Hlavní navigace

Názor k článku Jde na důchody málo peněz? Dotazník ukazuje, jak uvažuje ministerstvo o změnách penzí od jefim - V minulosti výpočtový vzorec umožnil se několika lidem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2019 13:36

    jefim (neregistrovaný)

    V minulosti výpočtový vzorec umožnil se několika lidem (viz statistika ČSSZ) dostat se na vysoký důchod -2 lidi přes 100000 Kč atd. Regulace těchto důchodů je z morálních důvodů zřejmý, ekonomický přínos je sice malý, ale myslím že je na místě jejich snížení. O tom se ale nemluví. Pokud stát chce každému dát důchod ve výši minimální mzdy ať bude odvádět malou či velkou částku na soc.pojištění, tak je to pro ty , co vydělávají víc, nespravedlivé. Na druhou stranu je jasné, že nízkopříjmoví důchodci nemůžou umřít hlady, stejně pak čerpají různé dávky a tak se jim zvyšuje aspoň základ. Do budoucnosti se bude muset zvýšit věk odchodu do důchodu a možná i počet odpracovaných let pro nárok na důchod např. na 38 let. Poměr platu a důchodu je dnes cca 38 %, pokud se bude přidávat všem, tak poměr bude klesat . To znamená, že ti co jsou v důchodu déle, budou na tom postupem let o něco hůř s výší důchodu. Řešení je politikum - ale pokud se to nevyřeší, tak může dojít až ke scénáři jako v Řecku.
    U nás se všechno řeší pomalu a i dost špatně pro veřejnost, řešení se odkládají, nechává se to vyhnít. Je to hra o peníze různých lidiček a skupin,to jen tak na okraj.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).