Hlavní navigace

Jan Jeníček, AČSS: „Trh nemovitostí byl před pandemií přehřátý, ale pokles cen nečekám“

11. 5. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Klesnou úrokové sazby i u stavebního spoření? Lze požádat o odklad splátek úvěrů u stavebka? Jaký vývoj čekají stavební spořitelny? Rychlý rozhovor s šéfem Asociace českých stavebních spořitelen.

Nemám teď z čeho spořit. Co je lepší? Stačí jen splátku neposílat, nebo oznámit její snížení a později zvýšit?

Cílová částka představuje souhrn naspořených prostředků a garantovaného úvěru ze stavebního spoření. Ve stavebním spoření můžete operativně měnit výši měsíčních úložek. Pro váš rozpočet je obvykle nejpraktičtější postupné rozložení v čase, avšak můžete potřebnou částku vložit i najednou. Zpozornět musíte, když máte smlouvu, kde je pro získání nějakého zvýhodnění nutno vložit, obvykle v daném roce, konkrétní minimální úložku. Od ročních vkladů se následně odvíjí také roční státní podpora. Její plnou výši až dva tisíce korun získáte při spoření alespoň 20 000 korun za kalendářní rok.

Mohu použít vládou schválenou možnost odkladu splátek také u překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření? Jaký je postup?

Ano, odklad splátek lze využít v obou případech. Vždy je však potřeba o něj požádat, a to ideálně co nejdříve. Důležité je se stavební spořitelnou komunikovat hned, jak se dostanete do finančních potíží. S každým klientem jednáme individuálně, odklad je však vždy na dobu určitou.

Vnímáte nějaké výrazné potíže se splácením závazků oproti „době předkoronavirové“?

Prozatím se zvýšila nezaměstnanost jen mírně, mnozí lidé však pocítili výraznější propad příjmu. Prozatím je na hodnocení brzy, ale u části lidí lze předpokládat nižší schopnost splácet své závazky.

Jan Jeníček

Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny, předseda Asociace českých stavebních spořitelen a prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen. (05/2020)
  • Působí v čele Asociace českých stavebních spořitelen od roku 2018.
  • V minulosti rovněž zastával funkci jejího prvního místopředsedy.
  • Od roku 2016 je také prezidentem Evropského sdružení stavebních spořitelen (EFBS), které zastupuje skoro 50 stavebních spořitelen z 12 zemí kontinentu.
  • Již 13 let je také předsedou představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Jak se chovají spořící klienti v současné době? Spoří dál, nebo pozorujete propad?

Klienti i v této době spoří, a to pravidelně. Jsem přesvědčen, že tato krize povede ke zvýšení míry úspor mezi obyvatelstvem. Lidé si více uvědomí, jak je důležité mít rezervu pro mimořádné situace.

Bude mít očekávaný ekonomický propad i vliv na cenu nemovitostí? Takže by mohlo zlevnit vlastní bydlení?

Pro trh je současná situace šok a je těžké predikovat, jak se bude především v krátkodobém horizontu vyvíjet. Obecně teď budou lidé spíše opatrnější s nákupem, ale nějaké výraznější zlevňování pravděpodobně nenastane. Osobně očekávám spíše stagnaci. Zároveň si musíme uvědomit, že již před pandemií byl trh poněkud přehřátý. Dostupnost obzvlášť vlastního nového bydlení pro lidi s nižšími a středními příjmy byla hlavně ve velkých městech nízká.

Co přes stavebko v posledním roce lidé dělali nejvíce, nakupovali, nebo rekonstruovali?

V letech 2017 a 2018 se přechodně změnila skladba poptávky. Kleslo množství financování rekonstrukcí, ale naopak zesílilo využití úvěrů na pořízení nemovitostí. Během loňského roku se už však lidé do nového bydlení tolik nehrnuli. Podíly jednotlivých účelů se vrátily k dlouhodobým hodnotám a opět již tradičně dominovaly úvěry na rekonstrukce s podílem 42 %. Za účelem nákupu si lidé půjčili ve 24 % případů.

Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny, předseda Asociace českých stavebních spořitelen a prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen. (05/2020)
Autor: Raiffeisen stavební spořitelna a.s.

Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny, předseda Asociace českých stavebních spořitelen a prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen. (05/2020)

Budou spořitelny reagovat na nižší úrokovou sazbu i nižšími úroky z úvěrů, překlenovacích i stavebních? Některé hypotéky sice už mírně klesly, ale mám signály, že se banky do snižování sazeb moc nehrnou a spíše čekají, co se bude dít na trhu.

Stavební spořitelny obvykle reagují na výkyvy úrokových sazeb na finančním trhu méně často a méně výrazně než univerzální banky. Je to dáno charakterem produktu, kdy klient si uzavírá smlouvu nejméně na šest let a získává garanci úrokové sazby úvěru ze stavebního spoření. Tato konzervativní úroková politika je našimi klienty vnímaná velmi pozitivně.

Máte už statistiky u nových smluv sjednaných od března? Během koronakrize stavební spořitelny motivují slevami a odpuštěním poplatků za sjednání SS, projevilo se to na vzestupu nových smluv?

dan_z_prijmu

Statistiky zatím nemáme, ale osobně očekávám celkově mírný pokles nových smluv. To je dáno logicky menší ochotou potenciálních klientů navštívit pobočku, z nichž řada byla či je uzavřena, anebo má omezenou otevírací dobu. Pozitivní je v této situaci růst online obchodů a servisních služeb přes telefon nebo elektronicky. Jsem rád, že stavební spořitelny jsou schopné řešit potřeby klientů i v této mimořádné době prakticky v plném rozsahu.

Děkuji Vám za rozhovor.

U koho máte stavební spoření nebo úvěr ze stavebka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).