Hlavní navigace

Jak se stát nejvýhodnějším?

18. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

GE Capital Multiservis přišel s "finančně nejvýhodnější nabídkou kreditní karty". O. K. karta má "nejnižší měsíční úrokovou sazbu"! Neorientují se odborníci GE na trhu kreditních karet, nebo uvádějí chybné informace záměrně?

Od 1. října nabízí GE Capital Multiservis svou již dobře známou O. K. kartu s úrokovou sazbou, která je nejnižší mezi kreditními kartami. Dokladem tohoto tvrzení má být následující tabulka, která byla zpracována pracovníky Multiservisu.

Tabulka č. 156
Úvěrová karta Měsíční úroková sazba *)
O. K. karta 1,89 %
AURA karta zelená 2,39 %
AURA karta modrá 1,98 %
YES karta 2,42 %**) ***)
MAXIM karta 1,95 %**)
Kreditní karta Citibank 2,20 %**)
Kreditní karta Komerční banky 1,90 %**)


Poznámky:
*) dle údajů jmenovaných společností na jejich internetových stránkách ke dni 1. 10. 2001
**) jedná se o bankovní karty
***)současná úroková míra je 2,2 % (platná od 15. 10. 2001)

Jak je patrné, O. K. karta má nejnižší úročení. Sice rozdíl 0,01 % (slovy: jedna setina procenta) od druhé nejnižší sazby není nikterak závratný, ale rozdíl tu je.

Člověku by se chtělo věřit, že ona jedna setina procenta slouží právě k onomu marketingovému slůvku „nejvýhodnější“. Vždyť nakoupíte-li na počátku měsíce zboží za 10 000 Kč na kreditní kartu, na konci měsíce bude činit rozdíl zaplacených úroků 1 Kč. To rodinný rozpočet jistě nevytrhne.

V každém případě nelze GE Capital Multiservisu upřít, že nejnižší úrokovou sazbu podle prezentovaných údajů nabízí právě on. A zde je kámen úrazu. Prezentované údaje neobsahují nabídku, která O. K. kartu předčí. Na trhu se vyskytuje jeden černý kůň, banka, o které se údaje GE Capital Multiservisu nezmiňují a která vydává kreditní karty ke sporožirovému účtu. Ano, tušíte správně, Česká spořitelna.

Úvěr kreditních karet České spořitelny je úročen neuvěřitelnou sazbou 14,5 % ročně, což odpovídá přibližně 1,21 % měsíčně. Pokud je úvěr splacen, v daném měsíci se na něj vztahuje zvýhodněná sazba 12,5 %, což odpovídá zhruba 1,042 % měsíčně. (Zvýhodněnou úrokovou sazbu 0 % nabízí Citibank a Komerční banka, pokud splatíte úvěr podle stanovených podmínek. V obou případech se jedná o velmi krátkodobý bezúročný úvěr v délce maximálně 45 dnů.)

Důvodů, proč GE Capital Multiservis do své analýzy karty České spořitelny nezahrnul, může být více. Nejedná se o klasickou kreditní kartu, neboť ta není vázána na běžný účet, ale vydává se samostatně. Takových kreditních karet ale na našem trhu příliš mnoho není, a například Komerční banka, která v analýze zahrnuta je, podmiňuje vydání kreditní karty taktéž vedením běžného účtu.

Česká spořitelna, narozdíl od ostatních institucí, uvádí roční úrokovou sazbu. Tento fakt by ale neměl být důvodem pro „exkomunikaci“ ze společnosti vydavatelů kreditních karet. Přesto by se mohlo jednat o důvod neuvedení banky v analýze. Vždyť GE Capital Multiservis uvádí, že O. K. karta má „nejnižší měsíční úrokovou sazbu“. A Česká spořitelna uvádí sazbu roční.

Nemohu uvěřit ani domněnce, že by odborníci z Multiservisu nevěděli, že Česká spořitelna kreditní karty vydává.

Zbývá možnost, že úroková sazba odpovídající 1,21 % měsíčně, je pro GE Capital Multiservis příliš nízká, aby mohl jít ještě níž. Vždyť by se z každých 10 000 Kč úvěru musel vzdát navíc 68 Kč měsíčně. Záměrné neuvedení bych však od renomované společnosti z rodiny GE také neočekával.

Co by mne však nepřekvapilo, by byla kombinace třetího a prvního zmíněného zdůvodnění: pro Mulitservis je sazba 1,21 % příliš nízká, proto budeme tvrdit, že naše sazba je „nejvýhodnější měsíční“, a tak z toho Českou spořitelnu vyšachujeme. Pravdu ostatně máme, ČS nemá měsíční sazbu, proto ji nemůže mít nižší. Jak prosté.

Abych si udělal jasno, jak to s O. K. kartou vlastně bylo, obrátil jsem se na GE Capital Multiservis. Zde je odpověď: „V našem srovnání jsme chtěli upozornit především na typické nákupní úvěrové karty, u kterých není podmínkou zřízení osobního účtu a které fungují na obdobném principu jako O.K. karta GE Capital Multiservis. Kreditní kartu společnosti Komerční banka jsme do porovnání zařadili jako příklad karty jiného druhu. Zcela pravdivé je, že stejná karta České spořitelny se v porovnání neobjevila. Stejně tak zde není ovšem uvedena například ani platební karta GE Capital Bank, která je ve spojení s úvěrem Flexikredit úročena 15 procenty.“

skoleni_15_4

Z jakého důvodu se kreditní karta České spořitelny ve srovnání, v němž vychází O. K. karta jako „nejvýhodnější“, neobjevila, z odpovědi vyčíst neumím…

Poznámka:

Setkal/a jste se již s praktikami matení zákazníků?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).