Hlavní navigace

Jak úspěšně podat daňové přiznání na poslední chvíli?

31. 3. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak vyplnit a úspěšně podat daňové přiznání, když to děláte na poslední chvíli, a na co rozhodně nezapomenout?

Přinášíme souhrn všech důležitých informací, které potřebujete v případě, že řešíte své daně na poslední chvíli.

Musíte vůbec podat daňové přiznání?

Na tuto otázku vám odpoví § 38g zákona o daních z příjmů (ZDP), podle kterého přiznání musíte podat, pokud:

  • jste měli za rok příjmy, které podléhají dani z příjmů, vyšší než 15 000 Kč (výjimkou jsou příjmy osvobozené nebo příjmy daněné srážkou,
  • vykazujete daňovou ztrátu (bez ohledu na to, zda příjmy byly, či nebyly nižší než 15 000 Kč),
  • máte příjmy ze závislé činnosti od jednoho nebo postupně od více plátců daně a nepodepsali jste u všech Prohlášení k dani nebo máte vedle příjmů za zaměstnání ještě jiné příjmy nad 6000 Kč nebo snižujete základ daně o bezúplatné plnění do zahraničí dle § 15 odst. 1 ZDP nebo jste odvedli zálohovou daň u dvou a více zaměstnavatelů souběžně v jednom měsíci,
  • jste daňoví nerezidenti uplatňující slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b) až e) nebo g) ZDP, nebo daňové zvýhodnění, anebo nezdanitelnou část základu daně,
  • jste osobou, kterou stanovil § 239 a násl. daňového řádu v případě úmrtí poplatníka nebo § 244 zákona daňového řádu v souvislosti s insolvenčním řízením (v těchto případech se pak postupuje podle § 38ga a § 38gb ZDP),
  • se vám daň zvýšila o solidární přirážku kvůli příjmům přesahujícím částku 1 296 288 Kč (pokud se zvýšily jen zálohy na daň, ale ne daň samotná, přiznání podávat nemusíte a zaměstnanci mohou zaměstnavatele požádat o roční zúčtování),
  • musíte dodanit odpočty ze smlouvy o životním pojištění nebo penzijního spoření ve třetím pilíři nebo dosud osvobozené příspěvky od zaměstnavatele kvůli předčasnému výběru nebo předčasnému zrušení smlouvy,
  • máte příležitostné příjmy vyšší než 30 000 Kč za rok,
  • vás k tomu vyzve finanční úřad.

Nevyplatí se vám podat přiznání, i když nemusíte?

V některých případech se vyplatí přiznání podat, i když výslovně nemusíte. Například pokud jste pracovali jen po část roku a nevyužili jste plně slevu na poplatníka. I v tomto případě totiž máte nárok na její plnou roční výši. Týká se to např. poplatníků, kteří byli část roku nezaměstnaní nebo část roku na mateřské či rodičovské, nebo poplatníků co byli loni studenty na brigádách. Více si přečtěte v článku Platili jste loni daň srážkou? Podejte přiznání a získejte přeplatek na dani.

Online daňová kalkulačka a daňové formuláře ke stažení

Při výpočtu vám pomůže naše daňová kalkulačka.

Abyste pak měli výpočet kam zapsat, stáhněte si formuláře daňového přiznání, které obsahují i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Jak snadno vyplnit a podat daňové přiznání?

Přiznání snadno vyplníte podle našich článků, ve kterých jsme si ukázali postup na modelových příkladech:

Jak vyplnit daňové přiznání, když jste zaměstnaní a přivyděláváte si jako OSVČ?

Jak na daně z podnikání, pronájmu a prodeje cenných papírů? (PŘÍKLAD)

Dejte také pozor na nejčastější chyby, na které se letos zaměří finanční úřady. Upozornili jsme na ně v článku Finanční úřady se zaměří na chyby v daňovém přiznání. Po čem půjdou?

Někteří zaměstnanci mohou využít zjednodušený formulář přiznání na dvě strany. Kteří to jsou a jak formulář vyplnit, najdete v článku Daňové přiznání na dvě strany. Ale jen pro zaměstnance.

Daňové přiznání můžete podat na klasickém formuláři. Na serveru Měšec.cz si můžete stáhnout formulář v Excelu, klasické PDF k tisku nebo chytré PDF k vyplnění na počítači.

Podat přiznání můžete na podatelně finančního úřadu nebo ho poslat poštou. V tom případě tak můžete učinit i poslední den řádného termínu. Rozhoduje datum na razítku pošty.

Pokud spěcháte, můžete vyplnit také elektronický formulář Generálního finančního ředitelství, který umí kontrolovat formální správnost a poté údaje také rovnou i s elektronickými přílohami odeslat na daný finanční úřad. V případě, že ho ale neopatříte uznávaným elektronickým podpisem, musíte do pěti dnů stejně zajít na finanční úřad s podepsaným e-formulářem. Aplikace umožňuje formulář také uložit do datové schránky a odsud ho poslat formou datové zprávy. Zde elektronický podpis nepotřebujete.

Pokud máte zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, musíte daňové přiznání podávat pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře podle § 71 odst. 1 daňového řádu (tj. podepsanou uznávaným elektronickým způsobem, odeslanou prostřednictvím datové schránky nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky).

Do kdy nejpozději podat daňové přiznání?

Daňové přiznání byste měli letos podat nejpozději do 3. dubna. Daňový řád navíc umožňuje se bez postihu opozdit o 5 pracovních dnů později, tedy nejdéle do 10. dubna 2017. V takovém případě už ale musí být formulář opravdu u správce daně, nelze ho teprve podat na poště.

O termínech a dalších zajímavých věcech najdete informace v článku Co se stane, pokud odevzdáte daňové přiznání se „sorry jako“?

Jak rychle zaplatit daň?

Daň musíte zaplatit do konce řádného termínu, který platí i pro podání, tedy letos opět 3. dubna. Platba už musí být ten den připsána na účtu finančního úřadu nebo uhrazena v hotovosti na jeho pokladně. Stejně jako u podání máte ještě pár dní na to, abyste zaplatili daň po termínu, ale vyhnuli se pokutě. Tentokrát to ale musíte stihnout do 9. dubna 2017.

Kromě výše zmíněných možností můžete peníze poslat ještě poštovní poukázkou typu A nebo příkazem k úhradě.

skoleni_15_4

Čísla účtů finančních úřadů najdete na Daňovém portálu serveru Měšec.cz.

Pokud nestíháte, posuňte si termín

V případě, že víte, že daňové přiznání včas podat nestihnete, máte dvě možnosti, jak si ho posunout. Jednou je využít služeb daňového poradce. V takovém případě se termín automaticky posouvá o tři měsíce do 3. července. Do konce řádného termínu ale musíte na finanční úřad podat plnou moc pro daného daňového poradce.

Nebo můžete finanční úřad požádat o prodloužení termínu, nejdéle o tři měsíce. Na toto však nevzniká zákonný nárok. Má cenu žádat pouze v případě, že vám ve včasném podání brání nějaké závažné objektivní překážky (např. nemoc apod.). I tuto žádost musíte správci daně doručit (a zaplatit) také nejpozději do 3. dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).