Hlavní navigace

Jak ušetřit za benzín a další pohonné hmoty

23. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nízké ceny pohonných hmot v současné době těší všechny motoristy, ale jejich níže nemusí být konečná. Když víte jak, dají se získat další slevy a pohonné hmoty jsou pro vás ještě levnější. Nemusíte přitom jezdit za hranice státu.

Nízká cena ropy nahrává výhodným cenám pohonných hmot (PHM). Zatímco loni autobusoví i železniční dopravci zdražovali jízdné s poukazem na vysoké ceny PHM a podražila i nákladní automobilová doprava, snížení nákladových cen se promítá pomalu. Podobně se nižší cena ropy projevovala i v síti čerpacích stanic. Nejprve šla rychle dolů u menších stanic a v menších sítích, ale u zavedených značek se cena pohonných hmot dlouho držela nahoře. Dobře se měli (a stále mají) lidé žijící blízko německých hranic, kde jsou ceny PHM na české straně výrazně nižší, než ve vnitrozemí.

Možnosti snížit cenu za pohonné hmoty přesto stále existují, i když při současné ceně nemusejí každého motivovat k pořízení slevové výhody. Jenže každá komodita má svoje maxima a minima a nejinak je tomu s ropou. Je zcela přirozené, že v následujících měsících cena ropy opět poroste, byť už asi nedojde na horní hranice.

Tipy na úspory

Slevy za pohonné hmoty získáte hlavně pomocí slevových a bonusových karet. Malé soukromé čerpací stanice mívají vlastní věrnostní program, kdy například za 10 plných nádrží (tj. nad 30 l PHM) obdržíte slevu na 11. nádrž. Nevýhodou místních slevových programů je jejich omezení na danou lokalitu nebo jen jedinou čerpací stanici. Proto jsme se zaměřili na slevy, které lze čerpat plošně.

Chci slevu kdekoli

Pokud jste klienty České podnikatelské pojišťovny (ČPP), můžete si pořídit cobrandovou kreditní kartu Cetelem/ČPP. S ní získáte 3% slevu na pohonné hmoty na jakékoli čerpací stanici kdekoli na světě. Nevýhodou je roční strop ve výši 1000 Kč, jakmile ho na slevách dosáhnete, další se už nenačtou.

Náklady na pořízení slevové karty

36 Kč měsíčně za výpis z účtu (pouze, pokud je karta použita). Karta je první rok zadarmo, poté stojí 290 Kč ročně. Když s ní zaplatíte více než 30 000 Kč ročně, poplatek je odpuštěn.

Agip

Pro slevu na čerpacích stanicích Agip na území České republiky potřebujete kreditní kartu Bene+ od GE Money Multiservis. S ní získáte 3% slevu na celý sortiment čerpací stanice (tj. kromě PHM i oleje nebo občerstvení). A do konce roku 2008 je během nedělního tankování sleva dokonce 4%. Sleva se automaticky načte na účet kreditní karty a o tolik zaplatíte méně na konečném vyúčtování. Není stanovena minimální nebo maximální hranice pro uplatnění slevy.

Náklady na pořízení slevové karty

Karta stojí ročně 499 Kč, první rok je zadarmo.

Benzina

Síť čerpacích stanic Benzina se účastní hned několika slevových programů. Máte-li kreditní kartu Raiffeisenbank a tato karta je součástí tzv. Exclusive programu, máte slevu 0,52 Kč za litr PHM. Cobrandové platební karty UniCredit Bank/AXA, které jsou součástí programu AXA klub, vám získají slevu 0,50 Kč za litr PHM. Debetní karta k účtu u Komerční banky nazvaná Dynamic Card vám okamžitě vytočí slevu ve výši 2,2 % z každého nákupu PHM.

Náklady na pořízení slevové karty

Raiffeisenban­k/Exclusive program: první rok je karta zadarmo, poté stojí 35 Kč měsíčně. Když s ní utratíte měsíčně více než 3000 Kč, poplatek se neplatí.

UniCredit/AXA: první rok je karta zadarmo, poté stojí ročně 360 Kč. Když s ní za rok utratíte více než 35 000 Kč, poplatek se neplatí.

Komerční banka: Dynamic Card je vydávána pouze k podnikatelským účtům. Může být součástí balíčku a je pak v jeho ceně. Samostatně stojí 270 Kč ročně.

Shell

Jestliže patříte mezi stálé zákazníky společnosti Shell, nejspíše máte zákaznickou kartu SMART. Na ni sbíráte body a ty lze během akcí proměnit i za slevu na pohonné hmoty. Ovšem zajímavější je stálá 3% sleva na pohonné hmoty Shell na území ČR. Stačí si pořídit kreditní kartu Shell MasterCard od Citibank a při každé platbě máte PHM o 3 % levnější. Sleva se vám promítne na měsíční vyúčtování ke kartě a o to méně na konci vyúčtování zaplatíte. Sleva není omezená na výši částky zaplacené za PHM.

Náklady na pořízení slevové karty

Ročně karta stojí 850 Kč a platí se již první rok.

EuroOil (Čepro)

Automatickou slevu ve výši 0,40 Kč/l PHM získáte, když pro zaplacení použijete jakoukoli platební kartu Poštovní spořitelny (debetní, kreditní, Visu, MasterCard). Sleva je automaticky odečtena z celkového nákupu. Podmínkou je odběr PHM v minimální výši 300 Kč v maximální výši 60 000 Kč. Kromě levnějších PHM si můžete kartou Poštovní spořitelny v této síti čerpacích stanic vybrat hotovost se službou cashback.

skoleni_15_4

Náklady na pořízení slevové karty

Platební katy Poštovní spořitelny mohou být podle balíčku služeb i zdarma. Samostatně stojí od cca 200 Kč u elektronických variant, pro 500 Kč v případě embosovaných karet.

Nejprve si spočítejte výhody

Před tím, než si půjdete pořídit nějakou z kreditních nebo debetních karet, ujistěte se, že náklady na její vedení nebo pořízení se vyrovnají slevám, které na ni za rok dostanete. Jinak budete mít doma zbytečný kus plastu, který vám bude odčerpávat peníze.

Používáte slevové karty při tankování pohonných hmot?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).