Hlavní navigace

Jaké komodity se vyplatí sledovat do konce roku?

7. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Mezi nejatraktivnější komodity letošního roku patří cukr, stříbro, zinek a káva robusta.

Komodity stále směřují v celoroční bilanci k zeleným číslům, což by bylo poprvé od roku 2010, ale určité obavy zůstávají. Zejména surová ropa a zlato čelí různým rizikovým událostem, které by mohly před začátkem roku 2017 poslat ceny dolů.

Komodity stále směřují k tomu, že poprvé od roku 2010 budou celoročně vykazovat kladné výnosy. Ale s růstem komoditního indexu Bloomberg o necelých 10 % by se mohlo před koncem roku ještě všechno změnit. Odvětví energetiky se sice po dvouletém výprodeji dál stabilizuje, ale byly to převážně drahé kovy s růstem o 26 %, které pomohly zvrátit vývoj cen komodit.
 

Globální poptávka po komoditách se dosud úplně nezotavila a stále se objevují otazníky ohledně globálního růstu. U většiny zvýšených cen (kromě těch, které jsme zaznamenali u drahých kovů) nastala korekce kvůli okolnostem na straně nabídky, ať už to bylo omezování výroby (ropa a průmyslové kovy) nebo nechtěné narušení produkce způsobené počasím (soft komodity).

Ropa níže po delší dobu

Přeneseme-li se do začátku roku 2016, panovalo všeobecné očekávání, že poslední čtvrtletí přinese pevné oživení cen ropy. Prodloužené období slabých cen mělo nakonec odstartovat silný růst poptávky a přitom se měla snížit vysoko nákladová výroba dostatečně na to, aby se vyrovnal trh.  Místo toho zůstává ropný trh zamčený v pásmu 45 až 50 dolarů za barel, z něhož se bude do konce roku jen těžko dostávat.

Rostoucí nabídka zemí OPEC (z nové produkce i sníženého narušení dodávek) společně s produkcí Ruska na nových rekordních úrovních opět způsobila zpoždění procesu vyrovnání. V uplynulém čtvrtletí byla patrná odolnost vysoko nákladových amerických producentů, kteří znovu přidávají další plošiny v prostředí stabilizace odbytu ropy.

V budoucnosti potřebujeme vyšší ceny ropy, abychom přilákali investice požadované pro zajištění stabilních dodávek. Země OPEC v čele se Saúdskou Arábií projevovaly rostoucí ochotu podporovat cenu, když nyní propad trval mnohem déle a byl mnohem bolestivější, než se původně očekávalo.
Očekáváme, že během posledního čtvrtletí se ropa Brent udrží v pásmu mezi 45 a něco přes 50 dolary. Dohoda mezi producenty ze zemí OPEC o omezení produkce pravděpodobně nebude mít v této fázi výrazný pozitivní dopad na ceny. Omezí však čas nutný k tomu, aby se snížil globální převis nabídky, jak surové ropy, tak výrobků.

Přetrvávající vliv takové akce pravděpodobně pocítíme až v roce 2017 za předpokladu, že globální poptávka nadále poroste.  Mezinárodní energetická agentura uvedla ve své nedávné zprávě, že růst poptávky po ropě z Číny a Indie zpomaluje rychleji, než se původně předpovídalo, neboť základní makroekonomické podmínky jsou stále nejisté.

Surová ropa

Pro 

  • Rusko se připojilo k dohodě OPEC o snížení produkce   
  • Kvůli nízkým cenám se odkládá tolik potřebné zvýšení kapitálových výdajů směrem k budoucí produkci    
  • V hlavních zemích vyvážejících ropu roste geopolitická nestabilita   

Proti

  • Globální růst poptávky, na němž měly největší zásluhu Čína a Indie, se zastavuje.Odolnost vysoko nákladových producentů startuje obnovený růst produkce.Rychlá akumulace zlata startuje korekci hlubší, než se očekávalo

Cenné kovy procházejí čtvrtletím volatility

Americké volby, jejichž výsledek je stále velkou neznámou, prosincové zvýšení úrokových sazeb, směr dolaru, globální dluhopisy a rostoucí obavy z experimentu s negativní úrokovou sazbou od několika centrálních bank. To je jen několik z témat, která budou muset řešit obchodníci se zlatem během nadcházejících měsíců.

Zlato bylo po většinu třetího čtvrtletí uzamčeno v pásmu nastaveném po hlasování o brexitu 23. června. A protože se nadále obchodovalo ve zmenšujícím se pásmu (zpočátku mezi 1 300 a 1 375 dolary za unci), poptávka od investorů začala slábnout. Celkové držby produktů obchodovaných na burze vzrostly během první poloviny roku o 38 %, ale od té doby byla křivka téměř rovná. Hedgeové fondy držely neměnnou, ale přesto zvýšenou býčí sázku za uplynulé tři měsíce.

Spíš než fyzická poptávka to byla investiční poptávka, která byla hlavním motorem cenové vlny, kterou jsme viděli na začátku tohoto roku. Zatímco celkové držby přes ETP a pozice správců fondů ve futures dosáhly úrovně jen 13 % pod vrcholem roku 2012, nominální hodnota této pozice zůstává asi o 35 % níže.

Mezi hlavními faktory, které se staly hybnou silou rally zlata a stříbra, zřetelně vystupuje do popředí pokračující pokles výnosů z globálních dluhopisů. Ten snížil nebo v některých případech dokonce odstranil náklady obětované příležitosti držení zlata (tzv. oportunitní náklady) ve srovnání s bezpečnými státními dluhopisy s nízkým nebo záporným výnosem.

Další hnací síly, které nadále přitahují pozornost, jsou posedlost trhu budoucím směrem krátkodobých úrokových sazeb v USA, vývoj dolaru a všeobecné cenové trendy pro sektor komodit jako celek.

Domnívám se, že dlouhodobě směřuje zlato vzhůru, ale chování trhu během několika uplynulých měsíců by mohlo naznačovat, že možná bude potřebovat delší období konsolidace, během něhož bychom mohli vidět test klíčového supportu pod 1,300 dolarů za unci.

Z technického pohledu lze říci, že rally zlata po Brexitu ztrácí dech na úrovni 1 375 dolarů za unci, což je úroveň, která koliduje jak s trendovou linií od vrcholků křivky v roce 2012, tak s korekcí výprodejů 38,2 %, která probíhala až do minulého prosince. Případné prolomení této úrovně by mohlo přinést nakonec zlatu růst až na 1 485 dolarů za unci.

Do té doby považuji za největší riziko příštích měsíců možnost poklesu. Potenciální prolomení pod 1 300 bych považoval za pozitivní vývoj, neboť by to donutilo trh zareagovat a předvést svou sílu.

skoleni_15_4

Jsou to právě období slabosti, kdy můžeme pocítit skutečnou sílu trhu, a po 23% rally od počátku roku možná zlato nyní potřebuje takovýto test.

Obávám se, že dolar by mohl během příštích měsíců trochu posílit. Je proto potřebovat si hlídat ceny zlata v jiných měnách, aby nám neuniklo momentum pro pohyb vzhůru. Podle naší prognózy vývoje na forexových trzích a podle slov hlavního ekonoma Saxo Bank Steena Jacobsena by těmito měnami mohly být euro, novozélandský dolar a japonský jen.

Zlato (drahé kovy)

Pro   

  • Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) se zavazuje k holubičímu zvýšení sazeb (a menšímu počtu budoucích zvýšení)   
  • Ostatní centrální banky drží super uvolněnou měnovou politiku ⇒ záporné výnosy z dluhopisů ⇒ stoupající alokaci od investorů v reálných penězích    
  • Stagnující globální růst a další otřesy na akciových trzích    
  • Rizikové událostí, jako jsou americké prezidentské volby   

Proti

  • Americký dolar vstupuje do období sílyCentrální banky začínají vykazovat známky odklonu od politiky záporných úroků.Rychlá akumulace zlata startuje hlubší korekci, než se očekávalo

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).