Hlavní navigace

Jaké cestovní pojištění je nejvýhodnější pro mladou rodinu?

4. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pojišťovny působící v České republice nabízejí širokou škálu cestovního pojištění, které se liší svým rozsahem, cenou i limity pojistného plnění. Vybrat si pojištění, které by vám nejvíce vyhovovalo, nebývá někdy až tak snadné. Jaké pojištění je nejvýhodnější pro mladou rodinu?

Zřejmě málokdo z nás si před cestou do zahraničí porovnává nabídky jednotlivých pojišťoven a dlouze se rozmýšlí, která by pro něj byla nejvýhodnější. Myšlenkami už jsme dávno na dovolené a takové „přízemní” povinnosti nás jen obtěžují. Den před odjezdem na dovolenou, případně ten samý den, pak většina z nás vtrhne do nejbližší pojišťovny, aby si tam uzavřela jakékoliv cestovní pojištění a měla to konečně „z krku”. Někteří na něj zapomenou úplně.

Porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven není opravdu jednoduché. Cena i rozsah pojištění závisejí na cíli vaší cesty, na její délce, počtu cestovatelů, na vašich aktivitách v zahraničí a mnoha jiných faktorech. Porovnejme tedy jejich nabídky cestovního pojištění na konkrétním příkladě.

Modelová rodina našeho srovnání

Mladá čtyřčlenná rodina se chystá na desetidenní dovolenou (včetně cesty) do oblíbené destinace českých turistů, do Chorvatska. Dopraví se tam vlastním vozem. Otec (35 let), matka (34 let) i obě děti (7 a 5 let) se těší na relaxaci na pláži u moře. Děti jsou ještě malé, tak má rodina v plánu pouze koupání v moři a nějaký krátký výlet po okolí. V žádném případě neplánují provozovat jakékoli nebezpečné sporty.

Kritérium srovnání

Základním kritériem našeho srovnání bude cena pojištění. Pokud pojišťovna nabízí více druhů cestovního pojištění odstupňovaných podle výše limitů, je vždy bráno v úvahu pojištění s nejnižším limitem plnění. Limity plnění jednotlivých pojišťoven najdete v porovnání produktů cestovního pojištění na Měšci.

Nabídky jednotlivých pojišťoven

Allianz pojišťovna

Standardní cestovní pojištění u Allianz pojišťovny, které zahrnuje léčebné výlohy v zahraničí, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti za škodu a doplňkové asistenční služby, by naši mladou rodinu stálo 1 200 Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna

Základní pojištění léčebných výloh by naši rodinu se dvěma dětmi vyšlo na 640 Kč. Pokud by se manželé rozhodli pro připojištění, vyšlo by je úrazové pojištění na dalších 220 Kč, pojištění odpovědnosti na 120 Kč a pojištění zavazadel na 180 Kč. Celkem by tedy na pojistném pro sebe a své děti zaplatili 1 160 Kč.

Jestliže by rodina zvolila zvýhodněný balíček cestovního pojištění KOMPLET, který zahrnuje pojištění léčebných výloh, úrazu, zavazadel a odpovědnosti, zaplatila by rovných 1 000 Kč. Pokud by si rodina vybrala zvýhodněný balíček STANDARD, obsahující pojištění léčebných výloh a odpovědnosti, stálo by ji pojištění 720 Kč.

Česká pojišťovna

Pokud by si čtyřčlenná rodina z našeho příkladu sjednala pouze pojištění léčebných výloh, pak by u České pojišťovny zaplatila asi 504 Kč. Jestliže by si na cesty uzavřela ještě pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škody, tedy klasický balíček cestovního pojištění, zaplatila by od 952 Kč v závislosti na výši poskytovaných slev.

ČSOB Pojišťovna

Uzavře-li naše rodina pouze pojištění léčebných výloh, zaplatí u ČSOB Pojišťovny za dva dospělé a dvě děti do 15 let 500 Kč. Úrazové pojištění pak celkovou cenu zvýší o 120 Kč, pojištění odpovědnosti za škodu o 200 Kč a pojištění zavazadel o 400 Kč. Celkem je tedy kompletní cestovní pojištění přijde na 1 220 Kč.

Evropská cestovní pojišťovna

Pojištění HolidayHelp Evropské cestovní pojišťovny je standardní cestovní pojištění při cestách do Evropy a Středomoří. Rodina se dvěma dětmi by za 10 dní dovolené zaplatila 1 580 Kč. Pojištění HolidayHelp zahrnuje pojištění léčení a asistence, pojištění úrazu, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti za škodu a volitelné pojištění zrušení cesty.

Generali Pojišťovna

Pro naši rodinu by bylo nejvhodnější cestovní pojištění Exkluziv s tarifem Rodina, které by ji vyšlo na 640 Kč za všechny na celý pobyt. Pojištění Exkluziv zahrnuje pojištění léčebných výloh, pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škody.

Hasičská vzájemná pojišťovna

Pojištění léčebných výloh by naši rodinu se dvěma dětmi vyšlo na 640 Kč na 10 dní. Za úrazové pojištění pro celou rodinu by pak rodiče zaplatili dalších 220 Kč, za pojištění odpovědnosti za škodu 120 Kč a pojištění zavazadel 180 Kč. Kompletní cestovní pojištění tedy rodinu přijde na 1 160 Kč.

Komerční pojišťovna

Komerční pojišťovna nabízí cestovní pojištění, které je určené pro turistické cesty po Evropě, ve dvou variantách. Základní program obsahuje pojištění léčebných výloh (včetně asistenčních služeb) a naši mladou rodinu by na celou dobu dovolené vyšel na 555 Kč.

Komplexní program zahrnuje kromě pojištění léčebných výloh i úrazové připojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu. Tento program pak stojí 933 Kč pro celou rodinu na celých 10 dní.

Kooperativa, pojišťovna

Pokud by si naše rodina sjednala pouze pojištění léčebných výloh, zaplatila by 500 Kč, přičemž dítě do 6 let má toto pojištění zdarma. Pojištění úrazu, odpovědnosti a zavazadel by ji přišlo na dalších 500 Kč. Celkem by tedy za cestovní pojištění zaplatili 1 000 Kč.

Pojišťovna Slavia

Pojišťovna Slavia nabízí tzv. Cestovní Europojištění, které je doplňkovým pojištěním k Evropskému průkazu zdravotního pojištění. Rodinná pojistka (2 dospělí a maximálně 2 děti) je za 710 Kč na rok. Kompletního pojištění, které kryje spoluúčast, repatriaci, úraz, ztrátu a poškození zavazadel a odpovědnost za škody, stojí 960 Kč na rok.

Europojištění platí po celý rok ve všech zemích, kde platí Evropský průkaz zdravotního pojištění (země EU, Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Švýcarsko a Chorvatsko), a dále v Rumunsku, Srbsku a Černé Hoře.

UNIQA pojišťovna

Za pojištění léčebných výloh zaplatí rodina (2 dospělí a maximálně 4 děti) 500 Kč na 10 dní. Kompletní pojištění, které zahrnuje i úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu, bude rodinu stát 560 Kč.

Cena kompletního cestovního pojištění (pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu) pro rodinu se dvěma dětmi:
Pojišťovna* Cena kompletního cestovního pojištění**
UNIQA 560 Kč
Generali Pojišťovna 640 Kč
Komerční pojišťovna 933 Kč
Česká pojišťovna 952 Kč
Česká podnikatelská pojišťovna 1 000 Kč (balíček KOMPLET)
Kooperativa 1 000 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 1 160 Kč
Allianz pojišťovna 1 200 Kč
ČSOB pojišťovna 1 220 Kč
Evropská cestovní pojišťovna 1 580 Kč

*Pojišťovna Slavia není v tabulce uvedena, protože její Cestovní Europojištění není pojištěním individuální cesty, jak je tomu v případě ostatních pojišťoven.
**Pojištění zahrnuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu.
Uvedená cena je celková cena cestovního pojištění pro 4 osoby (2 dospělé a 2 děti) na 10 dní dovolené v Chorvatsku.
Uvedená cena je bez jakýchkoliv slev. Pojišťovny zpravidla nabízejí slevu 10 % při sjednání cestovního pojištění prostřednictvím internetu.

skoleni_15_4

Tipy na závěr

Téměř všechny pojišťovny nabízejí při sjednání pojištění on-line slevu 10 %.

Pokud plánujete vycestovat do zahraničí s cestovní kanceláří, která vás ujišťuje, že cestovní pojištění je zahrnuto v ceně zájezdu, ověřte si, jaký je jeho rozsah. V jakém limitu je jeho součástí pojištění léčebných výloh? Pokud je nízký, vyplatí se pojistit se ještě individuálně. Lékařské zákroky by vás v zahraničí vyšly pěkně draho.

Při cestě do zahraničí si cestovní pojištění...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).