Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se v roce 2012 změní dohoda o pracovní činnosti? od jarecek - To me trochu zmatlo. Mel jsem za to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2011 9:24

    jarecek (neregistrovaný)

    To me trochu zmatlo. Mel jsem za to, ze by clovek nemel mesicne odpracovat prumerne vice nez 1,5 uvazku. Pokud by se DPC pro kontrolu nescitaly, znamenalo by to, ze muze mit zamestnanec v mesici napriklad HPP 1,0 + 10x ruzna DPC po 60 hodinach (zamerne uvadim extrem, ktery by ani nebylo mozne zavest do pracovni dochazky, jelikoz tolik hodin zadny mesic nema)? Zaverem cituji, aby bylo jasno, o kterou pasaz jde: "Každá dohoda o pracovní činnosti se posuzuje samostatně, včetně maximálního povoleného objemu práce, a proto hodiny odpracované na základě jedné dohody o pracovní činnosti se pro účely kontroly a dodržení stanoveného limitu rozsahu práce nesčítají s hodinami odpracovanými na základě jiné dohody o pracovní činnosti, jako je tomu u dohody o provedení práce uzavřené mezi tímtéž zaměstnavatelem a tímtéž zaměstnancem v témže kalendářním roce."

  • 8. 12. 2011 12:32

    Autor článku (neregistrovaný)

    Gramatickým (popř. pro někoho i restriktivním) výkladem ust. § 76 odst. 2 zákoníku práce a systematickým výkladem - porovnáním zmíněného ustanovení s ust. § 75 zákoníku práce dospívám k názoru - informaci, kterou jsem uvedl.

  • 8. 12. 2011 13:26

    jarecek (neregistrovaný)

    tak jsem jeste trochu postudoval a dle meho mate pravdu teoreticky, ale ne prakticky. z paragrafu 90 - 92 zakoniku prace v podstate vyplyva, ze muzete pracovat 12 hodin denne 5x tydne (jsou ruzne vyjimky, ale zjednodusene receno nakonec v dlouhodobem horizontu na tech 12 hodinach v prumeru skoncite). teoreticky tedy sice muzete delat na kazdou dpc x0,5 uvazku, prakticky ale jejich soubeh sledovat musite, abyste se pres tech 12 hodin v pracovnim dni (za poslednich 52 tydnu?) nedostal. vase tvrzeni je tedy mozna vyznamove pravdive, ale v konecnem dusledku zavadejici. samozrejme se muzu plest nebo veci spatne chapat. nejsem odbornik jako vy, takze me kdyz tak opravte. dekuji :) a jeste jednou opakuji, ze muj vyklad je oprosten od vsech specifik pragrafu 90 - 92. proste vychazim z bezneho fondu pracovni doby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).