Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jaroslav Brychta: Program ČSSD je cestou k vysoké nezaměstnanosti a korupci od Kozlík z Roháčku - Tak to je video pro osoby zcela nepoznamenané...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2013 14:31

    Kozlík z Roháčku (neregistrovaný)

    Tak to je video pro osoby zcela nepoznamenané ekonomikou. Takže buď továrník potřebuje či nepotřebuje, aby podlaha tovární haly byla zametána. Když ne, tak metaře vyhodí, i když bere $3 na hodinu. Nebo potřebuje a akceptuje jeho minimální mzdu. Jestli to jen zvýší továrníkovy náklady a sníží zisk nebo ho přesvědčí, že by metař měl svoji práci dělat produktivněji a například mu zkrátil úvazek nebo mu zadal ve zbývajícím čase pro něj ekonomicky efektivnější práci, je na továrníkovi samotném.
    Realita je jiná. Zrušení minimální mzdy v ČR by vedlo k většímu podílu načerno vyplácené mzdy a k poklesu veřejných příjmů ze kterých je hrazeno veřejné zdravotnictví a systém sociální péče, především důchodů.

  • 12. 4. 2013 17:03

    brk (neregistrovaný)

    Jenomže za minimální mzdu nepracují jen metaři v továrních halách. Přestěhoval jsem do svého současného bytu a nájemnící si zde sami vytírali chodu a podobně. Hlava mi to nebrala do první schůze společenstva vlastníku. Na mé bývale adrese se platilo 70 Kč za měsíc na byt, což i to mi přišlo málo, nicméně tady to byla pro pár důchodců neakceptovatelná částka a úklid začala řešit firma, až když se našla nějaká, co to dělá za 55Kč na byt.

    Nedělám si iluze, pri těhle cenách se platy budou pohybovat na hranici minimální mzdy a kdyby byli dražší, tak tu bohužel neuklízí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).