Hlavní navigace

Jaký byl a co přinesl krizový rok 2008?

31. 12. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Ohlédnutí za právě uplynulým rokem nemusí být pro každého radostnou událostí. Osudová osmička na konci letopočtu se i přes poměrně příznivý vývoj v posledních několika letech zapíše pro mnohé negativně. Stačí zmínit fráze typu poplatky u lékaře, finanční krize nebo probíhající reformy.

Pokusili jsme se zachytit nejvýznamnější okamžiky letošního roku a stručně vám o nich pro lepší připomenutí napsat.

Leden

Platit nebo neplatit poplatky u lékaře? Toť otázka, která nedává spát politikům ani jejich voličům. Regulační poplatky mají za cíl snížit počet simulantů v ordinacích a mírně zvýšit příjmy plynoucí do kapes zdravotnických zařízení. Sociální opatření z dílny současné vlády bylo ve prospěch změn v mateřské dovolené, otázek kolem příjmů v důchodu a sonda do výše důchodu současné mládeže a čerstvých absolventů vysokých škol. S novým rokem však začaly otázky i krátkodobějšího charakteru: jak získat sociální dávky, co se ukáže na výplatní pásce v únoru anebo čekání na pravidelné zvyšování cen energií. Finanční krize nebyla tématem číslo jedna, ale články o ní již byly. Pokusili jsme se odpovědět na otázku, zda akcie kupovat, prodávat, nebo čekat? a přiblížili odhady analytiků o dlouhé cestě zpět na maxima.

Ve zkratce

Únor

Nosnými tématy ve druhém letošním měsíci byly lékařské poplatky, o kterých jsme psali z pohledu nemocničních zařízení a firem, které se na nich budou podílet. Vydali jsme i text, který se zabývá snížením nákladů za nemocniční poplatky. S houstnoucí negativní náladou na finančních trzích se otevřel prostor pro konzervativnější investiční strategie. Ropa začala lámat rekordy a připravili jsme praktický manuál, který vám usnadnil orientaci na výplatní pásce.

Ve zkratce

Březen

Začátkem března jste mohli začít uvažovat, zda nakoupit valuty potřebné na dovolenou již na jaře. Březen je rovněž měsícem, do kterého musíte podat daňové přiznání a s tím vyvstává i věčná otázka, z jakých příjmů se platí anebo neplatí daně. Jestli máte účet u České spořitelny, mohli jste si vyzkoušet, jak na vás zabírá phishing po česku. V kabinetu Mirka Topolánka nastala vřava o zachování stravenek a téměř každý řešil své daně a sociální pojištění. Inflační spirála se začala roztáčet a pokud jste často nemocní, dotklo se vás snížení nemocenské.

Ve zkratce

Duben

V dubnu jste si mohli přečíst srovnání rovných daní u nás a na Slovensku. Dovolená je v dubnu stále aktuálnějším tématem nejedné vaší debaty, a proto jsme zařadili článek o posilování koruny. Mohli jste si pořídit pejska, tedy alespoň virtuálního společníka pro internetové platby. Budoucí vysokoškoláky jsme zřejmě nepotěšili, ale potěšili jsme všechny, kteří nemají počítač a rádi by svůj účet spravovali online.

Ve zkratce

Květen

Čas dovolených opravdu nastává, což si každoročně uvědomují těžaři a naftaři. Cena ropy proto v letních měsících o něco stoupne. Letos to však nebyl mamon vlastníků ropných polí, ale důsledky stavu světové ekonomiky. Nejste-li lhostejní ke svým daním, bude vás zajímat i termín letošního dne daňové svobody. Nakoukli jste pod pokličku připravovaných změn povinného ručení v návaznosti na bodový systém.

Ve zkratce

Červen

Začátkem června jsme psali o možnostech strávení dovolené u nás i v zahraničí. Také o cestách bez cestovní kanceláře. Seznámili jste se i se změnami v povinném ručení platných od 1. června. V polovině června začínalo být jasné, že nastává konec starých dobrých časů.

Ve zkratce

Červenec

Změny, které se dotknou i vás, pokud investujete, jsme zaznamenali v článku věnujícím se MiFIDu. Hypotéční úvěry začaly být výhodnější, protože banky začaly omezovat poplatky. Počátkem sedmého měsíce jste mohli začít podnikat snadněji než dosud. Padlo několik omezení v podobě získávání živnostenského listu. Jestli se vás jakkoliv týká téma nájmů, neměli byste si nechat ujít článek o vztazích mezi majiteli domů a jejich nájemníky.

Ve zkratce

Srpen

Zkrachovala cestovní kancelář, se kterou jste měli jet na dovolenou? Rady, jak byste se měli zachovat, můžete nalézt v článku o krachování cestovek. V srpnu byly fondy i trhy na prázdninách. Téměř šlágrem se stává nákup bytů jako investice.

Ve zkratce

Září

S novým školním rokem si mnoho z nás položí slib, že bude od září investovat. Připravili jsme pro vás speciál o podílových fondech. Investovat lze do čehokoliv. Je víno lepší investice než akcie?. Zajímavou nabídkou začali být oslovování tuzemští důchodci. Stačí dožít v domě, který předtím prodáte a získáte doživotní rentu. V dobách sílící finanční krize se ptáte, jakou fixaci zvolit u hypotéky.

Ve zkratce

Říjen

Říjen je měsícem, ve kterém můžete ještě dočerpat dovolenou. Jestliže si myslíte, že nad nezaplaceným pojistným můžete mávnout rukou, mýlíte se. Pracujete v důchodu? Jistě se vám vyplatí znát, jaká úskalí na vás čekají při čerpání nemocenské. Máte stavební spoření? Penzijní připojištění? Spořící účet? Bojíte se, jak se vás dotkne finanční krize? Pak přesně pro vás je určen článek na téma jak finanční krize ovlivňuje běžné finanční produkty. Od 1. ledna 2009 bude platit nový zákon o povinném ručení, již v říjnu jsme vás o této změně informovali. Ke stejnému datu se váže i změna v pracovním zákoníku.

skoleni_15_4

Ve zkratce

  • ČSSD vyhrála volby před ODS v krajských a senátních volbách.
  • HYPO stavební spořitelna se sloučila s Raiffeisen stavební spořitelnou.

Listopad

S téměř šestitýdenním náskokem jsem vás informovali o změnách tarifů a cen na Českých drahách. Předvánoční období zvyšovalo zájem o úvěry a pojišťovny začaly masivní kampaň na povinné ručení 2009.

Ve zkratce

Prosinec

Zúčastnili jsme se prestižní ekonomického fóra Zlatá koruna a přinesli pro vás ty nejzajímavější informace, které na něm zazněly. Šlágrem konce roku je přehled povinného ručení na příští rok anebo nejpozdější termíny plateb odesílaných z bankovních účtů. Pro téměř milion lidí je letošní rok okamžikem, kdy jim končí pětileté vázací lhůty na stavebním spoření. Napsali jsme o možnostech, jak tento produkt co nejlépe využít. Ještě než začne příští rok, můžete se seznámit s nemocenským pojištěním verze 2009.

Ve zkratce

Jaká událost vám ve spojení s letošním rokem utkvěla nejvíce v mysli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).