Hlavní navigace

Jak vypadá bankovnictví pro bohaté? Nápoj na přání a individuální služby

30. 6. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Privátní bankovnictví je přístupné jen úzké skupině lidí. Přinášíme fotografie prostor, kde bohatí klienti řeší své záležitosti. Někdy se od klasické pobočky diametrálně odlišují.

Pod pojmem privátního bankovnictví si leckdo představí luxusní prostředí, služby na úrovni a úslužné pracovníky, jejichž krédo je „náš zákazník, náš pán“ vypilované do dokonalosti. Jiného by napadly nadstandardní služby, ať už v rozsahu samotných produktů, nebo v časovém rozpětí, kdy jsou vám pracovníci banky k dispozici. Je to také symbol jakéhosi VIP světa, kam mají přístup jen vybraní lidé, kteří jako vstupenku ukazují miliony na účtě.

Všechno to ale zní příliš abstraktně a neuchopitelně. Podívali jsme se proto, jak to vypadá v prostorách privátního bankovnictví, jaké služby jsou klientům k dispozici a co je potřeba, aby se mohl běžný člověk stát klientem.

Miliony jako základ

Ve světě privátního bankovnictví jsou základem miliony. Na běžném účtě, v produktech dané banky, v investicích apod. Na českém trhu není banka, která by vás přijala jako klienta privátního bankovnictví s tím, že jste tuto podmínku nesplnili. V tabulce uvádíme přehled bank a výši peněz, která je vstupenkou do „světa vyvolených“.

Banka Hranice pro vstup do privátního bankovnictví
Bank Gutmann Od 1 000 000 EUR (cca 26 240 000 Kč)
Česká spořitelna 10 000 000 Kč
Československá obchodní banka 10 000 000 Kč
Expobank 5 000 000 Kč
J&T Banka Clear Deal – 500 000 Kč, Prémiové bankovnictví 3 000 000 Kč, Privátní bankovnictví – 10 000 000 Kč
Komerční banka 20 000 000 Kč
Moravský peněžní ústav 100 000 EUR či ekvivalent v jiné měně (cca 2 624 000 Kč)
PPF banka Od 1 000 000 EUR (cca 26 240 000 Kč)
Privatbanka 0 Kč
Raiffeisenbank 10 000 000 Kč
Sberbank 500 000 Kč nebo příjem nad 30 000 Kč
UniCredit Bank 3 000 000 Kč

Jak jsme uvedli výše, není nutné, abyste uvedené částky měli v hotovosti. Každá banka má pravidla nastavena trochu jinak, a tak se často započítávají i investice a vklady na jiných produktech.

Abyste mohli u České spořitelny vstoupit do Erste Private Banking, musíte plnit minimální hranici 10 000 000 Kč.

Prostory privátního bankovnictví České spořitelny – Pelléova vila.
Autor: Česká spořitelna

Prostory privátního bankovnictví České spořitelny – Pelléova vila.

Stejná hranice je nastavena i u Československé obchodní banky pro vstup do ČSOB Private Banking. Ta ale v tomto segmentu na chudší lidi necílí a naopak hledá ty bohaté. Na osoby s menším objemem volných prostředků necílíme, naopak zvažujeme zvýšení minimální výše prostředků pro vstup do ČSOB Privátního bankovnictví, říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Expobank je potřeba, aby vaše souhrnné vklady a investice činily minimálně 5 000 000 Kč.

J&T Banka je privátní bankou sama o sobě. Abyste tak mohli vůbec využívat jejích služeb, je nutné k ní do správy převést finance ve výši minimálně 500 000 Kč pro nejnižší segment. Pak podle výše financí či investičních prostředků, které u banky máte, vás může přeřadit do jiného segmentu. Ty se ale vzájemně velice liší a spíše tak záleží na tom, jestli chcete poradit spíše se správou portfolia, s investicemi apod.

Prostory kavárny v Brně – zde se odehrávají schůzky s klienty. Kavárna je ale přístupná i veřejnosti.
Autor: J&T Banka

Prostory kavárny v Brně – zde se odehrávají schůzky s klienty. Kavárna je ale přístupná i veřejnosti.

Komerční banka má hranici nastavenu jako jednu z nejvyšších. Podle našeho názoru, je pro správnou diverzifikaci portfolia potřeba pracovat alespoň s dvaceti miliony. Průměrné portfolio je u nás 40 milionů. Není to ale vždy tak, že od začátku trváme na dvaceti milionech, uvedl pro server Měšec.cz Michal Teubner, tiskový mluvčí Komerční banky.

Moravský peněžní ústav nevyžaduje, abyste pro vstup do Privátního bankovnictví měli peníze. Můžete být i slavná osobnost nebo rodinný příslušník někoho, kdo už v Privátním bankovnictví je, a budou vám poskytnuty stejné služby.

Zasedací místnost, kde se projednávají záležitosti s klienty Privátního bankovnictví.
Autor: Moravský peněžní ústav

Zasedací místnost, kde se projednávají záležitosti s klienty privátního bankovnictví.

UniCredit Bank postačí, když budete disponovat volnými finančními prostředky ve výši 3 000 000 Kč. A do budoucna vám možná bude stačit ještě méně. Zvažujeme individuální výjimky, ale také případné snížení ‚startovací‘ výše majetku ve správě banky, abychom vyšli vstříc potřebám klientů, jejichž příjmy a vývoj majetkových poměrů mohou ve střednědobém horizontu daná kritéria splňovat, uvedl pro server Měšec.cz Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Raiffeisenbank započítává do objemu financí jak peníze na depozitních účtech, tak peníze ve spravovaných investicích.

Banka vás sleduje. A může nabídnout výhody

Nemyslete si však, že banka nesleduje vaše příjmy a výši finančních prostředků. Pokud se uvedené hranici blížíte, banka o vás ví, a ačkoli jste ještě hranici pro vstup nesplnili, může vám nabídnout určité výhody. Klienty, kteří se této majetkové hranici blíží, samozřejmě pečlivě sledujeme. Umožňujeme jim přístup k některým speciálním službám a mohou též využívat do jisté míry nadstandardní servis, ačkoliv se o privátní bankovnictví v pravém slova smyslu ještě nejedná, říká Petr Plocek.

Prostor privátního bankovnictví UniCredit Bank.
Autor: Karel Choc

Prostor privátního bankovnictví UniCredit Bank.

Klesnou vám příjmy? Klesá i postavení

Při postupu do vyššího segmentu se každý raduje. Pokud by měl ale klesnout zpět do nižšího segmentu, kde kdo to nese s nelibostí. Není divu – s lepšími službami se špatně loučí.

Banky vás samozřejmě sledují i poté, co se v segmentu privátního bankovnictví již nacházíte. A pokud vaše finanční prostředky nedosahují požadovaných hranic, může vás banka přeřadit do jiné oblasti.

Samozřejmě vás nepřeřadí ihned s prvním zakolísáním. Banky si takových klientů poměrně váží a nejdříve se budou o situaci zajímat. Krátkodobé porušení vám mohou i odpustit. Například v České spořitelně vás ale po dlouhodobějším nesplnění podmínek přeřadí do segmentu Erste Premier, ve kterém je podmínka pro vstup nastavena na 1 500 000 Kč.

Podobně postupují i v ČSOB. V případě poklesu finančních prostředků klienta pod hranici 10 mil. Kč s ním v první řadě projednáme jeho představy, možnosti, portfolio a díváme se na jeho potenciál. Pokud dospějeme ke vzájemné shodě, že obsluha v rámci ČSOB Privátního bankovnictví je i nadále tím nejlepším řešením, pak se na spolupráci nic nemění. V opačném případě hledáme pro klienta optimální variantu, kterou může být například svěření do péče bankéře segmentu ČSOB Premium, říká Pavla Hávová.

Prostory privátního bankovnictví ČSOB v Olomouci.
Autor: Československá obchodní banka

Prostory privátního bankovnictví ČSOB v Olomouci.

V zásadě platí, že pokud podmínky nesplňujete, ale máte potenciál se znovu vrátit nad nutnou hranici, banka vás v segmentu ponechá. Pokud usoudí, že tu potenciál není, přesune vás do nižšího segmentu.

Květiny a nápoj na přání

Klienty privátního bankovnictví čeká na pobočkách i trochu jiný servis, než pokud by coby klasičtí klienti zavítali na běžnou pobočku banky. Tady je naopak zcela běžné, že se klient sejde s privátním bankéřem v uzavřené místnosti, která je vybavena jako hezký pokoj. Nechybí koberec, obrazy, křesílka či gauč a někdy i televize či připojení k Wi-Fi.

V rámci privátního bankovnictví se s vámi bankéři ochotně sejdou i mimo banku, pokud vy sami tuto možnost preferujete. Samozřejmostí je tu recepce s obsluhou, nápoje, televizor a květiny. Pokud si klient přeje například víno, i to je k dispozici. A když bankéř ví, že má jeho klient rád nějaký konkrétní nápoj, který standardně nemáme, před schůzkou ho připraví. Takové detaily tvoří privátní bankovnictví, uvedl pro server Měšec.cz Tomáš Petr, manažer Erste Private Banking.

Hlavní zásadou je v privátním bankovnictví diskrétnost. Ať už na schůzce jste domluveni, nebo ne, správně byste se neměli potkat s jinými klienty.

Ne ve všech bankách mají ale stejný přístup. Například v J&T Bance mají na schůzky speciální kavárny, které jsou většinou přístupné i veřejnosti.

Bankovnictví pro bohaté a bohatší

Kdo by si myslel, že výše už nic není, pletl by se. Česká spořitelna a Československá obchodní banka mají v nabídce program i pro bohatší.

Česká spořitelna jej spustila v lednu 2017 pod názvem Wealth management a je určen klientům, kteří mají majetek přesahující 50 000 000 Kč.

skoleni_15_4

Československá obchodní banka nabízí od roku 2015 službu Wealth Office, do které přijme jen klienty disponující 100 000 000 Kč a více.

Na další fotografie z privátního bankovnictví jednotlivých bank se můžete podívat v naší fotogalerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).