Hlavní navigace

Názor k článku Jak správně získat finance pro rekonstrukci bydlení? od P. Kropinka - Pár poznámek. Stavebko ve své praxi také doporučuji,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2018 1:17

    P. Kropinka (neregistrovaný)

    Pár poznámek. Stavebko ve své praxi také doporučuji, ale vskutku jen u nižších částek, řádově do 300 tisíc. Už se mi několikrát stalo, že stavebko právě na rekonstrukci přebila dobrá nabídka banky za 4,9 p.a. (ČS Premier, KB). Uznávám, že šlo o velmi dobré klienty a každý na tu sazbu nedosáhne, ale bylo možné ji získat. Jinak asi souhlas, úrokové sazby úvěrů ze stavebka patří mezi střed a jsou tam jasné a garantované podmínky.

    Jakmile je částka vyšší a je čím ručit, je vždy lepší hypotéka, nic levnějšího v té chvíli není. Hypo je od zhruba 300 tisíc, sazby i pod 3 %, pohádka. Jen ve dvou případech z deseti se mi stalo, že klient trval na stavebku, protože nechtěl nemovitost zastavovat, nebo ji zastavit nemohl. Pak souhlasím, že stavebko je osvědčená cesta, ale pokud možno až stavební spoření. U překlenovacího úvěru jdou do vzduchu úroky po mnoho let.

    U družstevního bytu je to jasné, autor má pravdu, pokud nelze převést do OV, jinak než ne stavebka nebo drahého úvěru nelze rozumně financovat. Pokud převést lze, opět hypotéka.

    A pokud jde o kvalitu stavebních spořitelen z mého pohledu, ve článku zmiňovaný Wustenerot je v pořádku, podobně bez problémů je Raiffeisen a Modrá Pyramida. Naopak s ČMSS jsem občas administrativně bojoval, ale možná jsem měl jen smůlu. S Buřinkou SSČS nemám zkušenosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).