Hlavní navigace

Jaké byly investiční příležitosti v 2. kole soutěže BOSSA na reálných účtech?

6. 11. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

První výsledky ukazují, že soutěžící přistupují k investování zodpovědně a hlavně opatrně.

V neděli večer 4. listopadu se začátkem týdenní obchodní seance odstartovala 1. investiční soutěž v ČR na reálných účtech. Jak se hráčům v soutěži daří zhodnocovat své reálné účty, můžete s námi sledovat na webu: soutěž.bossa.cz

Všichni, kteří by se chtěli do investiční soutěže na reálných účtech zapojit, tak mohou stále učinit. Kromě hlavní ceny Hondy CRZ a spousty dalších cen si ze soutěže rovněž odnesete své dosažené zisky. O napínavé chvíle a investiční příležitosti se postará i ekonomické a politické dění, které nám v listopadu připraví nemálo investičních příležitostí. 

1. týden soutěže (4. 11. –  9. 11. 2012)

Volby USA

Hned zítra (6. listopadu) nás čeká jedna z nejdůležitějších událostí tohoto roku, a to prezidentské volby v největší ekonomice světa. Dosavadní předvolební průzkumy naznačují vítězství stávajícího prezidenta USA – Baracka Obamy. Jeho narůstající popularitě na poslední chvíli výrazně dopomohly i překvapivě dobrá páteční data z trhu práce. Pokles nezaměstnanosti a vznik nových pracovních míst jsou na první pohled dobrou vizitkou jak pro stávajícího prezidenta Obamu, tak pro samotný FED. Růst zaměstnanosti v zapeklité době, kdy se celý svět pere s krizí, je výborným argumentem u občanů pro znovuzvolení.

Před samotnými volbami můžeme zaznamenat na finančních trzích menší nervozitu, což je u tak významné politické události přirozené. Vítězství stávajícího prezidenta Obamy je víceméně očekáváno, a proto je už z velké části započteno v cenách instrumentů. Kdyby ale nastalo překvapení a vyhrál by jeho republikánský protějšek Mitt Rommey, mohly by trhy zaznamenat výraznější pohyby (volatilitu), jelikož by nešlo o překvapení a ne o očekávanou situaci. Obecně je ale Mitt Rommey vnímán Wall Streetem rovněž pozitivně, proto nic nenaznačuje tomu, že by trh i u tak významné události, jakou jsou volby v USA, propadl. 

Co se týče prezidentských voleb, tak již dnes je jisté, že nový prezident bude muset do konce roku (tedy co nejdříve) vyřešit hrozbu tzv. „fiskálního útesu“. To znamená, že na začátku roku 2013 vyprší některé daňové úlevy a navíc bude potřeba seškrtat federální rozpočet a začít snižovat zadlužení státu.

Ilustrační obrázek

Zasedání centrálních bank (AUD, EUR, GBP)

Tento týden nás kromě prezidentských voleb v USA čeká zasedání některých centrálních bank, které budou rozhodovat o nastavení svých měnových politik.

V úterý zasedá centrální banka v Austrálii (RBA). Spousta analytiků se domnívá, že opět dojde k poklesu úrokových sazeb o 25 bazických bodů na úroveň 3 procent.  Kdyby se tak ale nastalo, AUD bude vůči ostatním měnám pravděpodobně výrazně posilovat. V případě snížení úrokových sazeb by mohl australský dolaru (AUD) mírně oslabovat.

Ve čtvrtek zasedá nejdříve BoE (anglická centrální banka) a pak ECB (Evropská centrální banka). Zajímavější bude zasedání centrální banky v Londýně. Ta by po pondělních špatných číslech ze sektoru služeb mohla pokračovat v uvolňování své měnové politiky, což by vedlo k oslabení britské libry.

Řecko před krachem, sledujme euro

Tento týden by mohlo zamíchat karty na EUR/USD také Řecko. V Aténách se ve středu bude hlasovat o uzákonění nových úsporných opatření a v neděli se bude schvalovat rozpočet na příští rok. Tamní vláda má sice v parlamentu většinu, obě hlasovaní musí ale bez problémů projít zákonodárným orgánem do příštího pondělí, kdy se koná schůzka ministrů financí eurozóny (Eurogroup meeting). Na něm se totiž bude projednávat další pomoc Řecku. Kromě Atén by investoři měli sledovat i postoj Německa, které nechce přistoupit na žádnou úlevu z řeckého dluhu. Bez toho je ale situace v Helénské republice neudržitelná, což potvrdila i výše zadlužení z minulého týdne ve výši 190 procent státního dluhu k HDP.  

Zprávy z energetického sektoru a cena ropy

Zajímavé pohyby můžeme čekat nejen u měnových párů, ale také u komodit, a to hlavně u těch ze sektoru energie. V úterý 6. listopadu EIA (statistický úřad pro energii v USA) zveřejní krátkodobý energetický výhled. V případě, že zpráva naznačí, že světová spotřeba ropy bude v důsledku pomalejšího globálního růstu nadále klesat, mohly by se tyto informace projevit v nižších cenách černého zlata. V pátek 9. listopadu na tyto události navazuje měsíční zpráva zemí OPEC.

2. týden soutěže 11. 11. – 16. 11. 2012

Zasedání ECOFIN A EUROGROUP. Jakákoliv vzájemná dohoda posilní euro

Druhý týden soutěže bude ceny finančních instrumentů ovlivňovat hlavně dění v Evropě. V neděli 11. listopadu se bude konat rozpočtové zasedání Rady ministrů pro ekonomické a finanční záležitosti Evropské unie (ECOFIN). Jak již název naznačuje, bude se probírat citlivé téma, a to evropský rozpočet. Britský premiér David Cameron již dopředu avizoval, že bude vetovat jakýkoliv návrh směrující k navýšení rozpočtu.

Následně je pak v pondělí 12. listopadu v plánu schůzka ministrů financí eurozóny (Eurogroup), na které by se mimo jiné měla schvalovat další pomoc Řecku ve výši 31,5 miliard eur. Podmínkou pro její odsouhlasení je schválení jednak řeckého rozpočtu na příští rok a také dalších úsporných opatření, o nichž se v Aténách bude hlasovat 7. listopadu (úsporná opatření) a 11. listopadu (rozpočet).


Autor: Isifa

Ilustrační obrázek

V případě, že řecký parlament schválí jak nová úsporná opatření, tak rozpočet na rok 2013, evropští ministři financí odsouhlasí půjčku, čímž se situace v Helénské republice a tedy i v Evropě opět na chvíli stabilizuje. Kdyby ale nedošlo k poskytnutí dodatečných prostředků ze strany EU, hrozil by Řecku již v nejbližší době opět bankrot, jelikož mu zase docházejí peníze.

Zprávy z FEDu

Ve středu a čtvrtek by nám neměli ujít události z amerického FEDu. Ten ve středu 14. listopadu zveřejní zápis z posledního zasedání americké bankovní rady, která se konala 23. a 24. října. Detailní informace ze zasedání umožní trhům hlouběji nahlédnout do skutečného stavu tamní ekonomiky a blíže zjistit, jak vidí situaci centrální banka (FED). Následně pak ve čtvrtek 15. listopadu bude mít na summitu v Atlantě projev šéf FEDu Ben Bernanke.

 To nejdůležitější z FEDu v podobě QE3 máme již tento rok za sebou, proto se neočekává, že by tyto události mohly mít výraznější vliv na trhy.

HDP za 3. kvartál (EUR, JPY)

Druhý soutěžní týden by naší pozornosti neměla uniknout kvartální data HDP z Evropy a Japonska.

HDP Japonska za třetí čtvrtletí bude zveřejněno v pondělí 12. listopadu. Ve čtvrtek 15. listopadu v 11:00 zveřejní svá ekonomická čísla eurozóna. Tyto výsledky budou předcházet informace o HDP dvou největších ekonomik eurozóny, a to Francie a Německa v pořadí v 7:30 a v 8:00.

Na měnovém páru EUR/USD se tedy po prezidentských volbách v USA budeme jedním okem soustředit hlavně na dění v zadlužené Evropě a druhým okem sledovat,  jak se nový prezident USA pere s potenciální hrozbou USA tzv. „fiskálním útesem“.

3. týden soutěže 18. 11. – 23. 11. 2012

Zasedání japonské centrální banky a japonský jen

V průběhu posledního týdne soutěže nás v úterý čeká zasedání japonské centrální banky, která svou měnovou politikou stále bojuje se silným jenem a ekonomický poklesem.

dan_z_prijmu

Summit Evropské unie. Domluví se představitelé na fiskální a bankovní unii? Vývoj eura v roku summitu

Poslední týden a tedy i celou soutěž završí summit Evropské unie, který se bude konat 22. a 23. listopadu. S blížícím se koncem roku bude třeba doladit bankovní a fiskální unii. V této otázce je primární rozpor mezi Francii a Německem. Dle prezidenta Hollanda musí být nejdříve vidět vzájemná solidarita, tedy propojení státních dluhů všech zemí eurozóny s pomocí Německa, a až poté lze myslet na větší politickou integraci. Německo se do další pomoci nepohrne, aniž by mělo záruky, že když mají státy eurozóny za sebe pevně ručit, musí tu být pevně stanovená kontrola a dohled nad dodržováním přijatých závazků.

Přehled nejdůležitějších makroekonomických událostí v průběhu soutěže

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je analytičkou finančních trhů společnosti BOSSA.CZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).