Hlavní navigace

Je rozumné zadlužit se kvůli Ježíškovi?

21. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Štědrá nadílka dárků pod stromečkem podle mnohých k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. A dokonce se kvůli ní neváhají i zadlužit. Fakt, že zatížíte napjatý rodinný rozpočet dalšími zbytečnými splátkami, ale zřejmě nikdo neocení.

Do Štědrého dne zbývá jen pár dní a v mnoha domácnostech právě teď propuká to největší předvánoční šílenství. I když se většina z nás loni zařekla, že příští Vánoce zařídí vše potřebné včas, stejně vyrážíme na nákupy vánočních dárků až na poslední chvíli. Statistiky obchodníků to jen potvrzují, těsně před Vánoci mívají nejvyšší obraty.

Podle odhadu společnosti GE Money Multiservis je každá česká domácnost letos připravena za dárky a jiné zboží spojené s vánočními svátky utratit částku přesahující 14 000 korun. Jednotlivec pak podle ní plánuje na nákup vánočních dárků vydat v průměru více než 5 000 korun. Necelých 10 procent lidí dokonce počítá s více než desetitisícovou útratou.

O rostoucí chuti Čechů utrácet, a to nejen o Vánocích, vypovídají i statistiky České národní banky. Meziroční růst úvěrů domácnostem se podle ČNB i letos mírně zvyšuje a v srpnu 2007 dosáhl 32,1 procenta. I když si domácnosti půjčují především u bank, neváhají se zadlužit ani u nebankovních institucí (u splátkových prodejců a společností finančního leasingu). Není divu, že poměr celkové (bankovní i nebankovní) zadluženosti domácností k hrubému disponibilnímu důchodu neustále stoupá. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se podle ČNB vyšplhal na zhruba 43 procent. V roce 2006 přitom ještě dosahoval 40 procent.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), která sdružuje 76 společností poskytujících leasing, spotřebitelské úvěry, splátkové prodeje a factoring a jejíž členové údajně realizují většinu nebankovních úvěrů i prodejů na splátky pro spotřebitele, očekává, že objem nových spotřebitelských úvěrů poskytnutých jejími členy se letos přiblíží částce 50 miliard korun. V loňském roce přitom členské společnosti profinancovaly spotřební zboží za více než 36,6 miliard korun.

Objem nově poskytnutých spotřebitelských úvěrů členských společností ČLFA se podle údajů asociace za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 16,5 procenta. Nejvíce se v této oblasti daří společnosti Cetelem, která k 30. září 2007 podle ČLFA poskytla spotřebitelské úvěry v hodnotě 8 miliard korun. Pomyslnou druhou příčku obsadila společnost GE Money Multiservis (6,7 miliard korun) a na třetím místě se umístil Home Credit (5,4 miliard korun).

Nejen tyto společnosti, ale i jiní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů a nákupů na splátky nabízejí potenciálním klientům různé „akční” nabídky. Ovšem na „výhodnost” mnoha z nich by si spotřebitelé měli spíše dávat pozor.

Pozor na předvánoční zadlužování

Před vánoční úvěrovou horečkou varuje například Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS). Některé společnosti se podle něj snaží vzbudit dojem, že si nezasloužíte náklonnost svých blízkých, nejste-li schopni je nadstandardně obdarovat. Michal Kebort, finanční analytik SOS, varuje: „Člověk by měl především myslet. Chvilková radost u vánočního stromku může vyjít pěkně draho. Jak se na vás budou dívat vaši blízcí, zatížíte-li rodinný rozpočet splátkami natolik, že po další roky vám zbude sotva na nákup základních potravin?”

SOS též připomíná, že akční nabídky různých společností nemusejí být zdaleka tak výhodné, jak se může na první pohled zdát. Takové akce podle něj mívají stanoveny striktní podmínky, za kterých je možné bonusů využít. „Vzali jste si úvěr bez navýšení? Budete muset například vrátit celou částku jednorázově po půl roce. Jestliže tak neučiníte, začnete splácet včetně úroků. A ty nemusejí být zrovna nízké. U splátkových společností se RPSN běžně šplhá přes 25 %, ale dostanete se i na čtyřnásobek této sumy!” uvádí Kebort příklad z praxe. Rozhodnete-li se tedy řešit své finanční potřeby dluhem, vždy si důkladně přečtěte smlouvu. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte nebo máte jisté pochybnosti, rozhodně ji nepodepisujte.

skoleni_15_5

RPSN (roční procentní sazba nákladů) je sazba, která v sobě zahrnuje nejen úrokové náklady, ale také všechny související náklady úvěru pro klienta (různé poplatky aj.).

Před neuváženým zadlužováním varuje také Asociace občanských poraden, která v prosinci zahájila ve spolupráci s ČSOB a pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy program Poradenství v dluhové pasti pro širokou veřejnost, jehož součástí je i kampaň proti předvánočnímu zadlužování zaměřená na pražské občany. Pražané jsou nejen vyzýváni k rozvaze, zda se zadlužovat kvůli vánočním dárkům, ale také se dozví, kde lze v případě předlužení problém řešit.

Ježíšek na dluh

Máte hluboko do kapsy, přesto jsou vám chudé Vánoce proti mysli a jste ochotni se kvůli svým blízkým zadlužit, nehledě na varování SOS a jiných organizací? Možností máte několik - kontokorentem počínaje přes kreditní a úvěrové karty až po spotřebitelské úvěry nebo nákup na splátky.

Kolik peněz plánujete letos utratit za dárky pro své blízké?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).