oproti útlumu roku 2008 (celku, i když ten zářez je v 2.pol). Oproti tučným letů je stále hodně dole, i přes ten růst.

    A velkým otazníkem je, co se stane s prodeji developerů, až spadnou ceny starých bytů. A stát se to nutně musí. Otázka není jestli, ale kdy. Protože na jedné straně developeři prostor na jakékoli významější zdražení, pokud vůbec nějaké, nemají. A zároveň na druhé straně si poměr nákladů starý / nový uvědomuje i „trh“. Čímž se vracíme na začátek. Trh starých bytů klesá, developeři rostou na jejich úkor. To nepotrvá věčně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).