Hlavní navigace

Jak se vyhnout běžným psychologickým nástrahám při investování?

27. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Psychologie ovlivňuje každého a nejenom při investování. Jak odstranit negativní aspekty vlastního chování?

Mnoho autorů psalo o psychologických a behaviorálních nástrahách, které svedly lidi špatným směrem obecně v jejich životech. Někdy se tyto knihy dotýkají finančních záležitostí, ale to rozhodně není jejich hlavní zaměření. 

V tomto článku chceme poukázat na vybrané klasické formy nefungujícího lidského chování přímo v investiční aréně. Podíváme se na některé z běžných investičních nástrah a zkusíme poradit, jak se jim snažit efektivně vyhnout.

Nástraha ukotvení

Existuje takzvaná nástraha ukotvení, která odkazuje na nadměrné spoléhání se na to, co si člověk původně myslel. Pokud si například myslíme, že bude určitá společnost úspěšná, můžeme si být příliš jistí tím, že nákup akcií této společnosti bude dobrá volba. Tento předsudek může být úplně špatný v současnosti nebo v některém bodě v budoucnosti. 

Například německý výrobce spotřební elektroniky Grundig, který byl hlavním evropským dodavatel tohoto zboží kolem roku 1970, byl zničen v osmdesátých letech dvacátého století kvůli konkurenci z Japonska. Ti, kteří byli uvězněni v představě, že Grundig zůstane v pořádku, ztratili poměrně dost peněz.

Abychom se vyhnuli této psychologické nástraze, musíme zůstat flexibilní v našem myšlení, otevřít se novým zdrojům informací a skutečnosti, že každá společnost, která je tady s námi dnes, tu však už nemusí být zítra.

Utopené náklady

Nástraha v podobě utopených nákladů je stejně nebezpečná. Jedná se o psychologickou (ale ne ve skutečnosti) ochranu našich předchozích voleb nebo rozhodnutí, což je velmi často katastrofální cesta pro naše investice. Je opravdu těžké přijmout ztrátu nebo férově akceptovat, že jsme učinili špatná rozhodnutí, nebo dovolit někomu jinému, aby je udělal za nás. Pokud naše investice není již dobrá nebo se rychle potápí, čím dříve se jí zbavíme a vstoupíme do něčeho nového a slibnějšího, tím ve výsledku nepochybně lépe.

Pokud bychom drželi akcie, které jsme koupili v roce 1999 na vrcholu boomu nazvaném dot.com, museli bychom čekat přibližně dalších deset let, než bychom se dostali zpátky do zisku, což se týká sektoru mimo hi-tech akcií. Je mnohem lepší nedržet tyto již utopené náklady, ale spíše se snažit dostat k dalším třídám aktiv, které se pohybují směrem nahoru mnohem rychleji. Emocionální závazek ke špatným investicím dělá věci jen horšími.

Potvrzení správnosti rozhodnutí

S již výše uvedeným je spojena také nástraha potvrzení správnosti rozhodnutí. Lidé často vyhledávají ostatní, kteří udělali a stále dělají stejnou chybu. Ujistěme se, že máme objektivní informace z čerstvých zdrojů, a to spíše než telefonát od osoby, která nám dá špatnou radu na prvním místě. Pokud zjistíme, že sami sobě říkáme něco jako: Naše akcie poklesly o 30 %, ale určitě bude nejlepší si je zatím ponechat, že?, hledáme potvrzení správnosti tohoto rozhodnutí u některého dalšího chudáka, který je ve stejné situaci. Takto se můžeme navzájem utěšovat v krátkodobém horizontu, ale jedná se pouze o klamání sebe sama.

Investujete pravidelně?

Přehlížení

Nástraha přehlížení může situaci zhoršit. Dokonce i lidé, kteří konkrétně nehledají žádné potvrzení správnosti rozhodnutí, si často nepřipouštějí převažující tržní souvislosti, nic raději nedělají a jen odkládají ten hrůzný den, kdy budou muset být konfrontováni s vlastními ztrátami. Pokud víme v hloubi duše, že máme nějaký problém s našimi investicemi, například se jedná o nějaký velký skandál u vybrané společnosti nebo pouze o důrazné varování z trhů, neměli bychom v novinách číst vše, co se netýká finančních záležitostí nebo se obecně problému vyhýbat. Pokud tomu tak je, pravděpodobně jsme uvízli v psychologické nástraze přehlížení.

Relativita

Nástraha relativity zde také čeká, aby nás zavedla na scestí. Každý má jiný psychologický charakter, který v kombinaci s jedinečnou souhrou okolností zasahuje do práce, rodiny, kariérních vyhlídek a pravděpodobně také do genetického odkazu v podobě našich dětí. To znamená, že i když jsme si vědomi toho, co ostatní dělají a říkají, jejich situace a názory nejsou nutně významné mimo jejich vlastní kontext.

Buďme vnímaví, ale také se mějme na pozoru! Musíme investovat sami za sebe a pouze v našem kontextu. Naši kamarádi mohou mít peníze a přátelský postoj k riziku v rámci spekulace s vybranými futures kontrakty, ale pokud jsme plachou a nervózní osobou, toto pro nás určitě nebude ta správná volba.

Povýšenost

Pro některé lidi je nástraha povýšenosti velmi nebezpečná. Mnoho investorů si myslí, že vědí více v porovnání s ostatními nebo s trhem. Být pouze velmi dobře vzdělaný a/nebo chytrý, ještě neznamená, že nepotřebujeme dobré nezávislé rady. Už vůbec to neznamená, že můžeme přelstít komplexní systém trhů. Mnoho investorů ztratilo spoustu peněz tím, že byli přesvědčeni o tom, že jsou mnohem lepší v porovnání s ostatními. Navíc se tito lidé stanou snadnou kořistí pro některou z výše zmíněných psychologických nástrah.

K dispozici jsou (a vždy byli) profesoři financí na nejlepších univerzitách, kteří jsou skutečně brilantní po technické (teoretické) stránce, což je může snadno přimět k tomu, aby si mysleli, že na ně čeká snadný výdělek někde v reálném světě. Některým se to může podařit, ale na ty zbylé čeká poměrně tvrdé procitnutí mimo jejich univerzitní kanceláře. Ačkoliv to může znít neobvykle, často nás může někdo s titulem Ph.Dr. z oblasti financí vést špatným směrem kvůli přílišné sebejistotě, zatímco někdo jiný například s maturitním vysvědčením může mít úžasný cit pro trh a vlastní pílí či snahou zbohatnout.

Buďme upřímní a realističtí

Lidská psychologie je poměrně nebezpečná věc a můžeme díky ní vidět některé znepokojivé běžné chyby, které lidé dělají znovu a znovu. Je velmi jednoduché v zápalu boje (nebo pokud jsme vystaveni stresu a pokušení) spadnout do některé z těchto pastí. Špatné vnímání, sebeklam, zoufalá snaha o vyhnutí se realizaci ztráty, pokusy o hledání útěchy u ostatních obětí, nepřipouštění si reality a další negativní parametry chování nás mohou vyjít poměrně draho. Buďme si vědomi povahy těchto nástrah a také vždy buďme upřímní a realističtí sami k sobě. Navíc zkusme hledat rady u kompetentních a erudovaných lidí, kteří nás mohou vrátit do reality dříve, než bude pozdě.

skoleni_15_4

Jeden z hlavních problémů lidské psychologie spočívá v tom, že si každý z nás může své chyby či špatné kroky z krátkodobého hlediska uvědomovat, ale z toho dlouhodobého zpravidla spadne do již zaběhlého stereotypu a podstaty sebe sama. Jen málo z nás dokáže skutečně změnit své vlastnosti k lepšímu a vyhnout se vlastním emocím, které jsou však stále krok před námi. Je to velmi obtížné, proto nám všem přeji, abychom si své negativní vlastnosti (spojené nejenom s investováním) snažili uvědomovat a postupnými krůčky se jich pomalu zbavovali, protože i zde platí, že ne každá větší změna je realizovatelná ihned, ale zpravidla stojí notnou dávku trpělivosti k překonání delší cesty. Nezbývá než doufat, že se všichni nebo minimálně většina z nás, kteří jsou ochotní vnímat sebe sama, na konci této cesty potkáme.

Inspirace pro překlad (mimo poslední odstavec) originálního článku od Briana Blocha nalezena na www.investopedia.com/arti­cles/investing/060513/avo­id-these-common-investing-psychology-traps.asp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).