Hlavní navigace

Názor k článku Jak vymáhat výživné, aby vás to nestálo žádné peníze? od Jarmila - Jezevče, ono to má i jinou stránku: pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2016 19:27

    Jarmila (neregistrovaný)

    Jezevče, ono to má i jinou stránku: pokud stát vyplatí matce zálohové výživné, může dohnat otce a donutit ho k zaplacení. Páky na to má, protože Policie (neplacení výživného je trestný čin), vězení (v base se dneska - na rozdíl od dob dřívějších - makat nemusí) a soudy jsou státní, takže co státu brání v tom, aby konal a dělal něco užitečnějšího, než vymýšlel pitominy typu EET?
    Krom toho si uvědomte, že výživné by mělo být zálohové, čili stát ho může vymáhat na neplatícím rodiči (tím může být i žena, abychom tu nemluvili jen o neplatících otcích). Pokud totiž samoživitel nedostane na dítě/děti výživné, obvykle dostává nějakou dávku státní sociální podpory. A ta je NEVRATNÁ. Takže pokud se rodiče šikovně domluví, že otec na dítě jako neplatí, dostane matka sociální podporu a dítku můžou společně našetřit slušnou částku. De facto jde o tunelování státní sociální podpory, která pak chybí jinde.
    K tomu je třeba dodat, že třeba od OSPODu bych čekala, že samoživitelům pomůže aspoň se sepsáním papírů k soudnímu vymáhání výživného. Nevím, co je na tom tak těžkého, že nemůže existovat jednotný formulář. Neplatí OD - DO, má platit XX, dlužné částka k dnešnímu dni je XXX. Jenže milý OSPOD Vám ani neporadí, ani nepomůže, ale buzerovat, to by mu šlo stejně jako norskému Barnevernetu. Bránilo by něco v tom, aby stát podmínil výplatu zálohového výživného doložením, že samoživitel se snaží peníze získat, ale doposud neúspěšně? Milý samoživiteli, předlož návrh exekuce a my ti teda to výživné dáme zálohově. Nemáš? Tak až to pošleš na soud, tak si teprve přijď pro zálohu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).