Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se zdaňují autorské honoráře? (PŘÍKLAD) od Pisálek - U těch honorářů do 10 000 Kč autorům...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2016 10:42

    Pisálek (neregistrovaný)

    U těch honorářů do 10 000 Kč autorům (plátcům DPH) se skutečně srážková daň z příjmů 15 % počítá i z části honoráře připadající na DPH? Vždyť přece DPH není z pohledu daně z příjmů vůbec považován za "příjem"! Firmy ani OSVČ (plátci DPH) nezdaňují příjmovkou DPH za svá plnění, ale jen částky bez DPH. Obdobně když srážím daň z platby nerezidentovi (např. za nájem stroje), také počítám srážkovou daň nebo tzv. zajištění daně z částky bez DPH.
    Opačně to ale platí, že DPH se odvádí z honoráře před srážkovou daní z příjmů, protože "úplata" pro účely DPH je širší pojem než "příjem".
    Takže když je honorář (od autora plátce DPH) do 10 000 Kč, pak nebude redakce (plátce srážkové daně) srážet daň 15 % z celkové hrubé částky, ale jen z netto částky bez DPH, která je "příjmem" autora. A je úplně jedno, jestli je dohodnuta úplata včetně nebo bez DPH, protože ta DPH není nikdy příjmem autora podléhajícím srážkové dani.
    Zkuste se nad tím v redakci ještě trochu zamyslet, teda pokud tam nesedí jen samí humanisté, sociologové, politologové, intelektuálové, ... ale i někdo, kdo daním rozumí. S pozdravem poplatník i plátce daní.

  • 25. 10. 2016 11:06

    Autor článku (neregistrovaný)

    Výklad jsem nastudoval v odborné literatuře, nejsem daňař a naštěstí ani plátce DPH. Pokud je v článku chyba, prosím o upozornění, rád s redakcí opravím.

  • 25. 10. 2016 23:38

    Freelancer (neregistrovaný)

    Za mých časů často vydavatelství nechtěla mít s novináři na volné noze žádnou práci. Vyplatili mi honorář a já musel z redakcí dolovat informaci, zda je zdaněný, nebo ne. Často se mi informaci získat nepodařilo. Jakákoli domluva, abych mohl k honoráři přičíst DPH neexistovala, protože by vydavatel musel honoráře zanášet do přiznání a odvádět DPH. Já jako čistý plátce bych neměl možnost nároku na odpočet, protože jsem neměl vlastně žádné náklady - kromě cest. Občas jsem byl rád, že vůbec honorář vyplatili, žádat je, aby vyplatilo o částku DPH navíc by bylo z říše fikce.

    Velké redakce "zaměstnávaly" novináře na živnostenský list. Pamatuji si, jak jsem se často ocital v konfliktu s účetními odděleními, kdy účetní požadovala IČO, já ho neměl, protože jsem nebyl živnostník, občas jsem fakturoval autorské honoráře na rodiče, protože prostě redakce nechtěla přijmout fakturu bez IČA. Nedalo se jim vysvětlit, že autorská činnost není živností. Ach jo.

    Banky jsou kategorie sama pro sebe. Někteří bankéři jsou podobně natvrdlí, pro ně OSVČ = živnostník a když vás nenajdou v živnostenském rejstříku, nejste OSVČ, nejste podnikatel, a tedy nemáte příjmy.

    Dnes je všechno ještě složitější. Pokud bych psal pro média v ČR, na Slovensku a třeba v Austrálii, musel bych řešit mnohem více povinností, zda je médium české, zda jde o noviny, rozhlas a televizi, nebo internetové médium, zda jde třeba jen o vlastní blog, kdo je plátce příjmu, z jaké země, podávat tisíce hlášení....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).