Hlavní navigace

Je 50procentní haircut řeckého dluhu dostatečný?

9. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropské politické špičky se na vrcholném summitu před dvěma týdny dohodly s bankami na tom, že řecké státní dluhopisy v držení soukromých věřitelů, tedy především bank, budou odepsány na 50 % nominální hodnoty. Jde o tzv. 50procentní haircut.

Finanční trhy hodnotily toto rozhodnutí pozitivně, když si index akciových trhů rozvinutých zemí MSCI World v minulém týdnu připsal zisk 5 %. Je ovšem z dlouhodobého hlediska 50procentní haircut dostatečný? Domníváme se, že zdaleka není.

Nacházíme pro tento názor dva základní argumenty. Prvním z nich je prohlášení prezidenta Evropské unie po skončení evropského summitu. Herman Van Rompuy totiž oznámil, že dohoda by měla přispět k tomu, že se poměr řeckého dluhu k HDP v roce 2020 stabilizuje na 120 %. A to ještě evropští politici tradičně počítají s optimistickým scénářem dalšího makroekonomického vývoje. Aktuální zadlužení řeckého státu k HDP přitom neklesne ani pod 100 %. Pokud přitom vezmeme v úvahu, že se řecká ekonomika nachází v silné hospodářské recesi, podíl dluhu na HDP se 50procentním haircutem rozhodně stabilizovat nepodaří.

Druhým důvodem, proč je 50procentní haircut nedostatečný, je chování samotných finančních trhů. Ceny řeckých státních dluhopisů se splatností nad dva roky se totiž pohybují kolem 30 % své nominální hodnoty.

dan_z_prijmu


Autor: Bloomberg

Tržní ceny řeckých státních dluhopisů k 7. listopadu 2011 (v % z nominální hodnoty)

Tržní ceny řeckých státních dluhopisů tak v sobě mají „zapricován“ neboli oceněn přibližně 70procentní haircut. A vzhledem k tomu, že trh je tvořen individuálními investory, investoři se v průměru domnívají, že stávající 50procentní haircut nebude zdaleka stačit.

Domníváme se proto, že výše haircutu řeckých státních dluhopisů v držení soukromých věřitelů bude muset být navýšena na přibližně 70 %, tedy úroveň, kterou momentálně indikují finanční trhy. K tomuto kroku by mohlo dojít již v nejbližších měsících.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako Portfolio Manager ve společnosti Conseq Investment Management.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).