Hlavní navigace

Názor k článku Jde na důchody málo peněz? Dotazník ukazuje, jak uvažuje ministerstvo o změnách penzí od ViR - Zda pracovat "nad nárok" a jak dlouho, to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2019 13:08

    ViR

    Zda pracovat "nad nárok" a jak dlouho, to je otázka "osobní strategie předpokládaného dožití" S ohledem na to, že průměrná doba pobírání důchodu u mužů je cca 19 let, a návratnost práce nad nárok ve zvýšeném důchodu je cca 12 - 15 let (po zvýšení základní výměry na 10 % průměrné mzdy je delší), tak ty Vaše 4 roky práce navíc jsou docela na hraně.

    Nicméně, pokud jste skutečně pracoval nad nárok na nenechal si vyplatit důchod zpětně, tak jste získal navíc 16 čtvrtletí (a za každé 1,5 procentního bodu výpočtového základu). To prezentuje, o 3200 až 4800 Kč vyšší procentní výměru, než by Vám příslušela při práci jen do nároku (t.j. patrně 46 let).

    Jak byste na tom byl s tím penzijním připojištěním, to je otázka. Já si dělal nějaké "simulace" sám pro sebe, a nemělo to jednoznačný výsledek. Ono bohužel záleží na míře inflace, a i když známe "cílovanou" (cca 2 %) a průměrnou, tak skutečná se může lišit i výrazně. A zatímco státní důchod byl převážně valorizován o více než činila míra inflace, tak penzijní společnosti (běžně) nevalorizují, nemáte-li zvyšování dávky přímo nasmlouváno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).