Hlavní navigace

Jak vyplnit Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu?

12. 3. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
UVNITŘ TEXTU PŘÍKLAD. Daňové přiznání už máte a bojujete s vyplněním přehledu pro zdravotní pojišťovnu? Přinášíme návod krok za krokem, jak přehledy vyplnit.

V článku Jak vyplnit daňové přiznání (PŘÍKLAD) jsme krok za krokem vyplňovali daňové přiznání pro pana Martina, který byl v loňském roce zaměstnaný na plný úvazek, a k tomu měl ještě přivýdělek coby OSVČ.

Vyplnění samotného daňového přiznání už máme za sebou. S ním se ale pojí i podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, které je rovněž potřeba podat.

V dnešním článku si podrobně projdeme, jak vyplnit tento přehled pro zdravotní pojišťovnu. Opět použijeme jeden z daňových formulářů v Excelu, které si můžete stáhnout zde na Měšci. V excelovém formuláři totiž pan Martin vyplňoval i celé daňové přiznání, takže vyplnění tabulky základních dat mu opět usnadní práci.

Vyplňujeme přehled

Pro připomenutí uvedeme, že pan Martin Veselý byl po celý rok 2018 zaměstnán na hlavní pracovní poměr jako grafik v jedné nadnárodní firmě. Jeho hrubý příjem činil 35 000 Kč měsíčně, respektive 420 000 Kč ročně. Kromě toho se ale grafikou živil i ve volném čase v rámci různých zajímavých projektů, a to jako OSVČ. Takto si za rok vydělal dalších 150 000 Kč.

Pro vyplnění samotného přehledu pro pojišťovnu použijeme opět formulář v Excelu. V něm se přesuneme do záložky VZP, protože pan Martin je pojištěn právě u Všeobecné zdravotní pojišťovny, která má v Excelu vlastní formulář. Protože jsme na začátku vyplnili záložku ZÁKL_DATA, zkopírovaly se nám základní údaje do formuláře. Pan Martin tak bude vyplňovat následující:

  • 2. Prohlášení pojištěnce.
  • 3. Přiznání k dani z příjmů.
  • 6. Nová výše zálohy.

části 2 – Prohlášení pojištěnce – vyplníme, že v roce 2018 pro pana Martina neplatila povinnost hradit zálohy na pojistné v měsících 1–12 a jako důvod zaškrtne zaměstnání.

části 3 – Přiznání k dani z příjmů – vyplní, že podává daňové přiznání a nemá daňového poradce.

skoleni_15_4

V části 6 – Nová výše zálohy – pan Martin zaškrtne, že v následujícím roce pro něj budou platit snížené zálohy ve výši 338 Kč.

Vyplněný Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu.
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplněný Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu.

Víc už pan Martin vyplňovat nemusí. Na řádku 43 se mu zobrazí případný přeplatek nebo nedoplatek.

  • Pokud je hodnota na řádku č. 43 záporná, musíme my doplatit zdravotní pojišťovně nedoplatek.
  • Pokud je hodnota na řádku č. 43 kladná, značí to přeplatek, který máme my u zdravotní pojišťovny.

Pan Martin má tedy nedoplatek ve výši 4050 Kč. V roce 2019 pak bude platit snížené zálohy ve výši 338 Kč měsíčně, protože je stále zaměstnanec na hlavní pracovní poměr.

Nevíte si rady s daněmi? Kompletní informace i formuláře najdete na našem Daňovém portálu.

Do kdy je nutné zaplatit?

Vyplněný, vytištěný a podepsaný přehled je potřeba doručit zdravotní pojišťovně do 1 měsíce od data, kdy jste podali daňové přiznání. Posledním dnem základní lhůty pro podání daňového přiznání je pondělí 1. dubna 2019. Pokud tedy podáte daňové přiznání v tento den, můžete přehled pro zdravotní pojišťovnu podat až do čtvrtka 2. května 2019 včetně.

Jestliže máte nedoplatek, musíte jej zaplatit do 8 kalendářních dnů od podání přehledu.

Pozor na změnu pojišťovny

Jestliže patříte mezi ty, kteří v roce 2018 změnili zdravotní pojišťovnu, trochu se vám vyplňování Přehledu OSVČ zkomplikuje. Je totiž potřeba poslat zmíněný přehled do obou pojišťoven, u kterých jste v roce 2018 byli pojištěni.

Pokud jste tedy od 1. července 2018 byli registrováni u jiné pojišťovny, budete za první polovinu roku 2018 podávat přehled své staré zdravotní pojišťovně a za druhou polovinu roku pak své nové zdravotní pojišťovně.

Následné nedoplatky či přeplatky vám každá pojišťovna bude vyměřovat samostatně, a to v poměrné výši k součtu doložených vyměřovacích základů. Pokud máte přeplatek, měli byste doložit potvrzení druhé zdravotní pojišťovny, u níž jste byli v daném roce pojištěni, o vyměřovacím základu a platbách pojistného.

Návod na vyplnění přehledu, pokud jste v roce 2018 měnili zdravotní pojišťovnu, přineseme v některém z následujících článků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).