Hlavní navigace

Jak zaměstnat starší 55 let a získat na ně podporu od státu?

13. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Víte o člověku, který je dlouhodobě bez práce, do důchodu má ještě daleko, ale mládí je pryč? Můžete mu nabídnout místo a stát vám na něj přispěje. Jen musíte dodržet přesná pravidla, která jsme zjistili.

Jaké jsou pobídky

Odpovídá Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR.

Jaké jsou pobídky pro zaměstnavatele, když chtějí vytvořit nové pracovní místo pro mladší osoby do 30 let, nebo naopak pro starší 55 let?

Jedná se především o nástroj Aktivní politiky zaměstnanosti s názvem „Společensky účelné pracovní místo – zřízené“. Jde o pracovní místa, která zaměstnavatel zřizuje na základě dohody s Úřadem práce ČR a obsazuje je uchazeči o zaměstnání, kterým nelze zajistit pracovní uplatnění jiným způsobem. Úřad práce ČR může takovému zaměstnavateli poskytnout příspěvek na zřízení pracovního místa, který je však jednorázový a slouží k pořízení nezbytných položek k vybavení konkrétního pracovního místa (např. počítač, židle, stůl atd.).

Další možností, jak může ÚP ČR v rámci APZ podpořit zaměstnanost skupin uchazečů o zaměstnání do 30 a nad 55 let, kteří nemohou z objektivních důvodů získat zaměstnání na otevřeném trhu práce, jsou příspěvky na částečnou úhradu mzdových nákladů zaměstnavateli, jenž zaměstná takového uchazeče o zaměstnání. Přesně řečeno jde o „Společensky účelná pracovní místa – vyhrazená“ a „Veřejně prospěšné práce“. Svůj díl odvádějí i rekvalifikační kurzy.

Více o těchto nástrojích v ustanovení § 112113 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, nebo na portále Ministerstva práce a sociálních věcí.

Další podrobnosti k jednotlivým nástrojům, včetně posledních dostupných dat za květen, najdete také v pravidelné TZ k nezaměstnanosti (od 6. strany).

Jak dlouho trvá podpora od státu

Jak dlouho může trvat finanční podpora ze strany Úřadu práce a co je pro ni potřeba splnit?

U nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti „Společensky účelná pracovní místa – vyhrazená“ a „Veřejně prospěšné práce“ je zákonem o zaměstnanosti stanovena maximální doba poskytování příspěvků až na 24 měsíců. Toto je ovšem doba, která se poskytuje jen ojediněle a slouží jen k podpoře těch nejhůře umístitelných uchazečů o zaměstnání. Doba obvyklá pro poskytování příspěvku je 6–12 měsíců.

Po dobu poskytování příspěvku je samozřejmě nutné, aby pracovní vztah zaměstnavatele s podpořeným uchazečem o zaměstnání trval, dále má zaměstnavatel povinnost dokládat Úřadu práce ČR měsíčně zpětně vyplněný formulář výkazu mzdových nákladů uhrazených zaměstnavatelem v souvislosti se zaměstnáváním podpořeného uchazeče o zaměstnání, který slouží jako podklad pro výplatu měsíčního příspěvku zaměstnavateli.

skoleni_15_4

Co pro to musíte udělat

Jaký je oficiální postup, když zaměstnavatel chce vytvořit nové pracovní místo a rád by získal dotaci od Úřadu práce? Kam se obrátit, co doložit atp.?

Zaměstnavatel může navštívit nebo jinak kontaktovat místně příslušné pracoviště Úřadu práce ČR a zde s příslušnými zaměstnanci Úřadu práce ČR projednat možnosti poskytování příspěvků aktivní politiky zaměstnanosti. Pokud již má jasno, je nutné podat u místně příslušného pracoviště Úřadu práce ČR žádost o konkrétní příspěvek aktivní politiky zaměstnanosti. Viz žádosti ke stažení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).