Hlavní navigace

Názor k článku Jak správně a platně darovat peníze na účtu, když nejsou posílány převodem na účet? od Richard Fuld - Předně z ekonomického hlediska nejsou peníze na vkladovém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2018 15:02

    Richard Fuld (neregistrovaný)

    Předně z ekonomického hlediska nejsou peníze na vkladovém účtu klienta ve vlastnictví banky. Peníze klientů představují závazky banky vůči klientům a jsou zaúčtovány v pasívech banky. V aktivech banky, u nichž lze hovořit o jejich vlastnictví bankou, pak peníze klientů vůbec nefigurují. Zde figurují naopak především závazky klientů banky, kterým banka půjčila. Z uvedeného je zřejmé, že lze jen těžko mluvit o "vlastnictví závazků" banky, jež jsou zaúčtovány v pasivech banky. Banky totiž ve vztahu k penězům klientů vloženým na vkladových účtech nemají žádná dispoziční práva. S vklady klientů u bank disponují pouze klienti - držitelé oněch bankovních vkladů, nebo osoby k tomuto zmocněné držitelem vkladového účtu.

    Něco jiného nastává v případě, kdy peníze dluží nebankovní subjekt jinému subjektu. V takovém případě dlužník vlastní půjčené peníze a má je zaúčtovány v aktivech a současně má v pasivech zaúčtován závazek půjčené peníze vrátit. Pouze v případě nebankovních dlužníků platí, že dlužník s půjčenými penězi do značné míry autonomně (s přihlédnutím k podmínkám, za nichž úvěr získal) disponuje a pouze zde lze mluvit o vlastnictví předmětných peněžních prostředků dlužníkem.

    Z uvedeného rozsudku je tak zjevné, že zde existuje rozpor mezi ekonomickou (účetní) realitou a právní úpravou, resp. rozhodovací praxí soudů, která na banky nesprávně pohlíží obdobně jako na nebankovní subjekty. Peněžní prostředky vložené na vkladový účet tak nepředstavují peněžní půjčku bance, na níž je nutné pohlížet jako na peněžní pohledávku za bankou. Na prostředky evidované bankou na vkladovému účtu klienta by se tak mělo pohlížet jako na samotné peníze, nikoliv jako na jakousi pohledávku banky spočívající v povinnosti banky vyplatit držiteli peníze v hotovosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).