Hlavní navigace

Názor k článku Jak se dělá politika? Stačí správně podat polovinu pravdy od benzin - Jeste jednou. 1) Bud se tam dostali penize...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2010 11:37

    benzin (neregistrovaný)

    Jeste jednou. 1) Bud se tam dostali penize odjinud (z uhrady pojistovny) a nebo 2) sou tam tedka nove navic. Moznost 3) lekarnam se snizi obrat (protoze lide nakoupi mene leku a budou se vice rozhodovat co platit).
    -
    V pripade:
    1) Penize jsou z jineho zdroje. Pokud utahneme tenhle kohoutek, bude muset vice pritec od pojistovny. Rozdil je v tom, ze 30 plati kazdy kdo chce sluzbu. Tak pojisteni plati jenom ti kteri pracuji.
    -
    V pripade:
    2) Lekarna ma vyssi zisky. Zvyseni zisku znamena, ze je schopna fungovat s mensim poctem zakazniku. Pokud je mozne fungovat s mensim poctem zakazniku je mozne postavit vice lekaren, ktere se vice o zakazniky podeli. Vzdycky se tam mezi nima ale nakonec obevi lekarna, ktera snizi cenu leku (treba o korunu) a pretahne zakazniky tem ostatnim, takze donuti i ty ostatni snizit cenu. Zacne boj o zakazniky. Postupne se cena stabilizuje na urovni, ze budou prijmy lekaren stejne jako dnes. A tak se dostaneme do stavu 1).
    -
    Takhle presne se chova trh. Lekaren bude jenom tolik aby se uzivily a aby byli tak daleko od klienta, aby se klientovy vyplatilo vazit za nimi cestu. Proto taky neni lekaren tolik kolik obchodu s potravinama, protoze do lekarny je clovek ochoten vazit delsi cestu, takze radeji bude mit mene lekaren s nizsi cennou nez vice drazsich.
    -
    V pripade
    3) Proda se mene leku, lekarnam klesne zisk jak z doplatku pacienta, tak z platby od pojistovny. Takze 30Kc nebude za otoceni lekarnice, ale taky na najem, uskladneni a dalsi naklady ktere s tim jsou spojene, ktere byli drive zaplaceny z nizsi marze pri vyssim obemu. Vyrobce i lekarna musi zvysit cenu na kus aby zaplatil sve fixni naklady. Nicmene celkove naklady bude schopen snizit (zavre jednu halu, ktera uz neni vytizena apod.). Dohromady ale bude utraceno mene penez za leky. Pokud ani tohle nechapte tak polozim otazku: „Vy si taky kupujete tisicovku televizi, kdyz potrebujete jenom jednu, proto abyste dostal mnozstvni slevu?“
    Kazdopadne pojistovnam zbyde vice penez, ktere je mozne pouzit na lepsi lecbu.
    -
    P.S.: 60Kc v nemocnicich, neni adekvatni castka. Bohuzel neni politicka vule ji zvysit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).