Hlavní navigace

Názor k článku Jak vás ovlivní bankrot Řecka? od Miloslav Ponkrác - Žádný stát nemůže mít své peníze kryté. Protože...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2011 13:11

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Žádný stát nemůže mít své peníze kryté. Protože každá banka může vyrobit díky systému částečných rezerv jedním stisknutím tlačítka mnohonásobek peněz, které skutečně má. A tyto vycucané peníze z prstu dát na trh pomocí půjček jakoby to byly skutečné peníze!

    Tohle je proces, který nemůže mít žádný stát plně pod kontrolou. Máte prostě v zemi banky, časované pumy, kdy banka bez problémů za rok či několik roků vyrobí třeba stonásobek peněz a vrhne je do oběhu oproti situaci, která je teď.

    Jak se chcete této inflaci bránit? Co proti tomu chcete dělat?

    Lobbing bank zrušil řadu rozumných regulací, které to mohly držet na uzdě.

    Jinak řečeno, kdykoli se naskytne příležitost a banka zavětří, tak vám klidně při vhodné příležitosti třeba během roku zdesetinásobí počet peněz v oběhu.

    Tedy dříve či později budou mít nezvladatelné dluhy i státy, které jsou velmi bohaté a dnes se zdá no problem. Chyba je v systému finančního toků a pravidlech.

    Počkejte si pár let a zjistíte, že dobře se budou mít jen státy, které drží banky na uzdě, případně je znárodnily. Často to budou velmi křovácké a rozvojové státy.

    Prostě se můžete rozkrájet a stavět na hlavu, ale problém je neřešitelný, protože bez pořádné změny bank a přiškrcení pravidel pro banky prostě nelze situaci změnit. Bude doba, kdy i Německo bude zápasit s problémy. Protože problém je v systému, ne v Řecku, ne ve Španělsku, ne v Itálii, ne v …

    EU je jediná, která by to mohla zde nařízením změnit, ale z důvodů tlaků to neudělá. V USA při pokusech změnit bankovní pravidla zařvalo několik prezidentů v atentátech …

    V budoucnu se budou mít na tom dobře jen státy, které změní rozumně pravidla pro banky, přiškrtí je a omezí jejich možnosti. Zcela nezávisle na tom, jak moc bohaté jsou dnes. Státy, které to neudělají, půjdou střehlav dolů, i Německo, pokud se neodhodlá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).