Hlavní navigace

Názor k článku Jak se daní virtuální měny? Část zisku odvedete vždy, bitcoin je pro berňák věc od ne - Spotřebu? No to není tak jednoduché. Čím vyšší budou daně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2017 15:25

    ne (neregistrovaný)

    Spotřebu?
    No to není tak jednoduché.
    Čím vyšší budou daně ze spotřeby (DPH, spotřební daň, daň z luxusu, ...), tím větší motivace bude se jim vyhnout, kupovat jinde, utrácet své peníze jinde, pašovat.
    Zkuste si představit, že výroba rohlíku sice bude stát 1Kč, ale díky daním na pultě bude stát 30Kč. Myslíte, že to lidé nezačnou nějak "řešit"?

    Ano, odnesou to chudí lidé (jako vždy), protože jídlo a energie se ze zahraničí dováží/pašuje nejhůře, takže na nich si to stát vybere. Ale dobře jim, jsou to právě oni, kdo volí nejvíce doleva, za stále větší daně a regulace.

    Bohatší člověk má spotřební koš zcela jiný. Tyto základní věci (jídlo, energie, ...) v něm tvoří jen zlomek. A ty nadstavbové věci si lehce koupí v zahraničí. Na rozdíl od chudého tam často jezdí. Navíc tato turistika bude podporovat daňovou konkurenci. Chytré státy to pochopí a daně budou spíše snižovat, než zvyšovat. A nalákají tím bonitní klienty z ostatních zemí. Asi nepoletím na dovolenou tam, kde bude vysoká daň z hotelů, půjčoven aut, benzínu, restaurací, že...

    Navíc - stále více se dá pracovat přes internet. Třeba mě je docela fuk, jestli s notebookem sedím v Plzni, nebo na Maledivách. A při výběru místa budu zohledňovat právě i ty daně. Takže státu zbudou ke zdanění jen rohlíky a pivo pro kolbenkáře. Na tom se ale moc nenapakuje (na penze to nedá ani náhodou - na ně peníze dojdou i kdyby lidé před daněmi utíkat nezačli). A kolbenkáři se jednou také naštvou a dojdou si to s konšelama ve vládě a parlamentu vyřídit po dělnicku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).