Hlavní navigace

Jak ušetřit při nákupu letenek?

25. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Letuška.cz
Chcete letět na dovolenou a dát za cestu co nejméně? Máme pro vás několik tipů, jak můžete pořídit letenky levněji.

Někteří preferují nebo potřebují letět v přesném termínu a jsou pak ochotni zaplatit za letenku vyšší cenu. Jiní mohou výměnou za potřebu větší flexibility nebo menší pohodlí na cestách letadlem výrazně ušetřit. Pokud patříte do druhé skupiny, přečtěte si tipy, jak za letenky platit méně.

First minute a last minute

Asi nikoho nepřekvapí, že levněji se dají letenky pořídit, pokud je kupujete s dostatečným předstihem. Čím dál chcete letět, tím dřív rezervujte. Dlouho dopředu se vyplatí kupovat i letenky, které vychází na období, během kterého se létá obecně častěji (svátky, prázdniny).

Včasný nákup se vyplatí hlavně u pravidelných letů, kde mohou poslední místa v letadlech na poslední chvíli zdražovat. U charterových letů do míst, kam Češi rádi míří na dovolenou, můžete naopak na poslední chvíli ulovit výrazně zlevněné letenky kvůli doprodávání zbylé kapacity v letadle.

Nízkonákladovka vs. klasika

Jen pro pořádek připomeneme i to, že levnější letenky než u ČSA koupíte u tzv. nízkonákladových společností. U nás typicky Wizz Air, Ryanair nebo EasyJet. Cena nezahrnuje žádné pohoštění a připlácí se i za každé zavazadlo, které je nad rámec toho příručního (rozměry omezeného), co si berete s sebou na palubu letadla.

U klasických aerolinek si vždy zkontrolujte, jestli náhodou nestojí jednosměrná letenka víc než zpáteční (paradox, ale stává se i to). Pak se samozřejmě vyplatí koupit tu levnější a nechat druhou cestu propadnout. To se ale stává pouze u klasických aerolinek, nikoli u nízkonákladovek.

Různé dny a různý čas, různá cena

Strávíte-li chvilku s rezervačním systémem, můžete si všimnout, že stejný let v různé dny a v různý čas se cenově liší. To proto, že některé dny a časy jsou atraktivnější pro ty cestující, kteří létají pracovně. Dražší bývají ranní a večerní lety. Levnější naopak většinou ty během dne a ty, které připadají na prostředek pracovního týdne. Po internetu kolují i teorie, že šanci na slevu máte, pokud rezervujete letenky v úterý dopoledne poté, co dopravci zareagovali na konkurenční akční pondělní nabídku. Podle jiných cestovatelů jsou letenky dražší kolem oběda a v čase, kdy se lidé vrací domů z práce, a levnější naopak kolem jedenácté večer nebo v noci.

S vyšší cenou počítejte i během exponovanějších období, kdy lidé více cestují, tedy během Vánoc, jiných svátků nebo v letních měsících.

Zpožděný či zrušený let, ztracená zavazadla? Obraťte se na specialisty, kteří vám pomohou s uplatněním nároků.

Přestup se slevou, odlet odjinud

Ušetřit můžete i v případě, že nelpíte na přímém letu. Lety s přestupem nakoupíte levněji.

Stejně tak se může vyplatit odlétat z jiného letiště než z Prahy, a to včetně přilehlých letišť v sousedních zemích (pokud vám za to stojí čas strávený cestováním navíc). Ekonomicky má tento přístup smysl, pokud letíte do méně tradičních a vzdálenějších destinací a jejich trasy nemají v Praze dostatečnou konkurenci.

Větší flexibilita = nižší cena

K nižší ceně se spíš dopídíte i v případě, že nemusíte odlétat a přilétat v konkrétní den. Čím větší variabilitu rezervačnímu systému umožníte (např. odlet i přílet se může lišit o x dní), tím větší šanci máte, že poletíte levněji.

Pamatujte i na nevýhody

Zaměřujete-li se na nejlevnější letenky, počítejte s osekaným komfortem i z hlediska doprovodného servisu. V překladu to znamená, že nemusíte mít možnost měnit termín odletu a příletu nebo jméno držitele letenky (jindy je to možné za poplatek)

Kde hledat?

Pokud jste otrávení z představy, že strávíte týden klikáním po různých rezervačních systémech, nevěšte hlavu. Existuje hromada serverů, které vyhledávají informace o levnějších letenkách.

Chcete-li se pohybovat z tohoto hlediska pouze v českém rybníčku, pak zkuste například:

Velice šikovný je web Kiwi.com s českými kořeny (čeští zakladatelé) a velkým přesahem činnosti do světa (bývalý startup Skypicker). Vyhledává kombinace levných letů po celém světě s možností zadat řadu filtrů pro vyhledávání.

Podobně jako Kiwi.com, ale jen pro Evropu, vyhledává i Azair.com. Už se ale jedná o web v angličtině.

Využít můžete i sledovací agenty, kam zadáte cílovou zemi, popř. i termín, a agenti vám budou zasílat e-mailem tipy na nejlevnější letenky (např. na Pelikan.cz, Aletenky.cz).

Existuje i řada serverů, které prostě jen upozorňují na akční levné letenky nebo umožňují zadat jen zemi, letiště či aerolinku. Ideální pro ty, kteří razí heslo, že cesta je cíl (např. Cestujlevne.cz, Happyfly.cz nebo anglický Fly4free.com).

Chystáte se na cesty? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Online to můžete zařídit i u nás na serveru Měšec.cz.

Hledejte chytře

Budete-li vyhledávat na serveru, který zprostředkovává i samotný prodej, je lepší si najít konkrétní let a pak si ho rezervovat přímo u dopravce, abyste nemuseli platit cenu navýšenou o marži pro vyhledávací web.

skoleni_15_4

Před vyhledáváním také zvolte v prohlížeči anonymní režim, který neukládá cookies, které by mohly stát za umělým navyšováním ceny letenek. Některé letecké společnosti prý využívají historii vyhledávání uživatele a zdražováním letenek se ho mají snažit přimět k rychlejšímu nákupu.

Do mobilu můžete nainstalovat také mobilní aplikaci Nejrychlejší letenky (pro AndroidiOS), která hlídá slevy z letenkových serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).