Hlavní navigace

Jak správně vybírat kryptoměny?

1. 6. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V roce 2017 byla média plná zpráv o bezprecedentním zhodnocení kryptoměn a každému muselo být jasné, že se jedná o bublinu; přesto jsem se rozhodl také něco vsadit v tomto blockchainovém kasinu, což se ukázalo být složitější, než jsem si myslel.

Mimořádně silná mediální masáž v roce 2017 mě přiměla k tomu, abych se i já začal blíže zajímat o kryptoměny. Na rozdíl od snílků, kteří si mysleli, že pomocí kryptoměn rychle a bezpracně zbohatnou, koupí si dům a přestanou chodit do práce, jsem ke kryptoměnám vždy přistupoval jako k sázce v Tipsportu.

Jak jsem se sám přesvědčil, sehnat komplexní informace o této problematice není vůbec snadné. Tento článek jsem pojal formou blogu, ve kterém popisuji své peripetie s výběrem a nákupem kryptoměn, a věřím, že vám informace v nich uvedené pomohou.

Experti na kryptoměny

Hned na úvod bych rád řekl, že nejsem expertem na kryptoměny a ani o žádném takovém expertovi nevím. O kryptoměnách je obecně velmi málo informací a většina příčin jejich kolísání je nejasná; navíc se jedná o velice mladý nástroj, než aby mohl někdo o sobě tvrdit, že je na něj expertem. Osobně se domnívám, že kryptoměny slouží v řadě případů jako prostředek směny organizovanému zločinu, což může vysvětlovat ony náhlé a ničím nepodložené změny trendu.

Jak to všechno začalo

7 let jsem pracoval v investičním bankovnictví (nyní již několik let pracuji v IT), a přestože jsem o kryptoměnách věděl od jejich začátku, neslyšel jsem z bankovní branže o nikom, kdo by se o ně seriózně zajímal. Po mediální masáži v roce 2017 si však již nešlo kryptoměn nevšímat, a tak jsme s kolegy z IT začali uvažovat, že si také nějaké koupíme.

Koupíme bitcoiny

Koupíme nějaké bitcoiny! říkali kolegové. Ihned jsem se ptal: „Proč zrovna bitcoiny?“ Zagoogloval jsem a k mému překvapení se na coinmarketcap.com zobrazilo více než 1500 kryptoměn. Vybrat si měnu jen podle toho, že je levná nebo že se za několik dní zhodnotila o několik desítek nebo stovek procent, by bylo nerozumné. Řekl jsem si, že se blíže podívám na top 10 měn s největší tržní kapitalizací.

TOP 10 měn, podle tržní kapitalizace v dubnu 2018.
Autor: Coinmarketcap.com

TOP 10 měn, podle tržní kapitalizace v dubnu 2018.

Bližší pohled

Připravil jsem si Excel, kdy v prvním sloupci bylo oněch 10 kryptoměn a do druhého jsem si k nim doplňoval poznámky. Informace jsem zjišťoval přímo na webech kryptoměn nebo na Wikipedii. Zajímal jsem se především o jejich praktické využití než o jejich detailní technickou specifikaci. Také mě zajímalo, zda jsou s daným kryptoměnovým projektem spojeny nějaké významné společnosti. Zde jsou moje zjištění:

  • Ethereum – CME Group, Toyota Research Institute, Samsung SDS, Microsoft, Intel, J. P. Morgan, Merck KGaA, Deloitte, Accenture, Banco Santander, BNY Mellon, ING, National Bank of Canada, Mastercard, Cisco Systems, Scotiabank aj.
  • IOTA – Microsoft, Fujitsu, Deutsche Telekom, Bosch, Accenture, a PwC
  • Ripple – Accenture, CME Ventures, Google Ventures, Santander aj.

Jak vidíte, o kryptoměny se zajímají vlivné finanční i průmyslové společnosti.
Cílem tohoto článku však není detailně popisovat jednotlivé kryptoměny; spíše bych vám rád na několika z nich přiblížil pár souvislostí.

Bitcoin (BTC)

Na internetu si běžně přečtete superlativy jako: Bitcoin je nejrozšířenější, Bitcoin je zlato, nic nemůže nahradit Bitcoin. Pravdou však je, že Bitcoin po technické stránce zaostává, což dokazuje i odchod části vývojářů a následné založení technologicky pokročilejšího Bitcoinu Cash. Jedinou devizou Bitcoinu je jeho rozšířenost mezi spekulanty.

Ripple (XRP)

Společnost Ripple v současnosti vyvíjí 2 softwary rychlého finančního vypořádání, přes které lze provádět mezinárodní platby v řádu vteřin a při nízkých nákladech. Prvním z nich je xCurrent, který je alternativou k dnešnímu mezinárodnímu bankovnímu systému SWIFT. V současnosti jej využívá již více než 100 bank a jiných finančních institucí. Zajímavostí je, že xCurrent sice využívá blockchainovou technologii, ale ne samotnou kryptoměnu Ripple.

Druhým produktem je xRapid, který Ripple při transakcích používá.

Kryptoměna je spojena s řadou specifik. Na rozdíl od ostatních měn je její vývoj řízen centrální autoritou, kterou je stejnojmenná společnost Ripple, což jde proti principu nezávislosti, kvůli kterému kryptoměny vznikly. Mince Ripplu byly již všechny vytěženy (na rozdíl například od Bitcoinu, jehož těžba stále probíhá) a 60 % z nich je ve vlastnictví společnosti.

Ripple se však zavázal k pravidelnému, postupnému rozpouštění svého podílu. Umístění velkých prodejních pokynů na trh s cílem rychlé realizace zisku by však cenu kryptoměny stáhlo dolů, na čemž nemá sama společnost zájem. Osobně to však ve mně vyvolává určitou pochybnost, zda společnost nevytvořila virtuální Ripple jen proto, aby jej po částech prodávala, inkasovala miliony dolarů a za ně pak financovala vývoj xCurrentu, přičemž samotná měna bude bezcenná.

Nemilým překvapením je, že společnost stanovila minimální balanci 20 XRP, což jinými slovy znamená, že se vám při historicky prvním nákupu (momentálně na dobu neurčitou) tento objem zablokuje; to se samozřejmě nelíbí investorům a můžeme jen čekat, kdy tyto blokace společnost zruší, resp. oněch 20 XRP v peněženkách uvolní.

VeChain (VEN)

VeChain, původem ze Singapuru, je méně známou kryptoměnou, vycházející z kryptoměny Ethereum, oproti němuž prošla řadou inovací. Přestože máme kryptoměny zafixované jako alternativní platidlo budoucnosti, v případě této kryptoměny se jedná o něco jiného. VeChain je blockchain-as-a-service společnost, jejíž cílem je důvěryhodné a nezpochybnitelné uchovávání, zobrazování a distribuce informací uložených na blockchainu.

V praxi by to mělo fungovat tak, že si zákazník načte svým mobilním telefonem QR nebo čárový kód, umístěný na produktu, a mobilní aplikace mu obratem zobrazí 100% pravdivé a nikým nemodifikované informace. Nezpochybnitelná identifikace najde uplatnění například při ověření pravosti luxusního módního zboží, archivních vín a likérů, trasy přepravy, původu potravin, záznamů servisování automobilů aj. Osobně mi připadá, že koupí mince VeChain získáváte spíše podíl na společnosti než alternativní platidlo.

To nejlepší nemůžete mít

Blockchain se obvykle popisuje velice složitě, ale ve své podstatě je to nikým nespravovaná, kapacitně neomezená a nenapadnutelná databáze, běžící na milionech počítačů těžařů kryptoměn. Má se za to, že právě blockchain je oním technologickým objevem, nikoliv kryptoměny samotné. Blockchain si však nelze koupit – je to jako byste chtěli koupit podíl na internetu.

Korelace

Bylo jasné, že bitcoin bude, díky své tržní kapitalizací a objemu obchodů, vedoucí kryptoměnou. Jak se však chovají ostatní měny, když bitcoin roste nebo klesá?

Vzájemný vztah kryptoměn měn.
Autor: Cryptocurrencychart.com

Vzájemný vztah kryptoměn.

Kopírování trendu sice není na uvedeném grafu na první pohled patrné (kvůli výrazně vyšší ceně bitcoinu oproti ostatním měnám), ale po odstranění bitcoinu ze srovnání bude vcelku značná korelace mezi bitcoinem a ostatními měnami patrná.

Volatilita

Dále mě zajímalo, jak konkrétní měna kolísá vůči ostatním měnám. Překvapivě se tmavomodrá křivka bitcoinu drží víceméně při zemi a růst mnohdy výrazně zaostává za ostatními. Přestože tedy bitcoin patří k nejdražším kryptoměnám, rozhodně není nejagresivnější a nejvýnosnější.

Volatilita TOP 10 měn.
Autor: Cryptocurrencychart.com

Volatilita TOP 10 měn.

Sestavení portfolia

Pravděpodobnost úspěchu si zvýšíte jednoduše tím, že se vyhnete typickým začátečnickým chybám, jako jsou:

  • nákup jediné měny
  • v jeden den
  • a za veškeré peníze vyhrazené na obchodování.

Vzhledem k charakteru kryptoměn považuji portfolio složené alespoň ze 3 měn z top 10 za nutnost. Osobně mám portfolio s 33% zastoupením Ripplu, 33% Litecoinu a 33% vahou Etherea. Dynamičnost svého portfolia ovlivníte tím, že zvýšíte váhu určité měny s vyšší volatilitou na úkor měny s nižší volatilitou.

Money management – sázejte s rozumem

Další otázkou je, kolik do této loterie vložit. Je to především o psychologii:

skoleni_15_4

  1. Částky vložené do kryptoměn považujte předem za ztracené.
  2. Investujte pouze takovou částku, jejíž ztráta je pro vás naprosto nepodstatná (pro někoho to budou 2000 Kč, pro někoho 20 000 Kč).

Má tedy cenu investovat jen několik tisíc? Ano má. Zaprvé, pokud o všechno přijdete, nebude vás to „bolet“. Zadruhé, pokud alespoň nějaká z měn ve vašem portfoliu výrazně vzroste, snadno si přijdete na zisk v desítkách či stovkách procent.

Disclaimer: Autor článku popisuje své vlastní zkušenosti a nikoho nenabádá k obchodování kryptoměn. Článek je určen výhradně ke studijním účelům a není investičním doporučením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje v oblasti testování, analýzy a vývoje softwaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).