Hlavní navigace

Jaké lze mít připojení k internetu?

5. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internet se stává neodmyslitelnou součástí života stále většího počtu lidí v Česku. Kvalitní připojení už není žádný luxus, setkáte se s ním i v průměrných domácnostech. Jak si ale vybrat to pravé právě pro vás? Podívejme se na nejběžnější připojení, která si můžete u nás pořídit.

Vytáčené připojení

Jedná se o nejstarší možnost připojení na internet, která je v dnešní době již značně přežitá. Největší slabinou je rychlost, která neumožňuje téměř nic stahovat. I rychlost nabíhání webových stránek dokáže pěkně otrávit. A co hůř, ani cena není nijak nízká – zvlášť pokud chcete surfovat ve špičce, můžete být na konci měsíce nemile překvapeni telefonním účtem. Jedinou výhodou je, že pokud máte počítač s modemem, můžete se připojit na každé telefonní lince.

Linka euro ISDN

Stejně jako klasické vytáčené připojení je i digitální linka euro ISDN zastaralá záležitost. Tato linka sice nabízí rychlejší připojení (garantovaná rychlost 64 kbps) a některé další možnosti, jako například možnost současně telefonovat a surfovat po internetu, bohužel však stále platíte za každou minutu. Pokud chcete využít možnosti zvýšit rychlost připojení na 128 kbps, tedy využít obě vaše linky, platíte dvojnásobek.

ADSL

Připojení k internetu pomocí technologie ADSL je v poslední době stále populárnější. Jeho výhodou je, že je použita přípojka běžné telefonní sítě, a proto není potřeba žádná složitá instalace. Také lze současně telefonovat a používat internet. Dalšími podstatnými výhodami jsou vysoké rychlosti, snadná dostupnost a v poslední době i výhodná cena. Nevýhodou je naopak tzv. agregace, tedy to, že se o svou rychlost dělíte s dalšími uživateli. Nevýhodou je i to, že sice nejste nijak časově omezeni, ale většinou máte nějaký limit přenesených dat, po jehož vyčerpání vám bude buď snížena rychlost, nebo si připlatíte za data navíc, popřípadě obojí.

Dříve bylo nutné využívat sítě Českého Telecomu i v případě, že jste smlouvu podepsali s nějakým jiným poskytovatelem ADSL připojení. Nyní však někteří poskytovatelé již umožňují využít sítě alternativních operátorů, jako např. Telenoru. To přináší další snižování cen a lepší služby pro koncové zákazníky.

Připojení přes kabelové televize

Jednou z nejlepších možností připojení na internet je využití přípojky kabelové televize. Rychlosti připojení jsou velmi vysoké a často bez datových omezení, nebo s velmi vysokými limity. Ceny také nejsou nikterak závratné, mnohé firmy navíc nabízejí různé slevy při zakoupení balíčku s televizními programy.

Nevýhodou je slabší dostupnost, protože zdaleka ne ve všech lokalitách je kabelová televize zavedena. Bohužel ani přítomnost kabelové televize u vás vám rychlý internet nezaručí, protože ne každý rozvod kabelové televize umožňuje i přenos internetu. Přesto se však většinou jedná o jedny z nejvýhodnějších nabídek připojení.

Připojení k internetu přes mobilní telefon

Pro připojení k internetu přes mobilní telefon jsou nejvíce využívané tři technologie: GPRS, EDGE a CDMA.

GPRS je nejvíce podobné klasickému vytáčenému připojení a stejně jako vytáčené připojení má množství nevýhod. Rychlost připojení se sice může pohybovat na úrovni 60 kbps, ale jelikož nemáte žádnou garantovanou rychlost, může tato rychlost ještě podstatně klesnout. Sice naplatíte za čas, který jste připojeni, ale poplatky za stažená data nejsou nízké a neomezený paušál není příliš levný – a v poslední době bývá mobilními operátory rušen či znevýhodňován. Výhodou je že technologii GPRS podporují téměř všechny mobilní telefony na trhu a není potřeba dokupovat další zařízení.

EDGE je velice podobná technologii GPRS, je však mladší, a proto zhruba třikrát rychlejší a stabilnější. Na rozdíl od následující technologie CDMA ji nabízejí všichni naši mobilní operátoři. Ceny za neomezené paušály se pohybují na úrovni cen za GPRS.

Největším problémem technologie EDGE je, že je podporována jen málo mobilními telefony, ale to se snad postupem doby zlepší. Jedná se o kvalitní připojení hlavně pro lidi, kteří potřebují skutečně mobilní internet. Nevýhodou ovšem je jeho dostupnost převážně jenom ve větších městech. Kdykoli lze ale využít dostupnější GPRS v rámci stejného tarifu.

Technologie CDMA je u nás nabízena zatím pouze u Eurotelu. Oproti ostatním mobilním technologiím je sice nejrychlejší, u Eurotelu je rychlost až 800 kbps, i když technicky jsou možné rychlosti ještě vyšší, ale nejedná se o mobilní připojení v pravém slova smyslu.

Pokud chcete technologii CDMA využívat, musíte si zakoupit vcelku nákladný modem (u Eurotelu vás nedotovaný přijde na 9995 Kč). Proto se toto připojení používá v mnoha domácnostech jako hlavní připojení u stolních PC. Uvidíme, jestli si udrží svoji popularitu s rozšiřováním pokrytí kabelovou televizí a ADSL na jedné straně a nástupem mobilů s podporou EDGE na straně druhé.

Další alternativy připojení

Výše uvedené možnosti jsou samozřejmě pouze nejčastěji využívanými. Způsobů, jak se připojit k internetu, je mnohem více – ale zpravidla nejsou dostupné širšímu okruhu zájemců. Nejdostupnější ze zde neuvedených možností je WiFi, které naleznete již téměř všude. Podmínky přístupu k internetu jsou stejně variabilní, jako je počet poskytovatelů přípojných bodů. Zda máte nějaký přípojný bod v dosahu, si můžete zjistit v databázi HotSpotů na Lupě.

skoleni_15_4

Využít lze též připojení, které využívá váš soused nebo některá z firem ve vašem okolí. Nasdílet připojení k internetu je snadné a záleží pouze na domluvě (a smlouvě, kterou má váš potenciální „poskytovatel“ připojení se svým poskytovatelem).

Cena a rychlost připojení k internetu
Vytáčené připojení
Průměrná rychlost cca 40 kbps
Přibližná cena (1 min.) 2,66 Kč ve špičce, 1,04 Kč mimo špičku
euro ISDN
Průměrná rychlost 64 nebo 128 kbps
Přibližná cena (1 min.) 2,18 Kč ve špičce, 1,16 Kč mimo špičku*
ADSL
Přibližné rychlosti od 128/64 do 4096/384 kbps
Přibližná cena (měsíční poplatek) viz ADSL
Připojení přes kabelové televize
Přibližné rychlosti od 256/64 do 6114/1024 kbps
Přibližná cena (měsíční poplatek) od 500 Kč
Vysokorychlostní internet přes mobilní telefon
Přibližné rychlosti GPRS až 85,6 kbps, EDGE až 480 kbps, CDMA až 800 kbps
Přibližná cena (měsíční poplatek) nelimitované tarify se u všech operátorů pohybují kolem 900 Kč

* V případě použití rychlosti 128 kbps je cena dvojnásobná.

Jaké připojení k internetu využíváte doma?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).