Hlavní navigace

Jaké chyby bude finanční úřad hledat ve vašem přiznání?

20. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Řada finančních přiznání má každoročně nějakou chybu, a tak jsou jejich vyplňovatelé vyzýváni na opravu. Finanční úřady už dávno evidují seznam nejčastějších chyb, na které se zaměřují. Ověřte si, že vaše přiznání je nemá.

Vyplnit daňové přiznání často nebývá nic jednoduchého. Někomu to může zabrat i hodiny času, jiný to vzdá a raději si najme daňového poradce.

Pokud patříte mezi ty, kteří se letos rozhodli poprat se s tím sami, možná vám bude užitečný i seznam nejčastějších chyb, na které se finanční úřady každoročně zaměřují. Než své daňové přiznání odevzdáte, můžete si ověřit, že v něm tyto chyby finanční úřad nenajde.

Špatně odečtené slevy

Finanční úřady se podle statistik velmi často potýkají s tím, že lidé sice hojně uplatňují nejrůznější slevy na dani, ale ne správně.

Typickým příkladem je školkovné. To si můžete odečíst v maximální výši 12 200 Kč za rok 2018. Ovšem neznamená to, že si automaticky můžete odečíst celou částku bez ohledu na to, kolik jste za umístění dítěte zaplatili. Vy si můžete odečíst pouze prokazatelně vynaložené náklady za umístění dítěte v předškolním zařízení.

A to bývá často kamenem úrazu. I když lidé za umístění dítěte zaplatili méně, odečítají si celou uvedenou částku.

Pro kontrolu, jaké slevy si můžete odečíst, za jakých podmínek a v jaké výši, si můžete pročíst článek Daňové přiznání 2019: Snižte si daně, projděte si přehled slev.

Slevy na manžela a manželku

A u daňových slev ještě chvíli zůstaneme. Nejen ohledně školkovného totiž Češi chybují. Další časté problémy nastávají u slev na manžela či manželku.

Nejčastější chybou bývá nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů manželky nebo manžela, což je nutné. Slevu na manžela či manželku je totiž možné uplatnit jen v případě, že neměl/a za rok 2018 příjmy nad 68 000 Kč. A těmito příjmy se myslí úhrn veškerých vlastních příjmů nesnížený o daňové výdaje, tj. hrubý příjem.

Bohužel pak dochází k tomu, že například manžel výše zmíněné příjmy nezahrne, vyjde mu příjem nižší než 68 000 Kč za minulý rok, slevu uplatní, ale vůbec na ni nemá nárok. Musí totiž zahrnout veškeré příjmy, se kterými už pak často tuto hranici překročí.

Pro úplnost uvádíme kompletní výčet příjmů, které se do výpočtu nezahrnují:

  • dávky státní sociální podpory,
  • dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
  • dávky osobám se zdravotním postižením,
  • dávky pomoci v hmotné nouzi,
  • příspěvek na péči, sociální služby,
  • státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,
  • státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
  • státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,
  • stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
  • příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Všechny ostatní příjmy zahrnout naopak musíte. Podle Finanční správy pak lidé nejčastěji chybují v tom, že nezahrnují tyto příjmy, ačkoli musí:

  • hrubé příjmy od zaměstnavatele, z podnikání, z nájmu apod., vč. příjmů podléhajících srážkové dani,
  • příjmy osvobozené od daně z příjmů,
  • příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů, 
  • všechny druhy důchodů (i výsluhové příspěvky vojákům nebo příspěvky na jejich bydlení),
  • nemocenská,
  • náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
  • ošetřování člena rodiny,
  • podpora v nezaměstnanosti,
  • peněžitá pomoc v mateřství.

Slevu na dítě smí uplatnit jen jeden rodič

Uplatnění slev na dani je bohužel velkým tématem a častým zdrojem mnoha chyb. Pokud budete uplatňovat slevu na dítě, domluvte se nejdříve doma, jestli ji uplatní manžel, nebo manželka. Oba dva totiž na jedno a to samé dítě slevu uplatnit nemůžete. A to ani tak, že by si jeden z manželů uplatnil první půl rok a druhý z manželů druhý půlrok.

Maximálně se doma můžete domluvit, že každý z vás uplatní slevu na jedno z dětí, pokud máte například 2 děti.

Odpočty uplatňují, i když nemají nárok

Další chyby se týkají daňových odpočtů. Těmi si můžete snížit základ daně. Češi ale dělají jednu chybu, a sice že si uplatňují odpočty, na které vůbec nemají nárok.

Opět typickým příkladem může být odečtení úroku z hypoték. To zákon umožňuje, můžete si odečíst už zaplacené úroky z úvěru na bydlení, a to ve výši maximálně 300 000 Kč za rok. Případně, pokud jste úvěr nespláceli po celý rok, můžete si odečíst 25 000 Kč za každý měsíc, kdy jste úvěr spláceli a došlo k placení úroků. Nárok na odpočet ale musíte prokázat potvrzením, které vám zašle banka či stavební spořitelna.

Problém je, že tyto odpočty často uplatňují lidé, kteří nejsou vlastníky dané nemovitosti. Což bohužel není možné.

Pro kontrolu, jaké odečitatelné položky si smíte uplatnit a v jaké výši, se můžete podívat na náš daňový portál do sekce Odečitatelné položky.

Podepsali jste? Každoroční klasika

Poslední chybou, která se ale objevuje každý rok až překvapivě často, je absence podpisu na daňovém přiznání. Bez vašeho podpisu totiž daňové přiznání nemůže finanční úřad zpracovat. A ačkoli je to všude uvedeno a i my do našich návodů dáváme na závěr informaci, abyste daňová přiznání podepsali, než jej odešlete finančnímu úřadu, každý rok se stejně najde mnoho těch, kteří na podpis zapomenou.

Než tedy své daňové přiznání odevzdáte, přesvědčte se, že v něm nechybí ani tak základní věc, jako je podpis.

skoleni_15_4

Jak na vyplnění daňového přiznání

Pokud si nejste jisti, jak na vyplnění daňového přiznání, můžete využít naše návodné články, ve kterých vyplňujeme daňové přiznání krok za krokem:

Využít můžete i naše daňové formuláře, které si můžete stáhnout u nás na Měšci. A pomoci vám může i naše daňová kalkulačka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).