Hlavní navigace

Japonské dluhopisy komplikují snahy nastartovat tamní ekonomiku

23. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Japonské dluhopisy se od půli května vyhouply o 30 b.b. nahoru (0,9%), což komplikuje snahy nastartovat ekonomiku masivní monetárním impulsem.

 • Kuroda z BoJ včera řekl, že monitoruje situaci na japonském dluhopisovém trhu a že učiní nezbytné kroky k omezení volatility japonských dluhopisů. Ty se od poloviny května vyhouply o 30 b.b. nahoru (0,9%), což trochu komplikuje snahu Abeho nastartovat ekonomiku masivní monetárním impulsem. Dlužno dodat, že výnosy jsou teď jenom lehce nad úrovní z ledna, kdy začaly klesat poté, co se k moci dostal Abe a přislíbil, že s ukončí dvě desetiletí trvající deflaci-stagnaci ekonomiky. Samotná úroveň asi až tak problém není, problémem je rychlost…Ale kdo ví, třeba je to znak, že investoři věří inflačnímu cíli BoJ (2% do 2 let). 

dan_z_prijmu

• Bernanke včera mluvil v Kongresu, kde na dotaz republikánského kongresmana řekl, že pokud se bude zdát, že ekonomika tempo růstu udrží, na některém z několika dalších zasedání může dojít ke snížení tempa odkupu aktiv Fedem. Také ovšem řekl, že je potřeba vidět udržitelné oživení zejména na trhu práce (= dle mého to, zda ekonomika v létě nezpomalí tak, jako v minulých třech letech) než cokoliv udělají. Bernanke včera také dodal, že to, co řekl, neznamená, že dalším krokem by bylo kompletní zastavení QE – naopak, pokud se ekonomika posléze zhorší, můžou se znovu odkupy zvýšit. Dle mého to tak byla další nic zásadního neodhalující řeč, EURUSD to však nezabránilo, aby po ní padl zpátky pod 1,285. 

• Dnes v EMU PMI za květen, nečeká se ve srovnání s minulým měsícem žádný výraznější pohyb. Naše pozornost se soustředí na Německo a na jeho výrobní sektor, který se posledních dvou měsících zhoršoval, a pak na Francii, která se v 1Q13 propadla do recese. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).