Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak vybrat úspory na důchod? S pravidelnou penzí ušetříte tisíce na daních od JIK - Taky jsem o penzi na určitou dobu uvažoval....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2017 7:51

    JIK (neregistrovaný)

    Taky jsem o penzi na určitou dobu uvažoval. Vzhledem k tomu, že mám "staré penzijko", musím ho převést do nového typu, které nezaručuje kladný výsledek a nechat se vyplácet. Podíval jsem se na výsledky těch nejméně rizikových a oni jsou v mínusu. Asi stále nebudou, protože sazby úroků povyskočí, ale kdo ví jak dlouho. Nerad bych, abych výplatou ušetřil pár tisíc a na druhé straně o ně přišel činností fondu. Tak babo raď!!!!

  • 13. 12. 2017 8:02

    Ramesse II. (neregistrovaný)

    To asi jiné řešení nemá :) Já mám také staré penzijko, mírně ho průběžně navyšuji s tím, že výnos je nula, po započtení inflace mírná ztráta (tu kompenzuje státní příspěvek). Počítám s tím, že až budu mít několik málo let do důchodu (tak 2-3), tak tam doplním peníze ze stavebka apod., změním na nové penzijko a odejdu do předdůchodu.

    Ale že bych na penzijních fondech stavěl svoji budoucnost seniora, to bych musel být velmi naivní :) Celý svět je předlužen, jednou to bude muset bouchnout zřejmě formou velké války (všichni se na ní připravují jako před rokem 1914) a po ní se dluhy a úspory smažou. Nakonec není to tak dávno, co lidé spořící si v USA na důchod přišli ze dne na den úplně o vše, protože fondy jejich peníze nastrkali do hypoték a celý systém zkrachoval.

  • 13. 12. 2017 8:32

    Milan1 (neregistrovaný)

    Předdůchod je největší hovadina, neboť se celý musí platit ze svého. "Odměnou" za to je, že roky do "řádného" SD se počítají pak do výpočtu SD. Ten názor na předlužený svět je k zamyšlení.

  • 13. 12. 2017 8:56

    Ramesse II. (neregistrovaný)

    Ano, zaplatím si ho ze svého, to je přece v pořádku - ale jak jinak odejít do důchodu dřív, to přece jinak nejde. Musel bych si ze svého platit odvody jakožto osoba bez zdanitelných příjmů a ještě by se mi krátil důchod, což zde odpadá a současně s benefitem započtení let je to přece ideální věc.

    Ještě uvažuji o tom, že bych odešel do předdůchodu a poté do předčasného důchodu, kde už by se důchod pak krátil, ale mohl bych tak odejít o cca 5 let dříve (dle výše úspor na předdůchod).

  • 13. 12. 2017 20:55

    Mirek (neregistrovaný)

    Také jsem před nějakou dobou řešil jak to udělat ,ale předdůchod jsem nakonec nevyužil . Jsem už dva roky na předčasném důchodu a celkem jsem odešel o tři roky dřív .

    Proč ? Abyste mohl čerpat předdůchod potřebujete mít naspořeno / v dnešní době / cca 9000 Kč x počet měsíců o které chcete jít dřív do důchodu . Pokud by to mělo být /jak uvádíte / o tři roky tak budete muset mít v penzijním fondu / jakémkoliv - i v tom starém / naspořeno 36x9000 = 324 000 Kč To by jistě nemusel být problém , problémem ale je , jak s těmi pouhými 9000 měsíčně vyžít ... Takže potřebujete ještě nějaký další zdroj příjmu , protože vlastní důchod v té době ještě mít nebudete . Co se týče odvodu na sociální a zdravotní pojištění - to za Vás pokud jdete do PŘEDČASNÉHO důchodu / ale i předůchodu / platí stát .

    Při odchodu o tři roky dřív mi byl důchod samozřejmě krácen a "ztratil " jsem měsíčně cca 2500 Kč , ale zkuste si položit otázku , jestli si dokážete někde koupit klid a pohodu každý měsíc kdy odejdete dřív do důchodu za "pouhé " 2500 :o)

    A teď tu částku o kterou jsem byl "krácen" převeďme na počet měsíců o které se vyčerpáním vlastních peněz z penzijního pojištění připravíte . 324 000:2500 = 129,6 Takže kdybych si každý měsíc "přibral " ze svých úspor 2500 Kč abych si dorovnal důchod , tak teprve po téměř 11 letech začnu být v mínusu ... Ale budu tady ještě za 11 let ?

    Odchod do důchodu a jak se v této situaci rozhodnout je velice individuální , ale já osobně svého rozhodnutí nelituji ani v nejmenším . Pro výpočet důchodu a jak se Vám bude krátit důchod doporučuji kalkulačku ze stránek ČÚSZ , kde si zadáte své výdělky od roku 1986 a vyloučené doby a můžete si své "krácení " a předčasný odchod modelovat do libosti .

    Hezký den !

  • 14. 12. 2017 9:41

    Ramesse II. (neregistrovaný)

    Super příspěvek, zkušenost ze života. Každý jsme jiný, já o tom ještě úplně nepřemýšlel, ani nevím, kdy reálně budu mít nárok na odchod do SD, zatím je to cca 15 let, ale to se může ještě změnit po každých volbách. Zatím mám tedy jen tu představu o předčasném důchodu (cca 2-3 roky, jak to vyjde) a předdůchodu (tak 3-4 roky). Ale to se logicky ještě změní, až začnu počítat reálná čísla, možná vyjde lépe předčasný důchod, možná předdůchod, to zatím neřeším do detailu.

  • 14. 12. 2017 0:12

    Josef (neregistrovaný)

    Minulý týden jsem se byl informovat na podmínky předdůchodu na OSSZ, Taky jsem byl přesvědčen, že se roky počítají do SD. Omyl, za každy rok odchodu na předdůchod se kráti SD o 1,5 procenta. Tak že za 5 let odchodu do předdůchodu se SD kráti o 7,5 procent.

  • 14. 12. 2017 13:21

    Ludvík (neregistrovaný)

    Doba "předdůchodu", se počítá jako doba vyloučená, tedy podobně jako třeba nemocenská. Za každý odpracovaný rok nad 35 let se připočítává k vyměřovacímu základu starobního důchodu 1,5%, v předdůchodu se vám tato procenta již nepřipočítávájí, nejde tedy o krácení.

  • 6. 1. 2018 23:45

    ViR

    Pro účely stanovení osobního vyměřovacího základu je předůchod opravdu fakticky vyloučenou dobou, nicméně pro účely stanovení procentní výměry je nepojištěnou dobou, leda by si "předdůchodce" platil dobrovolné pojištění. Tedy opravdu nejde o "krácení", ale o to, že ty roky pojištění prostě nezískáte.

  • 13. 12. 2017 8:03

    * (neregistrovaný)

    "do nového typu, které nezaručuje kladný výsledek"

    Nikoli, nikdy žádný penzijní fond, alespoň u nás, nezaručoval kladný výsledek. A neznám žádný takový ani v zahraničí. Maximálně některé z nich měly zaručovat přinejhorším účetní nulu, tedy při ztrátě byl majitel povinnen peníze doplnit ze svého. Jenže stejně nebyl prostředek, jak ho donutit, aby při větší ztrátě fond nezavřel, místo doplnění peněz.
    No a účetní nula je něco jiného, nežli kladný výsledek, jak ho chápu já. Tedy aby majetek v fondu neztratil hodnotu. Což je například při 2% inflaci účetní zhodnocení +2%, abys byl pouze na nule. Při účetní nule jsi na -2%.

    To ať si každý uvědomí, že neexistuje fond, který by garantoval pouhou nulu vůči inflaci, a to i za podmínky, že cokoli nad nulu si může nechat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).