Hlavní navigace

Jak trhy ponesou tento týden zprávy z ekonomik?

26. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden bude bohatý na makro údaje. Kromě dat o investicích bude Evropa i USA sledovat náladu spotřebitelů.

Hlavní trhy 

Makro data

Na rozdíl od minulého bude tento týden bohatý na makroekonomické údaje. V USA budou zajímavé především objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a osobní příjmy a výdaje. Po dvou měsících prudkého kolísání způsobeného výkyvy v objemu objednávaných letadel by se měly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby poněkud usadit. Sledovat se budou především objednávky kapitálového zboží očištěné o dopravné a vojenskou techniku, tedy proxy pro investice. Ty byly v posledních měsících chronicky slabé, jakékoliv zlepšení by bylo velmi vítané.

Otázkou je, jak se na objednávkách projeví hurikán Sandy – mohl by vést k vyšší mu než očekávanému údaji kvůli rekonstrukcím v poničených oblastech. Osobní příjmy a výdaje by měly pokračovat v mírném růstu, opět by jakékoliv pozitivní překvapení hodně pomohlo zlepšit vyhlídky ekonomiky. 

U spotřebitelé důvěry se čeká stagnace, trh může být na odchylky od konsensu citlivý. Prodeje nových domů by měly potvrdit zlepšené stavu trhu s rezidenčními nemovitostmi. Konečně u chicagského indexu nákupních manažerů se čeká mírné zlepšení, vývoj dalších podobných ukazatelů naznačuje, že je prostor pro pozitivní překvapení. 

V Evropě budou zajímavé předběžné údaje o vývoji inflace (Německo, Itálie, Eurozóna) a to především kvůli ECB. V eurozóně bude zveřejněna sada indikátorů nálady, nedá se čekat nic příliš pozitivního. V Německu budou kromě CPI zveřejněna také data z trhu práce a maloobchodní tržby. Důležité bude, aby se výrazněji nezvyšovala míra nezaměstnanosti a aby neslábla poptávka domácností. V USA bude kromě dat zveřejněna jako alternativní pohled na ekonomiku Béžová kniha Fedu, tedy kvalitativní hodnocení založené na rozhovorech s lidmi z reálné ekonomiky. V Evropě bude hodně důležité zda bude konečně vyjasněna situace Řecka, což vypadá dost pravděpodobně. Další zklamání by trh nesl pravděpodobně hodně nelibě. 

FX a FI

Naděje na schválení finanční pomoci Řecku a také změn v podmínkách jejího poskytování pomáhají euru. Pokud Řecko vypadne jako akutní problém z radaru investorů, mohl by se kurz posunout mírně nad 1,30. Pokles výnosů benchmarkových dluhopisů se zastavil, pozitivní vývoj kolem Řecka by měl výnosy posunout mírně nahoru. Pomoci by měl spolu s klidnějším Blízkým východem i rizikovým aktivům, obzvlášť pokud nepřijdou negativní zprávy ohledně rozpočtového srázu v USA a pokud přetrvá poněkud pozitivnější pohled na globální ekonomiku, zejména kvůli naději na zlepšení situace v Číně. 

skoleni_15_4

CEE region 

Makro data

Data budou tento týden v Maďarsku a Polsku. V Maďarsku také zasedá místní centrální banka. Snížení ratingu Maďarska od agentury S&P nic nemění na našem očekávání, že dojde ke snížení sazeb o 0,25% na 6,0%. Polská data by měla být všeobecně slabší, což podpoří očekávání snižování úrokových sazeb. U nezaměstnanosti se čeká nárůst, který bude mít jen částečně sezónní charakter. U maloobchodních tržeb čekáme jen slabý růst, ale existuje prostor pro pozitivní překvapení. Konečně data o vývoji HDP by měla potvrdit slábnutí ekonomiky. Náš odhad se může ukázat jako poněkud optimistický. Také maďarská data, zejména maloobchodní tržby a míra nezaměstnanosti, by měla potvrdit slabost místní ekonomiky, což mimo jiné reflektuje i snížení ratingu agenturou S&P. 

FX a FI

Forint je pod tlakem kvůli snížení ratingu, slabší data z Polska by mohla dostat pod tlak zlotý a trh bude obecně sledovat vývoj kolem EU (Řecko, rozpočet). Obecně by měla převládat spíše tendence ke slabším měnám.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).