Hlavní navigace

Názory k článku Jak se vyhnout osmi základním investičním chybám?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2012 10:16

    Skrblík (neregistrovaný)

    Nic proti diverzifikaci, při investování má svoji logiku. Přesto mě fascinuje, jak někdo intenzívně diverzifikuje při investování a přitom třeba sází nezanedbatelné částky v loteriích. Pokud by ale stejně diverzifikoval i své sázky, viděl by prostou skutečnost, že jeho sázky mají výnos cca -50%.
    Takže kdo má rád riziko, je lepší volbou nediverzifikovat investování a současně také nesázet. V průměru tak dosáhne lepších výsledků.

  • 7. 9. 2012 13:02

    Bedja (neregistrovaný)

    "6. Tím, že investoři realizují ztrátu, vlastně ztrácí ve dvou ohledech"

    Tam asi chtěl autor napsat "nerealizují" a né "realizují".
    Ovšem kdyby si to opravil, tak by to měl stejně špatně.
    Podle traderů, kteří z 90% lžou, ztrácí peníze ten, kdo neprodá se ztrátou, ale je několik let v mínus a dostává dividendy.
    Podle rozumných value investorů, kteří mluví téměř vždy pravdu, ztrácí ten, kdo prodá se ztrátou. Value investor většinou neprodá nikdy se ztrátou a když má akcie několik let v mínus, vydělává dividendy a za 10 bude moci prodat s velkým výnosem. Nebo neprodá nikdy, bude využívat dividendy jako důchod a pak akcie zdědí děti.

    "7. generovat větší výnos, než má benchmark, díky investování pouze do několika pozic. Běžný investor by se o to neměl pokoušet"

    Investování do několika pozic, to už je přece diverzifikace.
    Běžný investor se klidně může pokoušet překonat index a potřebuje na to koupit z indexu DAX jen těch 5 až 10 akcií s tim nejnižším poměrem PEG a sice s PEG 0,1 až 0,7.

  • 7. 9. 2012 16:23

    Jan Slanina

    Máte pravdu. To doporučení dává smysl pro spekulanta, který kupuje rizikové tituly, ale ne pro investora, který kupuje dividendové akcie.

    Nebo možná jinak: dividendový investor pozná, že má realizovat ztrátu, když společnost přestane bez přijatelného důvodu vyplácet očekávanou dividendu.

  • 7. 9. 2012 16:21

    Jan Slanina

    Nejdřív se píše, že nemáme kupovat akcie společnosti, pokud její obchodní model nechápeme, a pak se píše, že nejlépe se této chybě vyhneme investováním do podílových fondů nebo ETF.

    Investováním do podílového fondu nebo ETF ale rozhodně není kouzelným proutkem, který by mi umožnil pochopit obchodní model společnosti, který jsem předtím nechápal. Naopak, kromě toho, že koupím balík akcií společností, kterým nerozumím, ještě navíc kupuji fond, který řídí portfoliomanažer, do jehož hlavy taky nevidím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).