Hlavní navigace

Názory k článku Jak se vyznat v číslech o společnosti, o jejíž akcie se zajímáte?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2015 9:40

    Jakub (neregistrovaný)

    To, co píšete, stačilo před desítkami let. V době současné extrémní volatility trhů, a platí to již hodně let zpětně, technická analýza akcie může tvořit jen velmi malou část celkového hodnocení investice do akcie. Podívejte se na Volkswagen. Skvělá dividendová akcie po řadu let a najednou je její hodnota poloviční. Změnil se snad fundament akcie? Ne, hodnoty, o kterých píšete, jsou ještě lepší. Takových příkladů je mnoho a neustále se jejich počet zvyšuje. Fundamentem se stávají informace, které hýbou trhem podstatně více než změna stavu technické hodnoty akcie.
    Jediným řešením je diversifikace portfolia, kde jednotlivé akcie budou tvořit jen jednotky procent, spíše ale desetiny procent. Kvalitní akciové portfolio by tak optimálně mělo mít stovky akcií. Pro normálního smrtelníka to nemá žádné řešení, je to reálně neusledovatelné. Ano, lze využít nějakého fondu nebo banky, ale % za poplatky za všechno možné vás stlačí k nule nebo pod ní.

  • 13. 11. 2015 18:28

    Eva (neregistrovaný)

    Souhlas, a to ještě nebyla zmíněna možnost vytěsnění malých akcionářů tím většinovým. Hezký večer všem.

  • 14. 11. 2015 9:05

    evik (neregistrovaný)

    Mne zase se libi, jak o investovani pise clanky na weby kdekdo. Zajimalo by mne ,jestli dotycny autor clanku investuje a ma sve portfolio? Kdyz by ty jeho moudra fungovala, tak rece nebude muset psat clanky sem na webovky za par babek a muze si zainverstovat sam ,venovat se tomu.

  • 16. 11. 2015 1:30

    Kopretina (neregistrovaný)

    '''diversifikace portfolia, kde jednotlivé akcie budou tvořit jen jednotky procent, spíše ale desetiny procent. Kvalitní akciové portfolio by tak optimálně mělo mít stovky akcií.'''
    Kvalitní akciové portfolio by optimálně mělo mít 3 až 20 akcií.
    Žádnou stovku akcií. Přece si nebudeš kupovat za 100.000 euro 100 různých akcií a každou za 1000 euro, když dobrých akcií na světě je jen 16.

  • 16. 11. 2015 12:15

    Jakub (neregistrovaný)

    1/ 16 akcií? To snad ne, to může napsat jen srandista nebo diletant. Věřím, že jste to první Kopretino.

    2/ Tom co píšete, jinými slovy znamená, že na finančním trhu 90%, ale spíše více lidí a firem prodělává, neboť nemá dostatek kapitálu. Jejich portfolio tvoří právě jen několik produktů (akcií) a při poklesu jedné nebo více z nich, je hned záporný výsledek. Nebavím se vůbec o poplatcích a časové hodnotě peněz, to je kapitola sama pro sebe. Namíchat portfolio z 16 akcií by jistě šlo, pokud budete mít tak 10 členný analytický tým a stovky tis. CZK na informace a IT měsíčně. Na to ale potřebujete právě ty stovky milionů korun připravených do investice. O tom je investování do akcií. Je zásadní omyl, že vezmu např. 50.000 CZK a koupím pár dividendových akcií, sedím na zadku a beru výnosy. Aby byl kladný výsledek, musíte investovat skutečně velký kapitál (vzhledem k ceně blue chips akcií), budete striktně průběžně řídit riziko, likviditu a výnos, některých akcií se zbavovat a jiné přikupovat, a to vše v různých časech a objemech. Aby jste to udělala správně, musíte mít kromě peněz ty zmíněné informace, matematické a statistické modely a kromě toho také online IT nástroje, pro rychlý nákup nebo prodej.

    Kdo se mnou nesouhlasí, ať do této diskuse dá link na nějaké profitabilní portfolio, klidně simulované, se 16 akciemi, které se v průběhu 10 let neměnilo (portfolio sestavené na bázi roku 2005).

  • 17. 11. 2015 4:47

    Kominík (neregistrovaný)

    Čtu ten příspěvek znovu a znovu a nestačím se divit. Prakticky každá věta se dá vyvrátit, ale na to nemám čas. Očividně Jakub nikdy nečetl žádnou investiční knihu, pro začátek lze doporučit knihu od Grahama.

  • 19. 11. 2015 21:23

    Jaromir Adamek (neregistrovaný)

    Jakube, diverzifikovat je treba ale rozumne, max 10 titulu. Vice uz clovek nema sanci uhlidat. Sam prochazim celou CR, EU, USA a dobrych akcii je fakt jen par. Treba ceska KB by byla fajn levnejsi. Z USA MA, V, levnejsi WMT a nebo ted naaaprosto skvely GILD za neuveritelnych P/E 10.

    Diverzifikovat do stovek titulu, to muze napsat jen teoretik. A taky sem nema cenu davat nejake simulace a backtesty a pirtfolio se samozrejme MENI. Treba ja vyradil MA a V a nakoupil Gilead po 102. Je to skvela prilezitost. Ta akcie ma nato vzrust dva i trikrat za par let.

    Vis a taky jde prohledavat cele trhx ono se pidivas na zisky, tim ti odpadne pulka firem, pak na rust vlastniho meni a dluhy a zustane ti tak desetina a kdyz pak hlidas firmy za dobrou cenu se dostanes fakt na jednu dve koupe za rok. Ne vice. A i rom to je.

    Z tebe citim ze vesele backtesrujes a mas idee ale fakt realne obchoduji 9 let a je to o necem jinem. Fakt dobrych akciich s malo blechami jsou na svete fakt jen jednotky. A neni tezke je nalezt i pro cloveka co tomu venuje hodiny tydne.

    Tak inveaticim a spekulacim zdar.

    Jaromir Adamek

  • 17. 11. 2015 8:19

    Jakub (neregistrovaný)

    Simplexní je krásné slovo, používají jej o jiných ti, kteří jsou sami simplexní, ale to jen na úvod. Pokud tedy nechcete být sám simplexní, tak mě moje tvrzení vyvraťte a dejte do diskuse plusové portfolio, jak jsem o ně žádal. Neodvolávejte se na knihy o investicích, zvláště ne tu od obecně známou od Grahama. Je skvělá, pro studenty, ale to je tak všechno. Znovu vás vyzývám, aby jste ukázal, že jste na rozdíl ode mne, jak píšete, elementárně ekonomicky gramotný a dokážete mě i čtenáře přesvědčit fakty. Ukažte nám statické desetileté profitabilní dividendové portfolio na bázi let 2005 až 2015, postavené na několika akciích, aby jste sám nebyl směšný. A když budete chtít být za mistra, tak navrhněte jiné podobné portfolio 2015 až 2025.

  • 17. 11. 2015 15:19

    Jakub (neregistrovaný)

    a jiné simplexní kominíky, kteří si pořád myslí, že lze postavit dlouhodobě profitabilní portfolio s pár korunami o několika akciích.

    Takto to dělají ti ze všech úplně nejbohatší, ti, kteří si koupili ty nejchytřejší mozky na světě, mají nejlepší technologie a neomezené zdroje pro získávání informací:

    http://www.ibillionaire.me/ibillionaireindex/

    - portfolio složené z 30 amerických firem, a to na indexu S&P
    - celkem 7 sektorů
    - Return celkem 8,40% za 7 let, od počátku, což je leden 2009
    - 3,33% jedna akcie v portfoliu
    - minus 6,93 1Y Return
    - nejvíce ztrátová akcie je letos minus 79,81%

    Roční průměrný výnos je 1,2%. Neřeším, poplatky, časovou hodnotu peněz ani daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).