Hlavní navigace

Jak si stojí české internetové bankovnictví?

25. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internetové bankovnictví si nachází místo v nabídce stále většího počtu bank. Přináší nám tato služba opravdu něco nového a může změnit bankovnictví, nebo se jedná jen o krátkodobou módní aktivitu bank?

Ať už se to zatrpklým puritánům, kteří jsou absolutními odpůrci těchto novodobých vymožeností, líbí, nebo ne, budou se muset smířit s tím, že internetové bankovnictví nám zřejmě ukazuje směr, jakým se bude bankovnictví ubírat. A nutno přiznat, že nevede do slepé uličky, ale spíše na čtyřproudou dálnici.

Internetové bankovnictví je ještě mladý produkt, ale pro svou nenáročnost a přístupnost si získává stále více příznivců. Klient totiž může komunikovat s bankou prostřednictvím sítě internet. Ke komunikaci mu stačí počítač, který je na internet připojený, a příslušný internetový prohlížeč.

To je také hlavní rozdíl mezi internetovým bankovnictvím a homebankingem. Ten nám nabízí také komunikaci prostřednictvím internetu, ale k jeho využívání potřebujete mít nainstalovaný speciální program banky. A ten není zadarmo.

S nabídkou internetového bankovnictví přišla v Čechách první eBanka (tehdy ještě Expandia), kterou s touto službou následovaly Živnostenská banka, Union banka, Bank Austria Creditanstalt a Komerční banka. V nejbližších dnech by se k nim měla připojit i Česká spořitelna (podle posledních zpráv veřejnosti otevře svou internetovou aplikaci 15. května letošního roku) a vstup ohlásila i GE Capital Bank. I to potvrzuje, jak rychle se tato služba zabudovává do nabídek jednotlivých bank.

Pokud bychom měli v kostce shrnout, jaké služby nám internetové bankovnictví nabízí, musíme se připravit na dlouhý seznam. Můžeme provádět většinu bezhotovostních operací, zadávat příkazy k úhradě, zakládat termínované vklady, získat informace o zůstatku na účtech, o posledních platbách, ale i o kursech měn nebo úrokových sazbách.

Tabulka č. 41

Srovnání nabídek internetového bankovnictví

  Zavedení služby Měsíční poplatek Oblast využití Výhody služby
Komerční banka  
Mojebanka zdarma 79 Kč 1) Vámi zvolené účty přehledná forma, zjednoduš. ovládání účtu
eBanka  
Základ zdarma 55 Kč všechny účty nejrozšíř. nabídka služeb
Plus zdarma 85 Kč viz. Základ viz. Základ
Komplet zdarma 125 Kč viz. Základ viz. Základ
BA-CA  
Online banking zdarma 10 Kč-50 Kč 2) Nonstop konto (i student), Osobní účet, Combi konto např. možnost předdef. častých plateb, aj.
Union banka  
I-banka zdarma 100 Kč běžný účet rozšiřování spektra služeb
Živnobanka  
Net banka zdarma zdarma účty ŽIBA celá služba zdarma, standardní nabídka služeb


1) první dva měsíce se neplatí měsíční poplatky
2) pokud si službu pořídíte do 30.6.2001, máte službu až do konce roku zdarma

Nejširší nabídku služeb nabízí eBanka. Jak už její název napovídá, jde o banku, která se na internetové bankovnictví přímo specializuje. Obsluhování veškerých účtů pomocí internetu je samozřejmostí a je jen na vás, jaký z tarifů si vyberete. Jedná se o tarify Základ (55 Kč/měsíc), Plus (85 Kč/měsíc) a Komplet (125 Kč/měsíc). Čím více si zaplatíte na paušálním poplatku, tím méně Vás budou stát poplatky za jednotlivé bankovní operace – asi jako u tarifů mobilních telefonů.

Pokud si vedete běžný účet v Živnostenské bance, můžete využít její služby Net banka. Nabízí vám všechny běžné služby spojené s internetovým bankovnictvím a navíc celou službu nabízí až do odvolání zdarma. I poplatky má minimální – za převod v rácmi Živnobanky nezaplatíte nic, za platbu z banky platíte 3 Kč a za přijatou platbu si banka účtuje 2 Kč.

Union banka vám umožní prostřednictvím služby I-banka provádět standardní operace související s běžným účtem. Navíc se služby I-banky postupně rozšiřují. Zatím prostřednictvím I-banky nelze zakládat termínované vklady.

Bank Austria Creditanstalt přináší na trh službu Online banking, která Vám umožňuje správu těchto účtů: Nonstop konto, Student Nonstop konto, Osobní účet a Combi konto. Rozsahem své nabídky rozhodně za ostatními bankami nezaostává-nabízí například i možnost předdefinování častých plateb nebo konverzi mezi vlastními účty.

Poslední bankou, která do svých služeb zařadila nedávno elektronické bankovnictví je Komerční banka. Přehlednou formou vám umožní ovládat Vaše vybrané účty a snaží se zjednodušit jejich ovládání (zkracování názvů, přenášení denních výpisů z účtů do účetní aplikace klienta,..). Při prvním zřízení služby klient nehradí první 2 měsíce měsíční poplatky.

skoleni_15_4

Jak je vidět, nabídka internetového bankovnictví je nemalá a můžeme doufat, že se bude kvapem rozrůstat. Je to určitě budoucnost bankovnictví. Snad se postupně podaří zvýšit důvěryhodnost zabezpečení systému, ve kterém je klient odkázán na operační systémy počítačů. Samozřejmě žádný systém není bezchybný, ale riziko je přesto minimální.

Tedy vzhůru k Internetu.

Používáte internetové bankovnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).