Hlavní navigace

Jaké věci vám exekutor nesmí zabavit?

9. 7. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Novela občanského soudního řádu zmírňuje dopad exekucí na povinné dlužníky a rozšiřuje okruh věcí, které nepodléhají exekuci a nesmějí být zabaveny.

Zákon č. 164/2015 Sb. přináší celou řadu novinek do exekucí. Kvůli relativně nízkému dluhu – do 30 000 Kč – už exekutoři nebudou moci prodat dům či byt dlužníka, v němž má nahlášen trvalý pobyt. Ale nebude to platit v případě uspokojování pohledávky výživného nebo pohledávky náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví či trestným činem nebo by to odporovalo dobrým mravům.

Nově exekuci podléhá i příjem – odměna z dohody o provedení práce. (Exekutor tedy již na odměnu z této dohody o práci konané mimo pracovní poměr může. Čtěte také: Na odměnu z dohody o provedení práce exekutor nemůže). O tom pojednáváme v samostatném článku.

Z exekuce prováděné v bydlišti dlužníka budou muset vykonavatelé exekutorského úřadu nově pořizovat videozáznam.

Co nepodléhá mobiliární exekuci

Také se rozšiřuje seznam věcí, které exekutor nesmí zabavit. Stále platí v ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu obecně formulované pravidlo, že z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného, se nemůže týkat výkon rozhodnutí (exekuce) těch, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Co nesmí být při exekuci zabaveno, tedy jaké věci ve vlastnictví povinného a nově také ve společném jmění povinného dlužníka a jeho manžela jsou vyloučeny z exekuce, pak upřesňuje ust. § 322 odst. 2 o.s.ř.

skoleni_15_4

  • Stejně jako dosud se exekuce netýká běžných oděvních součástí, včetně prádla a obuvi. Již dříve bylo stanoveno, že nelze zabavit obvyklé vybavení domácnosti, ale až nyní se definuje, že se tím míní zejména lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývka a ložní prádlo, pokud hodnota takové věci zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti. Zákon dosud neříkal, zda lze zabavit např. automatickou pračku, řešila to judikatura. Citovalo se rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem ze dne 17. 10. 2005 spis. zn. 10 Co 932/2004: „To, zda konkrétní věc lze či nikoliv považovat za věc nepodléhající výkonu rozhodnutí, je vždy otázkou posouzení skutkových okolností se skutečnostmi předvídanými v ust. § 322 v odstavci prvém ve vazbě na odstavec druhý občanského soudního řádu. Za určitých (byť v praxi výjimečně se vyskytujících) okolností totiž i věc – v porovnání s obvyklým vybavením domácnosti – nadstandardní může být shledána za věc, jež nepodléhá výkonu rozhodnutí, a naopak i věc, jež jinak představuje obvyklé vybavení domácnosti, může takovému výkonu rozhodnutí podléhat.  automatická pračka (tj. věc představující obvyklé vybavení domácnosti) nemusí být z výkonu rozhodnutí vyloučena, bude-li v konkrétní věci osvědčeno, že tuto věc povinný nezbytně nepotřebuje k uspokojování potřeb svých nebo jeho rodiny.“ Protože v uvedeném případě nepečovala povinná dlužnice o děti útlého věku, nesplnila automatická pračka podmínku obvyklého vybavení domácnosti. Analogicky se tak dovozovalo, že např. při péči o dlouhodobě nemocného člena rodiny, která musí probíhat v antiseptickém prostředí, bylo automatickou pračku nutné za obvyklé vybavení domácnosti považovat. Od nynějška je pračka vždy součástí obvyklého vybavení domácnosti, a nemůže být proto exekučně zabavena.
  • Nově se stanoví, že exekuci nepodléhá studijní a náboženská literatura, školní potřeby a dětské hračky.
  • Dosud zákon říkal, že exekuci nepodléhá snubní prsten a jiné předměty podobné povahy. Za jiné předměty podobné povahy – vyloučené z exekuce – považovala praxe věci, které mají ryze osobní charakter, jako jsou např. svatební šaty, hodinky s osobním věnováním od blízké osoby, diplomy, medaile. Nyní se nově upřesňuje, že to jsou zejména písemnosti osobní povahy, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se povinného nebo členů jeho rodiny a nosiče dat těchto záznamů, pokud nelze takové záznamy přenést na jiný nosič dat. S cílem vymožení maxima někdy exekutoři zabavovali povinným dlužníkům alba rodinných fotografií či filmů, dětské hračky, čímž se snažili na povinné vyvinout účinný tlak, aby přes nedostatek vlastních finančních prostředků a majetku oslovili např. své známé či příbuzné a dlužnou částku doplatili.
  • Stále platí, že exekuci nepodléhají zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný nebo člen jeho domácnosti potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě. Zdravotnickými potřebami je třeba chápat léky a zdravotnické pomůcky, které povinný nebo členové jeho rodiny potřebují ke zlepšení či zachování svého zdraví anebo ke korekci tělesné vady. Jejich potřebnost je třeba posuzovat s ohledem na případnou zdravotní újmu či omezení kvality života, které by jejich odnětí způsobilo.
  • I nadále nelze zabavit hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce. Povinné osobě proto ponechá vykonavatel při soupisu hotovost do výše 6820 Kč. Tip: Ochrana zaměstnanců v exekuci se sníží. V případě soupisu hotovosti v cizí měně se toto omezení neuplatní a hotovost v cizí měně se odebere celá. Čtěte: Exekutor si od letoška ukrojí ze mzdy dlužníka více
  • Dále exekuci nepodléhají zvířata, u nichž hospodářský efekt není hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako jeho společník. Domácí zvířecí mazlíčky tak nelze povinnému odebrat, na rozdíl od zvířat hospodářských.

Přechodné opatření

V řízeních o výkonu rozhodnutí prodejem movitých věcí, v nichž byl proveden jejich soupis ještě přede dnem nabytí účinnosti novely (1. září 2015), se rozsah věcí vyloučených z výkonu rozhodnutí posuzuje podle dosavadních pravidel.

Aspoň minimální podnikání

Je-li povinný dlužník podnikatelem, nemůže se exekuce týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna. Pojem nezbytné nutnosti lze vykládat tak, že je třeba zachovat povinnému – podnikateli takový majetek, který mu umožní, třebaže ve zcela minimálním rozsahu, ještě provozovat podnikatelskou činnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jsem právníkem. Věnuji se zejména pracovnímu a občanskému právu a souvisejícím oborům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).