Hlavní navigace

Názor k článku Jak sen o vlastním bydlení ohrožuje ekonomiku od Martin - Ne, taková není praxe. Ta vaše "praxe" popírá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 5. 2014 12:38

    Martin (neregistrovaný)

    Ne, taková není praxe. Ta vaše "praxe" popírá základní principy trhu, takže je to nesmysl, co říkáte. Samozřejmě, že nákup nemovitosti za účelem bydlení může někdy podléhat sentimentu u ekonomicky méně zdatných jedninců, nicméně pro jakýkoliv nákup nebo prodej, který není regulovaný, platí pravidla trhu, nabídky a poptávky. A v tom je zahrnuto nákup nebo prodej nemovitosti at už za jakýmkoliv účelem - pronájem, vlastní bydlení, spekulace na cenu, zkrátka všechno a všechno spolu souvisí a mělo by se vyrovnávat na základě nabídky a poptávky a taky se tak děje a lidé to čím dál víc chápou. Nájemní bydlení konkuruje vlastnickému bydlení a naopak a vzájemně se vyrovnávají.
    Jasně, že developeři využili boomu zlatých let po revoluci, kdy nebylo vlastnické bydlení ve velkých městech běžné a silných populistických ročníků a namluvili lidem, že kdo nebydlí ve vlastním, je socka a že ceny nemovitostí pořád porostou, stejně jako platy a pořád tu bude konjunktura, takže nemůžete prodělat. V současné době, kdy toto krize popřela - viz. Španělsko, se jim snaží namluvit, že je to jediná investice pro jejich prostředky a tím se snaží udržet poptávku a nesmyslné ceny. Naštěstí lidi se naučili počítat bez sentimentu, a to nejen peníze, ale i výhody a nevýhody a zvažovat všechny možnosti a rizika a už se nenechají tak snadno nachytat jako v porevolučních letech. Vytváří se skutečný trh na základě vyrovnávání se nabídky a poptávky.
    Já se na vás ale vůbec nezlobím, jenom říkám, že plácáte nesmysly o nějaké praxi, která popírá základní ekonomické a tržní principy a na tom trvám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).