Hlavní navigace

Názor k článku Je penzijní reforma v současné podobě tou potřebnou reformou? od Jan Slanina - Osobně se mi teze KDÚ-ČSL také líbí, protože...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2012 9:58

    Jan Slanina

    Osobně se mi teze KDÚ-ČSL také líbí, protože chci mít víc dětí a moje maminka by měla rozhodně větší důchod, pokud by se odvozoval od mého aktuálního příjmu, takže moje rodina by na tom měla na první pohled vydělat.

    Ale upřímně: jaká by musela být daňová úspora nebo porodné, aby to přimělo příslušníka střední či vyšší střední třídy (a troufám si tvrdit, že o ně jde především, pokud mluvíme o tom, že by podpora porodnosti měla přinést nové daňové poplatníky) pořídit si dítě, které si jinak pořídit nechce? Muselo by se to pohybovat přinejmenším ve statisících, možná i v milionech, na jednu rodinu.

    A kdo platí v této zemi největší část daní, zejména daní z příjmu a majetkových daní? Střední a vyšší střední třída. Takže abychom mohli střední a vyšší střední třídu motivovat finančně k větší porodnosti, museli bychom jí ty peníze nejdřív sebrat prostřednictvím daní.

    A, mimochodem, demograficky zkuste delší horizont: průměrný věk matky při prvním porodu i při porodu obecně byl za I. československé republiky bližší aktuálnímu stavu, než stavu za komunistického režimu např. v 70tých letech.

    Stav, kdy průměrný věk matky při porodu je těsně přes 20 let a v cca 25 letech už má "odrozeno" není v rozvinuté společnosti normální, ale úchylkou. Takže přesnější, než tvrdit, že nám chybí 1 milion dětí, je tvrdit, že nám přebývá určitý počet lidí zejm. v generaci tzv. Husákových dětí, kteří by se za normálních okolností rozprostřeli do mnohem delšího intervalu, a ze kterých se samozřejmě časem stanou důchodci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).