Hlavní navigace

Názory k článku Jak vybrat správného makléře?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2012 0:17

    L. (neregistrovaný)

    Já stále zastávám názor, když si spravovat vlastní peníze, tak rozhodně ne někým cizím, i když většinou "prostředník" v určité formě je potřeba, ale měl by zůstat pouze oním prostředníkem bez nějakých zaručených rad a nucení do pitomostí. Většina těchto rádoby maklérů (osobně je lituju, dělat bych to nechtěl) v podstatě o trzích nic neví, ale pouze jim to kecá. Bohužel to mají ošetřené, že to dělají sice asi na hranici zákona, ale stále je to ok.

    Obvolávání a otravování lidí stále existuje, spíše nechápu, kde tyhle pofiderní společnosti berou kontakty na lidi, protože s prominutím chudákovi by v životě nezavolali. Sám jsem se zúčastnil pohovorů v Capital partners a v jedné společnosti sídlící v té nové výškové budově (obojí tak dva roky zpět) na Pankráci za Arkádama (na jméno si už nevzpomenu), v obou případech jsem tam šel s tím, že práci nechci, ale zajímalo by mě, jak to probíhá :-) no prostě berou snad každého, kdo není na první pohled úplně blbej a má maturitu, ale bylo fajn slyšet přes "tlusté" zdi, jak jsou mladíci koučováni k přesvědčování...

  • 8. 8. 2012 2:41

    játyon (neregistrovaný)

    "...no prostě berou snad každého..."

    Poradenství je v první řadě prodej, a to kvůli přístupu lidí ke změnám (jakýmkoli změnám v životě), vlastním penězům (i spořicí účet může agent prodávat 30 až 120 minut, přitom si řekneš, že na spořáku přece nemůže nikdo nacházet nic špatnýho) a situaci na trhu (vysoká konkurence - každej dělá všechno). Ty sám bys (ses) chtěl spíš prodávat nebo se odborně věnovat oboru, který jsi studoval? Odpověď je vlastně předem jasná a je i odpovědí na to, proč byl do CP brán každý, kdo měl maturitu.

    Daleko horší situace je v tom tzv. finančním poradenství, kde hraje roli i mlm struktura. Když je tvůj příjem závislý na počtu přivedených podřízených agentů, tak prostě lanaříš kdekoho, hlavně aby ten podřízený byl.

    "... když si spravovat vlastní peníze, tak rozhodně ne někým cizím..."

    Samospráva peněz je pro většinu lidí nepohodlná, vyvádí je z klidu a odvádí na neznámé chodníčky. Chtějí se věnovat rodině, zahrádce, kámošům, domu, koníčkům atd. (že na to potřebujou prachy, tak na to jaksi zapomínají). Proto je pro ně jednodušší rezignovat na to, že by se o své peníze aktivně zajímali. A toho využívají prodejci.

    To, že investiční poradce splní jakási formální kritéria, aby vůbec mohl působit v oboru, tak to kvalitu jeho práce nezaručí. To je podobné jako třeba u řidičáku.

  • 8. 8. 2012 9:04

    Patrik Chrz

    Samospráva peněz je pro většinu lidí nepohodlná, vyvádí je z klidu a odvádí na neznámé chodníčky. Chtějí se věnovat rodině, zahrádce, kámošům, domu, koníčkům atd. (že na to potřebujou prachy, tak na to jaksi zapomínají). Proto je pro ně jednodušší rezignovat na to, že by se o své peníze aktivně zajímali. A toho využívají prodejci.
    Paradoxem je, že většina by na tom byla líp, kdyby ty volné peníze použila nejdříve na splátky všech možných dluhů a pokud by náhodou něco zbylo, tak to dala na spořicí účet. Než nějaké komplikované smlouvy zajišťující profit jen a pouze prodejci.

  • 10. 8. 2012 21:27

    Skrblík (neregistrovaný)

    a pokud by náhodou něco zbylo, tak to dát na spořicí účet.

    Tak tato věta je hluboce pravdivá a měla by být vysetána do chodníku před každou bankou a finanční poradci by ji měli mít povinně vytištěnou na vizitce. Pokud bych měl jako poradce vyjádřit jedinou větou, jaké je nejvhodnější řešení opravdu ve prospěch klienta, nenašel bych vhodnější. Bohužel poradci většinou doporučují přesný opak - na jedné straně spořte, investujte, na druhé dělejte dluhy, berte si hypotéky. Není divu - mají pak provizi hned dvakrát.

  • 8. 8. 2012 8:59

    Patrik Chrz

    Já stále zastávám názor, když si spravovat vlastní peníze, tak rozhodně ne někým cizím, i když většinou "prostředník" v určité formě je potřeba, ale měl by zůstat pouze oním prostředníkem bez nějakých zaručených rad a nucení do pitomostí.
    Jsem naprosto shodného názoru. Když vidím co za lidi "rozhoduje" o cizích penězích, tak si říkám, jestli jsou ti, co jim je svěřili, vůbec svéprávní.
    Většina těchto rádoby maklérů (osobně je lituju, dělat bych to nechtěl) v podstatě o trzích nic neví, ale pouze jim to kecá.
    Existuje takové rčení: Wall street je místo, kde ti, co tam přijeli podzemkou, radí těm, co tam přijeli Roll Roycem, co mají dělat se svými penězi. Bohužel u nás je to naprosto stejné, ne-li horší. Makléř, který neví, z čeho zaplatí leasing auta příští měsíc, radí, jak hospodařit se statisíci nebo miliony.
    Výsledek je, že ani sami makléři/poradci nevěří svým vlastním produktům, viz tento případ: http://www.penize.cz/zivotni-pojisteni/218083-zajisteni-je-grunt-overeno-az-prilis-na-vlastni-kuzi , kdy finanční poradce sám nebyl pojištěn, ale pořídil si auto na leasing, dům na hypotéku a i na motorku "zbylo".

    Když se podívám na dlouhodobé (aspoň 20 let dozadu) hospodaření fondů, tak najdu jen minimum těch, které překonaly úrokové sazby termínovaných vkladů v té době (pamatuji dobu, kdy i Komerční banka měla termíňáky s úrokovou sazbou 14 %), tak si říkám, jestli to má vůbec cenu podstupovat takové riziko.

    Pak nechápu takové ty schizofrenní situace, kdy někdo spoří (investuje) se zhodnocením v řádech jednotek procent, ale zároveň si půjčuje několikanásobně dráž (i za desítky procent ročně, v extrémních případech i za více než 100 % p.a.), ať jde o hypotéku, leasing nebo spotřebitelské půjčky, kontokorenty, kreditní karty nebo dokonce tzv. rychlé půjčky. Troufám si tvrdit, že většina lidí by dosáhla vyššího užitku, kdyby nechala peníze doma v šuplíku (samozřejmě spořicí účet by byl ještě lepší) a použila je tehdy, kdy by jinak používala různé druhy půjček a úvěrů.

    Obvolávání a otravování lidí stále existuje, spíše nechápu, kde tyhle pofiderní společnosti berou kontakty na lidi, protože s prominutím chudákovi by v životě nezavolali.
    K nám do firmy také volali (a několikrát. Jednou doporučovali koupit akcie Visa, za pár dní zase MasterCard)- hádám, že nejdůležitějším zdrojem kontaktů je pro ně obchodní rejstřík. Dalo se to poznat podle toho, že vždy chtěli mluvit s jednatelkou, která se ve firmě vyskytovala velmi zřídka (za dobu, co jsem tam byl, jestli jsem ji viděl třikrát, tak je to hodně), ale vždy tvrdili, že jsou s ní domluveni :) a že jejich hovor očekává.
    Šéf měl vždy univerzální odpověď: Proč bych měl investovat do cizí firmy, když můžu investovat do vlastní

    Sám jsem se zúčastnil pohovorů v Capital partners a v jedné společnosti sídlící v té nové výškové budově (obojí tak dva roky zpět) na Pankráci za Arkádama (na jméno si už nevzpomenu),
    Mě také volali. U Capital partners jsem byl na Pražského povstání - nevěděl jsem co je to zač, nechtěli nic říct bližšího po telefonu (ani název společnosti), ale protože bydlím na Pankráci, jak jsem si řekl, že tu jednu stanici metrem se mi to vyplatí se jít alespoň podívat. Když jsem tam přišel, tak jsem si vzpomněl na film Boiler Room (u nás šel pod názvem Riziko; mimochodem vynikající film, doporučuji shlédnout). Po stěnách visely "žebříčky úspěšnosti" a samozřejmě první otázka při pohovoru byla "co bych si chtěl koupit kdybych měl hodně peněz", místo dotazu na moje schopnosti nebo vysvětlení čeho se pozice vůbec týká.
    Samozřejmě volali i z té budovy na Pankráci - ta budova se jmenuje Citi Tower (původně to měla být budova ČS rozhlasu), dokonce několikrát (asi si ani pořádně netřídi životopisy aby věděli komu volali a komu už ne).

    Proti těmhle lidem existuje účinná obrana - mít na paměti, že dobrá příležitost k vám nepřijde a nezaklepe vám na dveře. Takže když vám někdo sám od sebe zazvoní u dveří a nabízí levnou elektřinu, levný plyn, kosmické hrnce, vlněné přikrývky, pojištění, nezničitelné nože, vitamíny, drogerii nebo vakuové dózy na uchování potravin, tak si můžete být 100 % jisti, že to není nejlepší nabídka na trhu.
    I tak ale můžete z takového setkání těžit - může to být jakýmsi impulsem se začít o své příjmy a výdaje zajímat. Zjistit si, co se nabízí za alternativy, jaká jsou rizika a jaký může být očekávaný výnos. Já jsem se rozhodl, že půjdu cestou maximálního snížení rizika, veškeré finanční poradce pošlu do háje a svoje finance si budu spravovat sám a rozhodně nelituji. Když vidím, co všechno lidem kolem mě vnutili a jak na tom celkem sluště provařili (známému "zahučelo" několi set tisíc ve fondech Pioneer), tak jsem si řekl, že "děkuji, ale nechci".

    Každopádně se nikdy nenchte do ničeho tlačit. Nikdy nepodepisujte nic "na místě" bez toho, abyste si smlouvu nechali několik dní doma a pořádně si jí prostudovali. Pokud odmítá prodejce smlouvu "zapůjčit" (třeba s výmluvou, že jsou číslované a že "to nejde"), najděte si jiného, který vám ji rád zapůjčí (i kdyby ji měl třeba okopírovat). Ve finanční svéře platí více, než kde jinde "Dvakrát měř a jedou řež".
    Pokud smlouvě nerozumíte, nechte si jí znovu vysvětlit. Pokud i tak máte dojem, že ji ne zcela rozumíte, nepodepisujte ji a nechte si předložit nabídku od někoho jiného. Pod smlouvou je váš podpis, vy jste zodpovědní za to co podepíšete.

  • 8. 8. 2012 11:17

    L. (neregistrovaný)

    Pod ten poslední odstavec bych se podepsal (zní to trochu ironicky v té kombinaci :-)). Je fakt, aby mohli začít "čarovat" s penězma lidí, musej je od nich dostat, takže kdo podepíše a smlouvy nečte, tak je to sice smutné, ale je to jeho vlastní boj...

  • 8. 8. 2012 18:39

    Martin (neregistrovaný)

    Zrovna dneska jsem si dělal přehled, jak si stojím s akciemi (investuju konzervativně ČEZ+O2) a vyšlo mi, že jsem včetně dividend v zisku 52.000,- Samozřejmě mám i spořící účty, termínované, i nějaké zlato (+83.000,-). Nikdy bych nenechal cizího hrabat se mi ve financích. Rád si přečtu z netu, novin různé odborné články, finální úsudek si udělám sám. Navíc mě to moc baví. Chce to jen se zajímat a nečekat, že mi NĚKDO jen tak něco poradí :-)

  • 14. 8. 2012 0:51

    Taky Martin (neregistrovaný)

    Já jsem si nechal v mých penězích hrabat společnost Colosseum a jak jsem dopadl, je možné si přečíst na webu vévévé.antico­losseum.cz Pravdu ale nechtějí slyšet, dokonce již vyhrožují, že kvůli zveřejnění pravdy (ztráta přes 400tisíc...), na mne pošlou právníky... Takže na Colosseum si dejte pozor!

  • 8. 8. 2012 4:47

    Fxtrader (neregistrovaný)

    Záleží na 2 věcech, ceně kterou si účtuje za transakce a jakej poskytuje obchodní software.

  • 8. 8. 2012 10:25

    xls (neregistrovaný)

    Je docela zajímavý se podívat, kolik se ve finančním sektoru pracuje různých makléřů, finančních poradců a dalších "odborníků". Když si to vynásobíte jejich průměrným příjmem, tak uvidíte tu armádu příživníků, kteří s minimální přidanou hodnotou vysávají zákazníky a zprostředkovaně celou ekonomiku.

  • 8. 8. 2012 10:26

    mars (neregistrovaný)

    Hlavně to nesmí být žádný zlodějský svině typu Sati .. Juklíček, Pospíšil a zdechlej Svoboda... svine

  • 8. 8. 2012 10:35

    Linda (neregistrovaný)

    ... tak prosím o vysvětlení. Jeden odstavec začíná "Martin Kozumplík z prezídia České asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) označil Kočalkovo jednání jako podvodné. Jsou to podle něj snahy o pomluvy, proti kterým se lze bránit jen těžce."
    Jaké Kočalkovo jednáné označil jako podvodné? Předchozí text mi nedává moc vodítko. Co jsou podle něj snahy o pomluvy?

    A to slavné objevení Měšce se zakládá jen na dvou videích z YouTube, nebo máte i něco lepšího?

  • 14. 8. 2012 19:43

    miro (neregistrovaný)

    Tak to jsem se nasmál.A doporučuji se jim vysmát.Žádný makléř vám pravdu neřekne.Protože neví.A když, tak z vás vytahá co se dá a zisky bych hledal jen u něho.Nikdy neinvestovat tam, kde jsou vstupní poplatky 2-3% a výstupní 1-5%.S oblibou takto dlouhodobě táhnou ke dnu všechny fondy jak KB, ČSOB a další.Konečný finální zisk je i dlouhodobě 0 a mín + inflace, která vše znehodnotí.Jsou vyjímky ale je jich pár a jejich portfolio je kvalitní a při nákupu byli strašně podhodnocené kurzem a krizí. Akcie táhnou jen skalní fandy.Ty dobré jsou už mnohokrát zhodnocené snížením hodnoty, rozmnožené a navýšeně na současný kurz.Takže jejich skutečnou hodnotu se nedozvíte.Viz KB a pár dalších z privatizace.Takže současné ceny skutečnost nevykazují. Podhodnocených aby se hledalo lupou.Většinou jsou ceny + - neziskové.Čeká se pouze na dividendy a mizerné. Podnikové dluhopisy a terminované vklady nebo spořící účty ano.V nich je jistota ale tu chce zjistit předem.Když jsem např. zjištoval kvalitu a poctivost třeba u 7 procentního dluhopisu e-finance, zjistil se podvod. Zisk 4,5-9%/rok je základ.Jsou i krátkodobé u kterých je min. roční zisk od 25%.
    Zlato je dnes nadhodnocené a analitikové lžou, že se cena dostane do 2 let na 1900 za unci.Stavební spoření zaniká.Do 31.12. kdo má splněnou lhůtu 5 let by ho měl zrušit.Penzijní spoření?Zůstat u staré smlouvy.1.pilíř=stát­ní důchod.Nové důchody se již nebudou nevyplácet.Budou nižší.2.pilíř=pod­vod a v rizikových fondech za málo a pouze spoření.Vystoupit nelze, vrátit investici nelze.Jsou to vyhozené peníze.Od 35 let nevstupovat.3­.pilíř= současný stav a většinou živoření.Jsou i další investice ale do nich investuje zkušený. Makléři jsou mimo hru.To je pouze část investic na 100%

  • 16. 8. 2012 23:54

    pner (neregistrovaný)

    je to jenom o tom,aby prodali s co největší marží,tuto medvědí službu poskytuje zrovna tak pojištovací makléř,který vám sice vyrobí nabídky od několika pojištoven,ale kupodivu "nejlevnější" bývá ta,která mu dává nejlepší provizi...

  • 21. 3. 2013 7:02

    Botič (neregistrovaný)

    Mám tu samou zkušenost.Co se s tím dá dělat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).