Hlavní navigace

Jak strávit čas na letišti v Praze, když máte dlouho do odletu?

12. 6. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Letiště Brno
Čekání na letišti může být dlouhé. Standardně by nemělo trvat více než 2 hodiny, ale pokud se váš let opozdí, strávíte čekáním delší dobu. Pražské letiště ale nabízí řadu vyžití a ne vždy je to drahé.

Chystáte se na dovolenou s odletem z pražského letiště Václava Havla? I když budete mít na letišti hodně času, můžete ho strávit poměrně příjemně. Pražské letiště nabízí řadu různého vyžití. Od dražších restaurací a letištních salonků až k bezplatné relaxační zóně a levné letištní restauraci.

Letištní salonky

Jednou z variant jsou letištní salonky. V nich je běžně k dispozici dětský koutek, Wi-Fi síť, občerstvení, denní tisk, tablet k zapůjčení, pracovní stůl s tiskárnou a také sprcha. A samozřejmě je zde větší soukromí a pohodlí než ve velké letištní hale.

Dostat se do nich můžete několika způsoby. Buď máte prémiovou platební kartu, a tak máte vstup bezplatný. Nebo uhradíte jednorázový poplatek a vstup do salonku si zaplatíte. Některé letecké společnosti nabízí pobyt v salonku v rámci zakoupení letenky do business třídy, o čemž je ale potřeba se dopředu informovat, abyste věděli, do jakého letištního salonku vám letecká společnost zajistí vstupy. Anebo vlastníte tzv. kartu Priority Pass.

Na pražském letišti se nachází salonky celkem 4 společností.

Letištní salonek  Umístění  Bezplatný vstup Standardní vstup Zvýhodněný vstup  VIP vstup
Erste Premier Lounge  Terminál 2 S prémiovou kartou Erste Premier  720 Kč / 2 hodiny 1499 Kč / 2 hodiny
Mastercard Lounge Terminál 1 S kartami Mastercard Platinum, World Elite a Business  720 Kč / 2 hodiny  S Mastercard World a Gold – 450 Kč / 2 hodiny  -
Raiffeisenbank Lounge Terminál 2 S Fridrich Wilhelm Raiffeisen kartou a Gold kartou 850 Kč / 2 hodiny  -  -
VIP Service Club CONTINENTAL Terminál 1, 2  -  Od 4400 Kč

U Erste Premier Lounge máte bezplatný vstup v případě, že jste držitelem prémiové karty Erste Premier. Bezplatný vstup pak platí jen pro vás, váš případný doprovod by si musel zaplatit standardní cenu.

Do Mastercard Lounge máte bezplatný vstup v případě, že vlastníte platební kartu Mastercard Platinum, World Elite či Mastercard Business. Parametry se ale mírně liší. U Mastercard Platinum máte vstup do salonku bezplatně jen vy sami. U Mastercard World Elite s sebou bezplatně můžete vzít až 4 další osoby. Každý další pak zaplatí 450 Kč.

Do letištních salonků na pražském letišti máte bezplatný vstup i s kartami Priority Pass. Tam vám ale může být následně účtován poplatek přímo od Priority Pass nebo banky. Toto je potřeba si vždy individuálně ověřit v bance.

Vstupy do letištních salonků není třeba rezervovat. Pouze pokud budete chtít využít bezplatný vstup, je potřeba předložit kartu, která vás k tomu opravňuje, a také palubní vstupenku. Děti do 3 let mají vstup do letištních salonků bezplatný.

Varianta pro náročné

Trochu jiným způsobem pak funguje letištní salonek VIP Service Club CONTINENTAL. Ty jsou na pražském letišti 2, a to jeden na každém terminálu.

Kromě výše uvedených služeb nabízí také odvoz z a na letiště limuzínou, odbavení zavazadel, soukromý salonek jen pro vás, odvoz limuzínou až k letadlu a další služby.

Tomu také odpovídají ceny, které začínají na 4400 Kč za jednu osobu při objednání více než 24 hodin před odletem. Při pozdějším objednání nebo vyšším počtu osob se pak cena zvyšuje. Případně si můžete za 192 000 Kč zaplatit roční členství.

Jak se dostanete do salonků?

Erste Premier Lounge, Raiffeisen Lounge a VIP Service Club Continental se nachází v tranzitní části Terminálu 2. To znamená, že se do nich dostanete až po odbavení, pokud cestujete do zemí v rámci schengenského prostoru.

Země v Schengenu

Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.

Na Terminálu 1, ze kterého odlétají letadla mimo schengenský prostor, se v tranzitní části nachází letištní salonky Mastercard Lounge a druhý salonek VIP Service Club CONTINENTAL.

Letištní salonky ale můžete využít i v případě, že cestujete z jiného terminálu, než na jakém se nachází. Jen si tím ale prodloužíte cestu na vaší odletovou bránu.

Bezplatná zóna pro všechny

Pokud nemáte možnost bezplatného využití letištních salonků a nechcete platit vstup, máte na letišti možnost využít bezplatnou variantu. Tou je relax zóna, kterou v červnu 2019 spustila ING Bank. Nachází se v tranzitní části terminálu 2 a je přístupná všem, bezplatně a bez prokazování. K dispozici vám bude Wi-Fi síť, možnost dobít si telefon či tablet, klidová zóna, rodinná zóna a pracovní zóna. K dispozici jsou v relaxační zóně také knihy v různých jazycích.

Pokud si chcete čas zkrátit četbou, máte na letišti k dispozici ještě 2 knihovny, a to v Terminálu 1.

Relaxační zóna na Terminálu 2 na letišti Václava Havla v Praze. 06/2019
Autor: ING Bank N.V.

Relaxační zóna na Terminálu 2 na letišti Václava Havla v Praze. 06/2019

Máte hlad? Na letišti se můžete najíst i levně

Restaurací se na ploše pražského letiště nachází celá řada. Ať už klasických á la carte, nebo rychlé občerstvení, a to ve veřejné i transitní části.

Pokud si chcete dát plnohodnotný oběd či večeři za přijatelnou cenu, nachází se ve veřejné i transitní části letiště Restaurace Praha. Ta je samoobslužná a nabízí standardně až 10 hlavních jídel. Ceny začínají na 95 Kč za hlavní chod. Za polévky či dezerty jsou pak ceny nižší.

Restauraci naleznete v Terminálu 1 ve veřejné části 1. patra příletové haly a také v tranzitní části, kam vás navedou ukazatele FOOD COURT.

Stejně tak se nemusíte obávat toho, že poté, co vám při kontrole seberou lahev s vodou, musíte navštívit poněkud dražší prodejny v tranzitní části a koupit si balenou vodu začínající na 35 Kč.

V tranzitních prostorách letiště se nachází pítka, kde je možné si vodu doplnit bezplatně. Stačí si jen s sebou vzít prázdnou plastovou lahev, kterou vám při kontrole zabavit nemohou.

skoleni_15_4

Rozptýlení v nákupní zóně

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by čekání na svůj let chtěli zkrátit v soukromí letištního salonku nebo četbou či jídlem, můžete využít řadu obchodů, které se v tranzitní části nachází. Některé z nich se navíc v rámci České republiky nacházejí pouze v tranzitní části pražského letiště.

Na výběr máte z řady obchodů s oblečením, šperky, parfémy, duty free obchodů a nově například i hračkářství Hamleys.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).