Hlavní navigace

Názor k článku Jak se daní virtuální měny? Část zisku odvedete vždy, bitcoin je pro berňák věc od Radsineuvadimnebomejestezavrou - Já osobně chápu, že se něco danit musí....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2018 14:01

    Radsineuvadimnebomejestezavrou (neregistrovaný)

    Já osobně chápu, že se něco danit musí. Ale celkový daňový systém by měl prodělat reformu. Chtělo by to, aby člověk viděl kam jdou ty peníze co odvede státu. A ne, že někdo bude platit daně např. ve Středočeském kraji, ale silnice se za to budou budovat někde v Ostravě. To mi přijde jako totální nesmysl. Vybrané daně by se měli používat v tom daném regionu a ne to rozdávat všude možně.
    To jsem ale trochu odbočil od tématu.
    Co se danění Bitcoinu týče tak to je největší hovadina jakou kdy kdo vymyslel. Danění jako takové by mělo fungovat na tom, že se stát nějakým způsobem podílí na vašem zisku. Potom je to OK. Ale na těžbě nebo obchodování se stát nepodílí nijak.
    Aneb když si vezmeme třeba těžbu BTC nebo jakékoli jiné Crypto.
    Prostory jsou soukromé ne státní. Elektřinu vám dodává soukromý dodavatel, kterému za to platíte, nikoli stát. RIG si taky musíte koupit sami z peněz které jste tvrdě vydělali a už jednou zdanili. Všechno je vaše a stát se na tom nijak nepodílí.
    Někdo by mohl argumentovat tím, že stát dává vůbec možnost aby se tyhle věci dali sehnat. Na jednu stranu je to pravda na druhou ne.
    Proč je to pravda : Stát "vlastní" určité území, ve kterém i když vy jste vlastníkem nějakého kousku tak je to stejně státu. Dalo by se říci, že cokoli je na území státu je státu a ne vaše i když jste si to koupili protože státu patří území.

    Proč to pravda není : Stát se opravdu na těžbě Cryptos nijak nepodílí. I když potřebujete pro něco dojet tak ta cesta vás stojí vaše peníze a to o co opotřebujete silnici jste už dávno zaplatili. Nehledě na to, že vaše osobní vozidlo, kterým pro to pojedete silnici neopotřebí tak, jako kamiony. Nehledě na to, že jednou to přivezete a už to nemusíte stěhovat. Funguje to ve vašem majetku a vaše peníze.

    Četl jsem zde názor, že daně jsou používány na služby a že danit by se mělo. Já nejsem obecně proti danění. Daně jsou i svým způsobem v pořádku. Ale jsem proti danění něčeho co využívá služeb poskytovaných státem buď jednorázově nebo vůbec. Nehledě na to, že daně jsou taktéž využívány na podporu lidí, kteří stejně jako vy přispívat nebudou a služby budou využívat tak jako tak a vás ještě zavřou když na to poukážete.

    Mohli by jsme tu diskutovat na téma daně nespočet hodit protože to má jak svoje plusy tak svoje mínusy.

    Na závěr bych jen přidal příklad toho kdy je danění Cryptos totální nesmysl.

    Vemte si člověka, jmenuje se dejme tomu Standa. Standa chodí normálně do práce kam musí každý den dojet nebo dojít.
    Standa bere 25 tis. čistého v normálním zaměstnání a platí normálně daně jako každý. Standa si celý život spoří a jednoho dne si Standa koupil Rig na těžbu z těch našetřených peněz. Standovi Rig vydělává 140 tis. ročně při čemž spotřebuje 24 tisíc ročně pouze za energie. Takže je někde na 116 tisících zisku ročně. Daně ze zaměstnání platí a platit bude.
    Tak mi řekněte, proč by zrovna Standa měl danit ještě těch 116 tisíc ? Jakým způsobem se stát podílel na tom aby si Standa mohl ten rig koupit nebo jakou službu ten rig využívá od státu aby za ní musel zaplatit ?

    Podle mě je odpověď jednoduchá : Nijak a žádnou. Stát je jenom příživník, který chce ze všech vycucat co nejvíc peněž a živit z toho příživníky nebo nesmysly.

    Z toho vyplívá, že daňový systém je zastaralý a potřeboval by kompletní reformu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).