Hlavní navigace

Je levnější klasické nebo digitální focení?

10. 9. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chcete si koupit nový fotoaparát? Pak zřejmě stojíte před rozhodnutím, zda zvolit klasický analogový přístroj, nebo jít s dobou a koupit si digitální. Kolik vás budou stát fotografie z digitálního fotoaparátu? Co je levnější?

Fotografie jsou nedílnou součástí našeho života. Lidé, kteří před dvěma lety přišli při povodních o veškerý majetek, trpěli podle psychologů často právě tím, že jim voda odnesla rodinné fotografie.

Klasika versus digitál

Klasický analogový fotoaparát se před lety stal povinným vybavením každé domácnosti. S nástupem moderních technologií jsou klasické fotoaparáty postupně vytlačovány fotoaparáty digitálními. Jaká je jejich výhoda pro běžné amatérské fotografy?

Největší výhodou digitálních fotoaparátů je možnost kdykoliv si zkontrolovat, zda má záběr požadovanou kvalitu. S digitálním fotoaparátem se vám nemůže stát, že po návratu z dovolené a vyvolání fotek zjistíte, že je vaše fotka na Eiffelově věži rozmazaná a vy si tak cestu do Paříže musíte zopakovat. Naopak majitel digitálního fotoaparátu si může každou fotografii prohlédnout na displeji, zda odpovídá jeho představám, a případně vyfotit záběr znovu.

Nevýhodou focení s digitálním fotoaparátem je nutný kontakt s civilizací. Digitální fotoaparáty jsou velmi energeticky náročné. Pokud se chystáte na měsíc do končin, kde o elektrickou energii nezavadíte, máte smůlu. Tedy pokud si nechcete nést batoh plný náhradních baterií.

Koupě fotoaparátu

Pořizovací náklady zatím stále hovoří ve prospěch analogových fotoaparátů. Zde je nutné připomenout, že je článek určen běžným fotografům, kteří si pořizují fotoaparáty v nižších cenových úrovních.

Ještě před několika málo lety byly digitální fotoaparáty jen pro ty opravdu majetné. V posledním roce se ale ceny prudce snižují. Fotoaparát na velmi dobré úrovni, který stál před rokem 15 000 Kč, se dnes běžně prodává za 9 000 Kč. S tím, jak si digitální fotoaparáty nacházejí více zákazníků, bude zřejmě pokles cen ještě výraznější.

Koupě jednoduššího digitálního fotoaparátu přijde na 3 000 – 7 000 Kč. Analogový fotoaparát je levnější. Navíc u digitálního fotoaparátu je nutné hned v okamžiku koupě počítat s dodatečnými náklady. Originální fotoaparát totiž často obsahuje paměťovou kartu s velmi nízkou kapacitou. Je tedy dobré dokoupit si kartu větší – obvykle 128 MB. Na takovouto kartu se vám vejde několik desítek až stovek fotografií, podle toho, jak vysoké rozlišení používáte. Cena paměťových karet od originálního výrobce se pohybuje v řádech tisíců. Například Smart Media 128 MB od společnosti Olympus stojí něco nad 2 000 Kč.

Vyvolání digitální fotografie o rozměru 10×15
Společnost Cena Další náklady
Fotolab 4,90 transfer 39 Kč
FotoStar 5,50 / 4,90* manipulační poplatek 29 Kč**
HappyFoto 5,90 poštovné 69 Kč
Droxi 4,50 manipulační poplatek 39 Kč****
FotoOnLine 5,90/ 4,70/3,80*** balné 5 Kč + dobírka 56 Kč

* při zakázce 100 a více kusů
** platí se pouze pokud je v zakázce méně než 24 ks foto
*** do 74 ks/ 75 – 149 ks/ nad 150 ks
**** neúčtuje se, pokud je cena zakázky vyšší než 139 Kč

Dalším nezbytným nákladem pro používání digitálního fotoaparátu jsou baterie. Pro plynulý provoz fotoaparátu je vhodné mít nejméně dvě sady – jednu sadu baterií nabitou a druhou v nabíječce. Při současných cenách, které se stále snižují, vás baterie nebudou stát více než 1 000 Kč. K bateriím je nutné dokoupit i nabíječku, jejíž cena se pohybuje okolo 500 až 1 000 Kč.

Cena fotografování

A teď už k samotnému focení. U digitálního fotoaparátu se nepoužívá kinofilm, takže odpadají náklady na koupi filmu. Jejich cena se liší podle citlivosti filmu. Pro běžné focení stojí kinofilm se 36 snímky 70 – 150 Kč, tedy zhruba 2 – 4 koruny na fotografii.

U fotografií z digitálního fotoaparátu se platí pouze za zhotovení obrázku. Vyvolání filmu přitom není nic levného. Cena za tuto službu se pohybuje od 39 do 99 korun. Některé obchody zneužívají toho, že zákazníci se soustředí na nízkou cenu za vyvolání fotografií a nevšimnou si, že vyvolání filmu celou službu výrazně prodraží.

Ceny fotografií z digitálních nosičů jsou obvykle o něco vyšší než u klasických fotografií. Snímek o rozměru 10×15 centimetrů z digitálního fotoaparátu stojí v průměru 7 – 10 korun, naopak samotné vyvolání klasické fotografie v tomto rozměru strojí 5 korun. Navíc řada běžných spotřebitelů využívá akční nabídky různých drogerií, kde je možné získat jeden obrázek za 80 haléřů až 1 korunu.

Vyvolání po síti

Majitelé digitálních fotoaparátů vyšší cenu fotografií kompenzují tím, že si nechávají vyvolávat jen pěkné snímky. Naopak u analogového fotoaparátu je nutné vyvolat celý kinofilm, i když některé sběrny klientům umožňují nepovedené snímky vrátit.

skoleni_15_4

Vyvolání digitálních fotografií je možné zařídit i z domova. Většina velkých fotosběren přijímá zakázky přes internet. Zákazník tedy pouze přepošle fotky, které chce vyvolat, a za několik dní si zakázku vyzvedne například v trafice, nebo si nechá balíček doručit na dobírku.

Ze vzájemného cenového srovnání vychází provoz digitálního fotoaparátu levněji. Většinu lidí však stále odrazují vyšší počáteční náklady a o něco náročnější obsluha než u klasických automatických fotoaparátů. Ve srovnání technických parametrů zatím podle odborníků vítězí klasický fotoaparát. Ovšem techniku nezastavíš…

Fotíte s digitálním fotoaparátem, nebo s analogovým?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).